Skip to content

Cele mai bune 15 documentare din 2020 prin care vezi viata altfel. Despre sport, politica, jurnalism sau divertisment

Platformele de streaming online aduc in fiecare luna productii noi, unele dintre ele impresionate prin calitatea subiectului si a unghiului de abordare. URBAN a pregatit o lista de documentare accesibile pe Netflix si HBO GO cu teme de actualitate: perspective asupra politicii internationale, sport, muzica, film si gastronomie.

Daca doriti sa vedeti lumea dintr-o alta perspectiva, puteti incerca propunerile Urban de documentare inspirate din viata politica

“Becoming” (Netflix), la fel ca volumul de memorii scris de fosta prima doamna a SUA, Michelle Obama, ofera ocazia de a arunca o privire in intimitatea ei intr-o perioada de schimbare profunda, nu doar pentru ea personal, ci si pentru SUA si pentru Barack Obama. Documentarul o urmareste pe Michelle Obama in turneul de promovare a cartii prin 34 de orase din SUA, aducand in lumina reflectoarelor diferite povesti din spatele usilor inchise ale Casei Albe. “Becoming” este cea mai recenta lansare a companiei de productie a cuplului Barack si Michelle Obama, Higher Ground Productions, in parteneriat cu Netflix, dupa “American Factory” (disponibil pe Netflix), prima productie dintr-o serie de filme si seriale pe care familia Obama le va face. “American Factory” a primit Oscarul pentru cel mai bun film documentar in cadrul celei de-a 92-a editii a premiilor Oscar.

“13th” (Netflix) este un documentar foarte actual pentru conflictul deschis din SUA cu privire la moartea lui George Floyd. Oameni de stiinta, intelectuali, istorici, activisti si politicieni analizeaza fenomenul criminalitatii afro-americanilor si despre boom-ul inchisorilor din SUA, dar si despre istoria sclaviei si a conflictelor rasiale care adancesc criza penitenciarelor din SUA.

Documentarul “Crip Camp – A Disability Revolution” (Netflix) explica modul in care o tabara pentru persoanele cu dizabilitati a inspirat o miscare activista. Filmul urmareste cativa tineri care au participat la Camp Jened, New York si spune povestea locului printr-un grup de adolescenti neglijati de societate care descopera in sfarsit un loc in care sunt tratati ca oameni normali.

O tanara barmanita din Bronx, fiica unui miner din Virginia de Vest, o mama indurerata din Nevada si o asistenta din Missouri construiesc o miscare pentru a contesta reprezentantii Congresului. “Knock Down The House” (Netflix) le spune povestea, oferind totodata mesajul imspirational de a crede in ideile personale si de a merge pentru ele pana in panzele albe, pentru ca SUA inseamna vise indeplinite.

Pentru cei care vor sa descopere cine sunt oamenii din spatele unui presedinte, in cazul de fata – Donald Trump, documentarul “Get Me Roger Stone” (Netflix) trebuie vazut. Roger Stone, cunoscut ca un maestru al marketingului politic, este profilat in acest documentar pentru a intelege cum un om de afaceri devine om politic.  

Pasionatilor de jurnalism si informare le recomandam “Trial by Media” (Netflix), o mini-serie despre importanta impartialitatii unui text jurnalistic. Seria, curatoritata printre altii si de George Clooney, prezinta cum unele dintre cele mai mari procese din SUA au fost manipulate prin prezentarea trunchiata in mass-media sau chiar prin dezinformare.

“After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News” (HBO) aduce in dezbatere o tema din ce in ce mai populara pentru regizorii de film: fake news. In epoca social media, acest documentar examineaza fenomenul “fake news” si impactul avut asupra oamenilor. Filmul se concentreaza asupra catorva povesti false celebre din ultimii ani care au avut consecinte reale, ca de exemplu cazul „Pizzagate”, campaniile de dezinformare care au influentat alegerile prezidentiale din 2016, conspiratia Jade Helm si altele.

O povestire detaliata a escrocheriei de tip Monopoly de la McDonald’s, din timpul anilor 1990, spusa chiar de participantii la caz, inclusiv de agentii FBI care l-au prins pe paznicul care a organizat intreaga schema, seria “McMillions” (HBO) e importanta pentru a intelege un alt model de business intens promovat de SUA.

Pentru cei care cauta o motivatie emotionala pentru a merge mai departe in proiectele lor, dar si pentru cei care iubessc sportul, iata propunerile URBAN pentru documentare despre sport

O poveste surprinsa intr-o docu-serie, “Cheer” (Netflix) vorbeste despre performanta majoretelor si a efortului depus pentru miscare si sincronizare perfecta. O serie pentru intreaga familie, cu personaje de tip fetele din gasca populara si aspirantele la statutul de prim-majoreta, dar si despre ce inseamna sa depui efort, sa te accidentezi grav si sa nu mai poti continua sa dansezi pentru a reprezenta echipa de fotbal locala la campionatul national.

