Skip to content

6 recomandari pentru Festivalul Filmului European

Azi incepe cea de-a 21-a editie a Festivalului de Film European!

 

Editia cu numărul 21 a Festivalului de Film European va fi inaugurata cu Cealaltă Parte a Speranței (2017),iîn regia lui Aki Kaurismäki, filmul fiind prezentat in premiera in Romania, la gala de deschidere a Festivalului. Gala va avea loc la Muzeul Național de Arta al Romaniei (MNAR), un spatiu nou pentru Festival, care ofera publicului, in plus fata de proiectiile cinematografice, si descoperirea artelor prin experiente vizuale inedite datorita tehnologiei VR (realitate virtuala).

Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mureș, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Hunedoara si Gura Humorului vor fi gazdele unui festival de film care are deja o traditie.

Ca de obicei, avem si noi o lista cu recomandari:

Cealalta parte a sperantei (Finlanda)

Filmul spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde speră să obțină azil. Cererea lui este respinsă și, astfel, este nevoit să trăiască pe străzi. Drumul i se intersectează cu cel al unui excentric vânzător ambulant și devenim martorii unei prietenii neobișnuite între doi oameni provenind din lumi diferite. Cealaltă parte a speranței este filmul de gală al ediției actuale a Festivalului Filmului European, el deschizând festivalul în toate cele cinci orașe: București, Iași, Gura Humorului, Tîrgu Mureș și Timișoara.

Memoria viitorului (Irlanda)

După ce își pierde memoria în timpul unei tâlhării, un bărbat pornește într-o călătorie – nu doar în căutarea amintirilor, ci și a unei noi identități. Își dă seama că se află într-o lume în care nu mai există certitudini, într-o eră a crizelor suprapuse. În călătoriile din țară în țară, bântuit de imagini asociative și întâlniri stranii și uneori comice, încearcă să obțină o perspectivă asupra complexității vieții în secolul 21.

Eu, Olga Hepnarova (Polonia)

Ne este relatată povestea omului din spatele unor crime teribile, fără a le exagera sau diminua importanța. Pornind de la scrisorile lăsate de Olga Hepnarová, regizorul face o incursiune în mintea fetei și, în timp ce reconstruiește evenimentele care au dus la acțiunile ei dezastruoase, dezvăluie alienarea și singurătatea din ce în ce mai acută în care se afundă.

Asediul (Franta)

La sfârșitul secolului al XX-lea, Sarajevo a suferit cel mai lung asediu din istoria modernă, aproape patru ani. Aflat la linia de demarcație între Est și Vest, Sarajevo era, când a început războiul, o comunitate multi-etnică și tolerantă. Asediul este un film despre oamenii care trec prin această experiență traumatizantă, spune povestea unui oraș înconjurat, în care se luptă și se rezistă, dar mai ales analizează ce se întâmplă când unei civilizații întregi îi este pusă la îndoială însăși supraviețuirea.

24 de saptamani (Germania)

Filmul spune povestea unei femei însărcinate în 6 luni, care află că va avea un copil cu probleme grave de sănătate. Într-un timp foarte scurt trebuie să decidă dacă păstrează sau nu sarcina. Deşi, de obicei, are răspuns pentru orice, acum se simte pierdută. Ce va face? Cine poate hotărî dacă viaţa copilului este una care merită trăită?

Strain in paradis (Olanda)

Documentar. Intr-o sală de clasă, refugiații învață o lecție despre multiplele fațete ale Europei. Aflându-se la intersecția dintre ficțiune și documentar, filmul abordează, într-o manieră onestă, relația de putere care se stabilește între localnici și refugiați.

Ce filme v-au atras atentia? Programul complet il gasiti aici.

Citește în continuare

Serial nou: The Defenders

Esti pregatit sa faci cunostinta cu o noua gasca de eroi Marvel? Atunci da PLAY la primul trailer al celui mai asteptat serial Netflix al verii: The Defenders!   Daredevil,…

Citeste mai mult