Skip to content

Printul Charles lanseaza o colectie de haine din urzici la London Fashion Week

Intr-o colaborare inedita, Printul Charles va lansa o colectie de haine realizate din urzici alaturi de Vin + Omi, doi designeri britanici care detin un brand de moda sustenabila.  

Colectia de haine care va fi prezentata in incheierea London Fashion Week 2019 a pornit de la initiativa Positive Fashion creata de British Fashion Council prin care industria modei este ajutata sa adopte metode sustenabile de productie, sa foloseasca materiale biodegradabile si incurajeze lucrul cu mestesugarii locali. Implicarea Casei Regale Britanice in acest proiect a fost vizibila inca de acum doi ani printr-un eveniment Eco-Age organizat la Palatul Buckingham.

Poze cu Printul Charles, de-a lungul anilor, in gradina Highgrove House.

Familia Regala Britanica este un simbol si un exemplu de bune maniere, atitudine pozitiva, actiune si implicare sociala. Iar degradarea mediului inconjurator este una dintre cele mai ingrijoratoare probleme actuale. Recent, a fost semnat Pactul de Moda de catre 150 de branduri cunoscute, menit sa sublinieze responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume cei mai puternici oameni din lume cand vine vorba de protejarea naturii.

De la o invitatie la ceai la o colectie de haine din urzici culese din gradina viitorului Rege

Printul de Wales s-a intalnit cu designerii Vin si Omi in luna mai a anului trecut cand brandul britanic a primit o invitatie la ceai ca parte a evenimentelor din initiativa Positive Fashion. Cand designerii au adus in discutie folosirea plantelor pentru a crea materiale, Printul Charles a adaugat ca are o multime de urzici in gradina casei sale, Highgrove House, care pot fi stranse pentru a crea materiale sustenabile. 

Cei doi designeri au fost invitati pe mosia regala pentru a culege o parte din urzicile plantate. Au inceput printr-o intalnire cu gradinarul sef si au primit ajutor de la o echipa de studenti de la Universitatea Oxford pentru a strange cele 3000 de urzici de care aveau nevoie. Fiind stranse in timpul verii, a fost o experienta mai putin placuta in care au trebuit sa poarte costume speciale pentru a evita atingerea plantelor care este foarte usturatoare si poate declansa alergii daunatoare pentru unii.

Studentii de la Oxford pozati cand culegeau urzicile din gradina mosiei regale, Highgrove House

Urzicile au fost culese, transformate in fibra si, mai apoi, in materiale folosite pentru a crea 10 piese vestimentare pentru urmatoarea colectie Vin + Omi care va fi expusa printr-un eveniment special intitulat „Sting” – „Ustura” in ultima de zi de London Fashion Week, pe 17 septembrie. 

Invitatia la lansarea colectiei Vin+Omi in parteneriat cu Printul Charles.

Materialul creat seamana cu lana de oaie sau cea de alpaca si are o textura aerisita care nu aduce deloc aminte de atingerea frunzelor de urzici pe piele.

Invitatie castigatoare pentru Vin si Omi. Cei doi designeri vor intra in istorie.

Transformarea urzicilor in fibre de lana nu e ceva nou insa, prin tehnologia folosita, au fost luat sirurile fibroase din radacina si s-a creat o textura pufoasa, placuta la atingere. Reprezentantii Muzeului Victoria & Albert au fost atat de impresionati de rezultat incat au cerut deja una dintre piesele vestimentare pentru arhiva lor – bineinteles ca implicarea Printului Charles a cantarit foarte mult.

Menirea colectiei este sa atraga atentia asupra diferitelor feluri de fibre si materiale care pot fi create din plante gasite in abundenta in natura.

„A fost suprarealist. Nu suntem o institutie. Look-ul nostru este Camden-ul punk din anii ’80. Nu suntem Gucci sau cineva de dimensiunea lor„, au declarat cu modestie Vin si Omi, cei doi designeri care au primit constant scrisori de incurajare de la Printul Charles in timp ce lucrau la noua colectie.

Vin este de origine britanica, Omi este nascut in Singapore iar impreuna au lucrat pentru Christian Dior in Franta sub indrumarea lui John Galliano, in 2004. Principiile sustenabile pe care au vrut sa le impuna inca de acum 15 ani cand industria modei ii cataloga ca fiind hippy, au fost de ajutor pentru a-si gasi locul in istorie, fiind prima colectie patronata de Printul Charles si Casa Regala Britanica.

In trecut, hainele Vin + Omi au fost purtate de Michelle Obama, Debbie Harry sau Kate Moss. 

Pentru viitor, acestia au realizat deja un parteneriat cu renumitul Hotel Savoy iar, din primavara viitoare, uniformele purtate de portarii hotelului vor fi realizate din plastic reciclat folosit de angajatii lor.

Regina, in primul rand la London Fashion Week

Implicarea Casei Regale in sustinerea designerilor britanici a inceput in urma cu sute de ani cand Regina Elizabeth sau Regina Victoria erau constiente ca supusii lor le imita comportamentul asa ca purtau in mod special hainele create in Marea Britanie la anumite evenimente unde erau vazute de multi oameni pentru a incuraja productia locala si dezvoltarea acesteia. 

Regina Elizabeth a II-a a surprins pe toata lumea cand a aparut in primul rand la showul de moda al lui Richard Quinn de la London Fashion Week in februarie 2018. Poze cu prezenta Majestatii Sale a devenit virala, fiind asezata langa o alta „regina” a industriei de moda, Anna Wintour.

Citește în continuare