Pentru fanii baschetului si nu numai, “The Last Dance” (Netflix) este o serie se invarte in jurul carierei lui Michael Jordan, cu un accent deosebit pe ultimul sau sezon cu Chicago Bulls. In toamna lui 1997, Michael Jordan si Chicago Bulls au permis filmarea lor in ascensiunea spre al saselea titlu NBA in opt sezoane. Filmarea respectiva a devenit „The Last Dance”, urmeaza sezonul 1997-98 al Chicago Bulls de la inceput pana la sfarsit, acoperind totodata si restul capitolelor din cariera remarcabilă a lui Michael Jordan, curprinzand inclusiv cronologia marelui sportiv, de cand era in liceu pana a devenit unul dintre cei mai cunoscuti atleti din lume. Numele serialului vine chiar de la antrenorul de atunci al lui Chicago Bulls, Phil Jackson, care stia ca va fi ultimul sezon pentru baschetbalistii legendari ai dinastiei Bulls din anii 1990.

O alta poveste impresionanta despre performanta este prezentanta in “Athlete A” (Netflix), un documentar despre cariera gimnastei americane Maggie Nichols, a doua cea mai buna gimnasta a SUA. Documentarul urmareste povestea lui Maggie, care nu a mai ajuns la Olimpiada, din cauza medicului osteopat de peste treizeci de ani al lotului feminin de gimnastica, Larry Nassar. Nichols a fost prima gimnasta care a dezvaluit in mod public abuzurile la care a fost supusa de acest doctor. Ca pedeapsa, ea nu a mai fost selectata pentru participarea la Olimpiada, insa a rupt astfel o cultura a tacerii, intimidarii si manipularii care au tinut tacute sute de femei care s-au pregatit in lotul olimpic al SUA. 

“Athlete A” prezinta si un episod romanesc despre un abuz emotional si fizic instituit de aceasta data de Béla si Márta Károlyi, doi antrenori romani care au ajuns in Occident ca sa se inspire pentru nationala de gimnastica a Romaniei. Metodele nemiloase pe care le-au dezvoltat in cadrul regimului represiv al lui Ceausescu au avut rezultate, cel mai popular caz fiind cel al Nadiei Comaneci care a devenit prima tanara de 14 ani din istorie care a castigat aur la Olimpiada din 1976.

Orice iubitor de sport ar trebui sa vada seria “Home Game” (Netflix) care prezinta sporturi traditionale de pe mapamond, cu focus pe brutalitatea sportului sau a ciudateniei modului de joc. Calcio storico, free-diving in Filipine, wrestling profesionist congolez, roller derby texan sunt doar cateva dintre sporturile mai putin obisnuite propuse de mini-seria disponibila de curand pe Netflix.

“Ali & Cavett” (HBO) urmareste viata si cariera lui Muhammad Ali prin numeroasele aparitii la emisiunea lui Dick Cavett (Ali a aparut de mai mult de 12 ori in emisiune si a dezvoltat o relatie cu Cavett care s-a intins pe 53 de ani). De la medalia de aur castigata la Olimpiada din 1960 pana la castigarea campionatului la categoria grea in 1964 cand l-a invins pe Sonny Liston, la momentul in care s-a alaturat Natiunii Islamului refuzand recrutarea in armata Statele Unite ale Americii si pana la legendarele lupte in ring cu Joe Frazier si George Foreman, Muhammad Ali a ramas o forta unica si puternica in cultura populara.

Pentru fanii documentarelor despre industria divertismentului, iata propunerile URBAN pentru documentare despre muzica

“Miss Americana” (Netflix) este un documentar dedicat carierei muzicale a lui Tylor Swift, lansat chiar dupa un an 2019 complicat pentru artista, in urma denunturilor sale impotriva conditiilor abuzive in care a fost nevoita sa lucreze, potrivit acesteia, impuse de producatorul Scooter Braun si de patronul discografic Scott Borchetta.

Pentru o incursiune in lumea popului asiatic, va recomandam “Arashi’s Diary Voyage” (Netflix). Docu-seria despre cea mai indragita trupa din Japonia are un succes fantastic, filmul oferind o noua idee asupra vietii membrilor ARASHI, care isi povestesc viata, isi demonstreaza talentele si ofera o multitudine de secrete.

Daca va este dor de un concert live, poate “Ben Platt: Live from Radio City Music Hall” (Netflix) reuseste sa va transpuna in fata scenei, inconjurati de alti fani ai lui Ben Platt. Ultimul show live din turneul de promovare a noului sau album are loc intr-una dintre cele mai impresionante sali de concerte, Radio City Music Hall, filmul prezentand deopotriva si ce s-a intamplat in backstage in timpul concertului, dar si vibe-ul unui concert Ben Platt.

Daca vreti sa intrati pe platourile de filmare si sa vedeti productiile cinematografie din alta perspectiva, iata  propunerile URBAN pentru documentare despre industria filmului

Filmele despre filme au o aura speciala, mai ales ca majoritatea regizorilor are o poveste incredibila despre meseria pe care au ales-o. Astfel, ”They’ll love me when I’m dead” (Netflix) spune povestea regizorului Orson Welles si a filmului “The Other Side of the Wind”, care a ramas neterminat inca de la moartea regizorului din 1985. Aproape 40 de ani mai tarziu, Morgen Neville prezinta povestea nespusa a lui Welles, cu interviuri originale ale distributiei si actorilor, dar si cu fragmente din “The Other Side of the Wind”.

Daca va plac filmele de comedie, “Jim & Andy: The Great Beyond” (Netflix) este un documentar pe care trebuie sa il vedeti. Filmul prezinta transformarea lui Jim Carrey pentru rolul comediantului Andy Kaufman din productia “Man on the Moon” filmata in 1999.

Citește în continuare