Lana del Rey acuzata de plagiat de Radiohead

Lana del Rey nu a inceput anul 2018 prea bine pentru ca englezii de la Radiohead o acuza ca s-a inspirat din hitul lor Creep pentru piesa Get Free. Artista americana a raspuns deja acuzatiilor, dar se pare ca vor ajunge tot la proces.

Ironia acestei povesti e ca Radiohead au fost dati in judecata, la randul lor, de catre The Hollies, care i-au acuzat ca au copiat din piesa The Air I Breathe, lansata in 1972. Procesul s-a lasat in favoarea The Hollies, care au primit credit de co-autori si o parte din incasarile pe care le aduce Creep.

Lana del Rey a vorbit chiar intr-un concert recent despre aceasta problema care ar putea insemna ca viitoarele editari ale albumului Lust for Life se vor face fara piesa Get Free. Radiohead o acuza pe Lana ca a copiat progresia notelor si melodia, iar unii experti intrebati de diferite publicatii opineaza ca britanicii chiar ar avea castig de cauza in instanta. Acestia s-au pronuntat ca linia melodica e mult prea similara si distincta, deci posibilitatea de fi copiata e mare. Mai mult, faptul ca Lana del Rey a oferit deja 40% din incasarile piesei ca modalitate de a nu ajunge la proces inseamna ca e constienta ca nu ar putea castiga.

It’s true about the lawsuit. Although I know my song wasn’t inspired by Creep, Radiohead feel it was and want 100% of the publishing - I offered up to 40 over the last few months but they will only accept 100. Their lawyers have been relentless, so we will deal with it in court.

Intre timp, reprezentatii Radiohead au declarat ca nu s-a pus problema de a merge in instanta. Acestia spun ca e foarte clar ca elemente muzicale din Creep au fost preluate pentru Get Free si ca nu se doreste decat ca toti artistii care au compus Creep sa primeasca credit, iar ca Radiohead nu au spus ca accepta doar 100% din incasari. 

Piesa se regaseste pe cel mai nou album Lana del Rey, Lust For Life, aparut anul trecut, care include o piesa cu The Weeknd, cea care da titlul discului, dar si White Mustang, discul fiind clasat pe primul loc in Billboard. Nu e primul proces de plagiat cu nume mari implicate, in urma cu cativa ani Robin Thicke si Pharrell au fost implicati in ceva similar si au pierdut, la fel si Bruno Mars si Mark Ronson pentru hitul Uptown Funk.

Ce ziceti, a copiat Lana de la Radiohead?


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL