Skip to content

Organizatorii de concerte se revolta! O noua taxa creste preturile biletelor!

Organizatorii de concerte si nu numai au motive de revolta dupa ce o noua lege a timbrului cultural a primit avizul Senatului si asteapta aprobarea Camerei Deputatilor. Noul timbru ar creste pretul tuturor produselor culturale, fie ele carti sau concerte, iar banii stransi astfel nici macar nu au o destinatie clara. 

Uniunile de creatori de la noi (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artitilost Plastici, Uniunea Cinestilor si Uniunea Arhitectilor) sustin viitoare lege care ar pune inca o taxa pe langa cele deja existente si ar creste automat pretul biletelor si cartilor, CD-urilor si DVD-urilor. Motivul initiatorilor legii ar fi ca prezentul timbru literar, cinematogafic, arhitectural sau de diverstiment este ineficient, iar fondurile pe care acesta ar trebui sa le aduca in bugetul uniunilor sunt insuficiente, in mare parte din cauza evaziunii fiscale. 

 

Evident, organizatorii de concerte, si nu numai, au luat atitudine la aflarea acestor vesti, mai ales pentru ca se pare ca nici macar nu au fost chemati la consultari pe acest subiect, dupa cum a scris pe pagina de Facebook Laura Coroianu, Emagic: Trec cu vederea ca nimeni nu ne-a invitat acolo la consultari ci am aflat din intamplare si ne-am infiintat – si am fost priviti ca niste intrusi suferinzi de raie. Cum este oare posibil ca parlamentul sa discute de 6 luni aceasta lege fara sa aiba decenta sa ii consulte pe cei de la care vor lua acesti bani, adica organizatorii de spectacole, casele de discuri, editurile etc??

Mai mult, fondurile care vor fi stranse prin acest nou timbru vor ajunge la toate aceste uniuni de creatori, care nici macar nu apartin de stat, si vor fi impartite in functie de regulamentul intern, fara nici un fel de transparenta. 

Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole din Romania a trimis deja un comunicat in care critica aspru aceasta noua initiativa legislativa si in care precizeaza ca in Uniunea Europeana numai noi mai taxam astfel produsele culturale, iar holograma (tot un timbru care se plateste) pe care o vedem pe CD-uri si DVD-uri mai exista doar in Kenya.

 Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o astfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel de «taxe pe cultura» se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura – fie carte, CD, DVD sau concert – ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ ascultatori/ spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, mai sustin reprezentantii FER, APOSR si UPFR. 

Unul dintre membrii comisiei care a luat atitudine impotriva acestei legi a fost deputatul Mihai Sturzu pe care cu totii il stim datorita trupei Hi-Q. Acesta a precizat, intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Klaus Iohannis, ca aceasta taxa colectata prin intermediul unor organizatii private favorizeaza anumite grupuri de interese si a facut un calcul cel putin socant:

Romanii care vor sa il vada pe André Rieu in concert trebuie sa plateasca 300 de lei pe bilet. Conform proiectului de lege privind timbrul cultural, biletele vor fi suprataxate cu 5%, adica cu 15 lei. Daca luam in considerare 10 mii de participanti, reies 150 de mii de lei, care se duc la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor…

Evident, toata aceasta discutie are si un caracter profund politic, insa ceea ce iubitorii muzicii si culturii in general ar trebui sa stie e ca organizatorii de concerte deja platesc taxe si timbre catre stat. Pentru un singur bilet, organizatorul e obligat sa plateasca timbru muzical (5%), taxa Crucea Rosie (1%), drepturile de autor pentru UCMR- ADA (care pot ajunge si la 10%), impozitul pe spectacol catre taxele locale si taxa de patrimoniu (acolo unde e cazul, 2%), iar cu toate acestea, costul biletelor creste. Pe langa costul biletelor exista si cele efective ale organizatorii spectacolului, de la banii pe care ii incaseaza artistul, pana la inchiriere scena, lumini, locatie si asa mai departe. 

Ce parere aveti de toata aceasta discutie? Credeti ca piata de concerte sufera daca va creste pretul biletelor? 

 

Citește în continuare

Irina Ross - Taragot (teaser)

Irina Ross, artista exclusiva a casei de discuri Dog Music, lanseaza al doilea single de pe viitorul album. Prima piesa lansata, ’Rock the Floor’, a ajuns intr-un timp foarte scurt…

Citeste mai mult