10 filme pe care NU trebuie sa le ratezi la Les Films de Cannes A Bucarest 2015
Mai e nevoie s-o spunem? Incepe cel mai asteptat eveniment cinematografic al anului!
Daca nu ajungem noi la Cannes, vin filmele de la Cannes la noi! Asa cum ne-au obisnuit deja in ultimii 5 ani si toamna asta avem ocazia unica sa pasim pe covorul rosu din Bucuresti pentru a vedea pe ecran mare o serie de filme prezentate la Festivalul de Film de la Cannes in 2015.
Cu toate ca organizatorii au mai adaugat o sala in plus si au marit numarul proiectiilor, ne vom calca in picioare, fara sa ne plangem deloc, la peste 30 de productii must-see pentru orice cinefil care se respecta.
Am facut si noi slalom printre titluri si am taiat la sange pentru a face o lista de doar 10 titluri..cu mentiunea ca TOATE filmele ar trebui vizionate.
Iata pe ce titluri mizam noi anul asta:
DHEEPAN
Primul film la care cred ca deja nu mai gasiti bilete este Dheepan, in regia lui Jacques Audiard, marele castigator al Palme d’Or 2015. Filmul este extrem de actual in contextul de azi, cand soarta milioanelor de refugiati din calea razboiului sta in mana tarilor europene. Jacques Audiard, maestru in celebrarea marginalilor, urmareste traseul a trei imigranti din Sri Lanka – un fost soldat, o tanara si un baietel – care pozeaza ca familie si incearca sa razbata in noua lume in care au intrat, undeva in afara Parisului.
RAMS
L-am vazut la TIFF si vi-l recomand cu caldura. O drama mioritica, intr-o vale izolata din Islanda, unde doi frati care nu-si mai vorbesc de mai bine de 40 de ani sunt nevoiti sa se uneasca pentru a salva ceea ce au cel mai de pret: oile. Daca sinopsisul nu va convinge, venim cu intariri: filmul a castigat UnCertain Regard 2015
From Afar
Din Venezuela vine From Afar, povestea lui Armando, un barbat de 50 de ani, cauta barbati tineri in Caracas s-i plateste doar pentru a-i tine companie. Intr-o zi, il intâlneste pe Elder, un adolescent de 17 ani care este liderul unei gasti criminale, iar acea intâlnire le schimba vietile pentru totdeauna.
TAXI
Al doilea film despre care vorbim in cunostinta de cauza este excelent! Instalat la volanul taxiului sau galben, Jafar Panahi traverseaza soselele vibrante ale Teheran-ului. Pe masura ce pasagerii, foarte diferiti, intra in taxi si i se confeseaza, regizorul contureaza un portret al societatii iraniene deopotriva amuzant si emotionant…
The Lobster
Colin Farrell si Rachel Weisz traiesc o poveste de dragoste neconventionala cu actiunea situata intr-un viitor apropiat, in Oras, unde oamenii singuri sunt arestati si dusi la Hotel. Ei sunt obligati sa-si gaseasca o pereche in 45 de zile, altfel vor fi transformati intr-un animal pe care ei si l-au ales si vor fi trimisi in Padure. David evadeaza de la Hotel in Padure si se indragosteste, desi acest lucru este interzis.
The Assassin
Premiul pentru regie! Jumatate drama, jumatate film de actiune cu arte martiale, The Assassin are actiunea plasata in China, secolului IX, in timpul Dinastiei Tang si are in prim plan povestea unei asasine platite care nu stie daca isi poate duce la bun sfarsit noua misiune. Ea este Nie Yinniang, interpretata de taiwaneza Shu Qi, fiica unui general, a carei poevste incepe la varsta de 10 ani cand este rapita de un calugar, initiata in artele martiale si transformata intr-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justitiare: acelea de a lichida guvernatorii corupti. La un moment dat, una din misiuni o intoarce acasa, acolo unde trebuie sa-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea in copilarie, un barbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: il sacrifica pe cel pe care-l iubeste sau abandoneaza pentru totdeauna cariera de asasin profesionist.
Tale of Tales
Matteo Garrone vine cu un basm cu regi si regine, vrajitori si zane, monstri, capcauni si curtezane..si cu o distributie de zile mari: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, Vincent Cassel, s.a. Au fost o data ca niciodata trei regate vecine, fiecare cu un castel magnific in care locuiau regi si regine, printi si printese. Un rege era intruchiparea libertinajului, altul era captivat un animal misterios, in timp ce una dintre regine era obsedata de dorinta ei de a avea un copil.
Our Little Sister
Unul din cineastii mei preferati, japonezul Hirokazu Koreeda ne spune povestea a trei surori, Sachi, Yoshino si Chika, care traiesc impreuna la Kamakura. Din simtul datoriei, ele pleaca la inmormântarea tatalui lor, care le abandonase cu 15 ani in urma. Asa fac cunostinta cu sora lor vitrega, Suzu, care are doar 13 ani. Cele trei tinere decid, de comun acord, sa o primeasca pe lor sora lor mica in casa lor cea mare…
La Tete Haute
Filmul din deschiderea evenimentului,regizat de cineasta franceza Emmanuelle Bercot, ne prezinta aventurile unui delicvent juvenil, tanarul Malony (Rod Paradot) de la varsta de sase ani pana la 18 ani, pe care un judecator de la Tribunalul pentru protectia copilului si un angajat de la serviciile sociale incearca sa il salveze. In distributie apare marea doamna a cinematografului francez – Catherine Deneuve..
Le tout nouveau testament
Nu stiu prea multe despre acest film, dar sinopsisul suna foarte bine: Dumnezeu exista. Locuieste la Bruxelles. E odios cu sotia si fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte putin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Ma numesc Ea si am 10 ani. Ca sa ma razbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin sms, data la care vor muri. Jaco Van Dormael e responsabil si pentru fantezia Mr Nobody, un film care nu are cum sa nu-ti placa.
Acestea sunt doar 10 dintre filmele care pot fi vizionate in aceasta perioada in cadrul mult-asteptatului eveniment. Programul pe zile, il gasiti aici.