Skip to content

FNT: RICHARD III, Bucuresti versus Budapesta. Doua spectacole, acelasi decor, aceleasi costume, acelasi regizor, actori diferiti.

Ar putea fi in ca un experiment in care puterea si energia actorului sa fie scoasa in evidenta. Sau, fata in fata cu textul lui Shakespeare, ar putea fi despre cum am receptat si noi si vecinii de la Budapesta schimbarile politice tumultuoase din ultimii ani.

Festivalul National De Teatru aduce pe 20 si 22 octombrie, Richard 3 in regia lui Andrei Serban, in montarile de la Teatrul Bulandra din Bucuresti si de la  teatrul „Radnóti Miklós” din Budapesta.

 Andrei Serban si miza de a arata ca oamenii ca Richard III-lea care conduc lumea prin manipulare si dorinta crancena de razbunare nu sunt decat rezultatul lipsei noastre de intelegere si empatie.

Se intampla pentru prima data intr-un festival ca acelasi text in acelasi concept regizoral sa fie vazut de spectatori in doua montari din doua tari, cu premierele spectacolelor la 1 an distanta.

Marius Manole si Róbert Alföldi  in Richard III-lea

Richard 3 de la Bucuresti a cunoscut o “ajustare” a montarii de la premiera, la cererea regizorului care – in contextul manipularilor politice, ale mitingurilor pentru Ordonanta 13 – crease un moment de actualitate imediata. Dupa arestarea lui Liviu Dragnea si declararea neconstitutionala a modificarilor Codurilor Penale, montarea a fost ajustata. (e un detaliu foarte puternic care arata cat de ancorata in realitate este viziunea scenica a lui Andrei Serban despre Richard 3)

Richard III-lea e unul dintre cele mai jucate texte scrise de Shakespeare si vorbeste despre dorinta de a conduce lumea, calcand – la propriu – pe cadavre  

Richard III-lea a cunoscut in Romania, dar si la nivel international, montari cu unii dintre cei mai apreciati actori.

La Bucuresti, Teatrul Odeon a montat acest text in regia lui Mihai Maniutiu cu Marcel Iures in rolul principal; un rol cu care s-au mai “jucat” Al Pacino in documentarul “Looking for Richard”, Denzel Washington pe Broadway in anii 90, intr-o montare care vorbea despre rasism si prejudecati, Kevin Spacey in 2011 la Old Vic in Londra. De altfel, Spacey a recunoscut ca personajul sau din seria “House of Cards” a fost scris si construit pe structura lui Richard al III-lea.

In montarea de la Teatrul Bulandra, Richard 3 e interpretat de Marius Manole, cel mai important actor tanar roman de dupa 1989, si are pe langa partea de ura si dorinta puternica de a detine puterea, plus manipularea incredibila a personajului scris de Shakespeare, si o doza de fragilitate care te face sa ai intelegere pentru cum a crescut acest om care a avut dizabilitati la nastere si nimeni nu l-a iubit cu adevarat.

Biletele pentru cele doua spectacole Richard III-lea din FNT vor putea fi cumparate in curand de pe https://www.mystage.ro/fnt/  

Citește în continuare