Skip to content

Imparatul mustelor, un spectacol care atrage atentia asupra violentei, a agresivitatii verbale si fizice in randul tinerilor

Spectacolul regizat de Tudor Lucanu care a avut premiera in ianuarie 2018, se poate vedea si in stagiunea aceasta la Teatrul Excelsior.

E un spectacol actual prin tematica si prin faptul ca atinge subiecte delicate precum: violenta si agresivitatea, verbala sau fizica, care pot distruge umanitatea in randul tinerilor, denumita modern “bullying”. Autorul – William Golding, el insusi traumatizat de razboi, nu mai crede in om ca fiinta inocenta.

Golding e sigur ca si copiii poarta in suflet germenele raului si creioneaza dur modelarea sufleteasca a acestora in timpul unei calamitati.

Un accident aviatic trimite pasagerii pe o insula. Lupta acestora va fi o demonstratie de maturitate sau de supravietuire

Actiunea se petrece in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand zece elevi, intre sase si paisprezece ani, din scoli diferite, care nu se cunosc intre ei, sunt urcati intr-un avion pentru a fi trimisi departe de ororile razboiului. Avionul se prabuseste pe o insula izolata si pustie, iar elevii sunt singurii pasageri supravietuitori.

Odata ajunsi acolo, pentru ei incepe lupta pentru supravietuire. In lipsa adultilor, modul in care fiecare isi duce propria lupta interioara, intelege si gestioneaza situatia, genereaza o serie de experiente emotionante, crude, bazate pe realitatea umana si obliga spectatorul sa emita judecati. Sunt oare prinsi intr-o lupta de eliberare a propriilor frustrari sau una de supravietuire care naste instincte criminale?

Inocenta varstei este inlocuita cu cruzime si nevoia de adaptare

Protagonistul, pe nume Ralph (Stefan Iancu), este ales lider si cauta sa impuna anumite reguli pe care sa le respecte toata lumea. Acesta impreuna cu un alt baiat, Piggy (Mihai Mitrea), cu inclinatie spre cugetare si cu ultime urme ale inocentei, reunesc membrii zborului si fac planuri pentru salvare. Printre naufragiati se afla si liderul coristilor, Jack (Vlad Ionut Popescu), care nu este de acord ca altcineva sa comande, isi face propria echipa si se impune prin forta si violenta. El atrage de partea lui o parte din grup si organizeaza o echipa de vanatoare, pentru hrana. In curand, singuratatea si, totodata, libertatea desavarsita, infiripa samburele malefic in sufletele tinerilor care se despart in doua tabere, cu scopuri diferite, care se lupta pentru putere si pentru a se impune in fata celorlalti.

Regizorul surprinde excelent nuantele degradarii dintre cele doua tabere, dar si ale destramarii constructului social de fiinta umana si pastreaza aluzia ca razboiul inlocuieste inocenta varstei cu cruzimea.

O scenografie care aduce pe scena un spatiu luxuriant prin vegetatie si o regie care are grija ca totul sa fie dinamic, potrivit cu ritmul de viata al spectatorilor tineri

Aflat la prima montare pe o scena din capitala, Tudor Lucanu ofera un spectacol tensionat, dinamic si bine ritmat si are o distributie formata din actori tineri si foarte tineri, unii angajati ai teatrului, altii studenti sau colaboratori.

Miscarea scenica apartine lui Stefan Lupu si este construita din dansuri ritualice, tribale, care marcheaza momentul maturizarii si accentueaza si mai mult diferenta dintre cele doua grupuri in care ajung sa se imparta copiii: cei lasi si cei viteji. Scenografia impresionanta este semnata Vladimir Turturica recreeaza, in acelasi timp, un spatiu idilic, luxuriant prin vegetatie, dar si dezolant prin avionul prabusit, in care si cei mai blanzi din fire cad prada ispitelor.

Imparatul mustelor e un spectacol cu o miza pe o linie subtire intre bine si rau

Locul in care se desfasoara intreaga actiune poate simboliza o gradina a Edenului in care gasim toate premisele unei existente armonioase, dar care incet-incet se transforma prin dorinta de afirmare a puterii comunitatii umane in fata fortelor naturale si invita spectatorul la o reflectie asupra moralitatii si a structurii societatii umane.

Versiunea scenica pe care o propune regizorul respecta atat romanul scris in 1954 de prozatorul englez, William Golding, de altfel castigatorul premiului Nobel pentru literatura in 1983, cat si adaptarea pe care a facut-o Nigel Williams pentru teatru. De asemenea, piesa a fost adaptata de doua ori pentru marele ecran (Peter Brook in 1963 si Harry Hook in 1990), a fost transpusa ca serial radiofonic la BBC si a inspirat muzica formatiei Iron Maiden.

“Imparatul mustelor” se poate vedea sambata, 21 septembrie, ora 19.00, Sala “Ion Lucian”

In perioada 26.09 – 06.10 la Teatrul Excelsior va avea loc cea de-a V-a editie a Festivalului de teatru pentru adolescenti, EXCELSIOR TEEN-FEST: https://www.teatrul-excelsior.ro/programul-excelsior-teen-fest-2019/

“Imparatul mustelor” de William Golding

Distributie: Stefan Iancu, Vlad Ionut Popescu, Mihai Mitrea, Stefan Mihai, Alex Popa, Dan Pughineanu, Andrei Bibire, Dan Clucinschi, Vlad Linta, Alin Potop, Loredana Cosovanu, Mircea Alexandru Baluta

Regia: Tudor Lucanu

Durata: 1h 30`

Bilete aici

Citește în continuare