Skip to content

Calatoriti singuri in 5 dintre cele mai potrivite si spectaculoase locuri pentru acest tip de vacanta

In cuplu, cu gasca, cu familia, dar si singur – din fericire, astazi nu mai exista prejudecati cand alegem cum vrem sa calatorim. De fapt, fiecare vacanta are farmecul ei, iar escapadele in care calatorim singuri pot fi la fel de inedite ca cele in care suntem inconjurati de prieteni. 

Daca nu aveti la acest moment un partener sau lucrurile s-au aranjat in asa fel incat persoana iubita sau prietenii sa nu va mai poata insoti in concediul mult asteptat, e timpul sa va luati inima in dinti si sa mai bifati, poate, o premiera: o vacanta pe cont propriu. 

Plecati la drum singur, insa nu fara o planificare atenta in prealabil: cu ce va veti deplasa, care vor fi excursiile si rutele de bifat, ce device-uri “de siguranta” ar fi bine sa aveti etc. 

Vacanta in care calatoriti singur are avantajele ei: faceti ce, cat si cum doriti voi, fara presiuni sau mustrari de constiinta si va bucurati din plin de timpul liber sau activitatile care va plac. In schimb, organizarea de dinainte de plecare sau chiar cea de la destinatie trebuie mult mai atent facuta. 

Asadar, inchiriati-va o masina de la aeroport la hotel sau intrebati daca nu cumva hotelul asigura acest tip de transport, rezervati camera la un hotel cu check in 24 din 24, daca ceva vi se pare suspect sau periculos, renuntati si ajungeti intr-o zona sigura si nu purtati bijuterii la vedere. 

In plus, ccel putin in prima instanta, dati de inteles ca ati venit insotiti in vacanta, consultati ghidurile sau traseele cu o seara inainte pentru a nu hoinari pe strazi cu ochii in brosuri sau telefon, lasati o copie a drumului din ziua urmatoare unui prieten cu care tineti legatura si achizitionati-va si ceva device-uri speciale, cum ar fi rucsac antifurt sau fluier cu functii multiple. 

Alegeti-va favorita dintre aceste 5 destinatii perfecte pentru “calatorii solo” 

Berlin – Germania

Aproape de noi, accesibila, sigura, o tara in care se vorbeste engleza, Germania este perfecta pentru cei care calatoresc singuri, iar Berlinul ar fi primul oras pe aceasta lista. Aici puteti alege sa vizitati muzee sau galerii de arta (nu ratati Museuminsel – “Insula Muzeelor”, un complex de 5 muzee, de fapt un sanctuar al artei si stiintei, inscris de catre UNESCO in Patrimoniul Universal), sa participati la un tur in care sa aflati cat mai multe despre istoria si traditiile Berlinului, sa va relaxati intr-o cafenea sau sa savurati figurine de ciocolata in formele celor mai cunoscute atractii turistice.  

In plus, la doar 90  km distanta de Berlin se afla Spreewald, o regiune aproape de granita cu Polonia, clasata de catre UNESCO ca biosfera protejata. Puteti ajunge aici cu trenul din Berlin pana in Lubbeanau.Raul Spree se transforma aici in delta interioara, oferind privelisti de neuitat, cu mici paraie care curg peste tot, paduri, viata salbatica , toate completate de castelele care atrag anual o multime de turisti. 

Copenhaga – Danemarca

Danemarca este listata deseori in topurile cu cele mai fericite si sigure tari din lume, asa ca nu putea lipsi nici din clasamentul nostru. Danezii stiu engleza foarte bine, sunt intotdeauna dornici sa ii ajute pe turisti, iar unii chiar ii invita in casele lor. Pentru o experienta inedita, intrati pe MeettheDanes.com si alegeti sa luati cina alaturi de o familie locala, savurand preparate traditionale si afland lucruri noi despre istoria si traditia daneza. 

Copenhaga, dar nu numai, este orasul potrivit din Danemarca pentru cei care calatoresc singuri. Aici va veti simti oarecum “ca acasa” si asta pentru ca veti intalni turisti din toata lumea, iar infrastructura ce tine de turism si siguranta este organizata impecabil. Asadar, pregatiti-va sa hoinariti pe stradutele inguste, sa faceti un tur cu barca sau sa va bucurati sufletul cu privelistile de toamna, cu adevarat spectaculoase in aceasta perioada a anului.

Ce nu trebuie sa ratati este o vizita in Christiania, un cartier independent din Copenhaga ale carui baze au fost puse in 1971 de catre un grup de hipioti. In aceasta partea orasului traiesc acum aproximativ 900 de oameni, cu propriile valori si reguli, in care masinile sunt interzise si pe care il puteti descoperi pe cont propriu sau in tururile organizate de agentii. 

Dublin – Irlanda 

Marele avantaj al Dublinului este ca are conexiuni cu foarte multe locuri frumoase din Irlanda, destul de apropiate de capitala. Marele ei dezavantaj ar fi ploaia, insa daca ati alege-o, cu siguranta acesta ar fi doar un detaliu. Micut, prietenos, cu un sistem de transport foarte bine pus la punct, Dublin este perfect si pentru calatorii singuri, barbati sau femei, nu conteaza. 

De la aeroport exista o statie cu autobuz direct catre centrul orasului, dar si cu conexiuni spre alte orase din Irlanda. Daca nu vreti prea multe batai de cap, de la punctul de informare turistic va puteti rezerva tururi de o zi prin imprejurimile Dublinului. In acest sens, de neratat ar fi Howth (la 16 km de Dublin, un sat linistit de pescari, in care trebuie sa vizitati unul dintre restaurantele cu specific, dar si Castelul Howth), monumentul Newgrange, construit inainte de Stonehenge si Piramide, fiind de fapt un dispozitiv de masurare a timpului (accesul este permis numai in grupuri organizate) sau domeniul Powerscourt, la numai 26 de km de Dublin. 

In rest, ar fi indicat sa optati pentru un hostel, fiind mai ieftin si mai primitor, sa vizitati Trinity College, sa va petreceti cel putin una dintre seri la vestitul Temple Bar unde sa beti Guinness si sa mancati Fish & Chips. Un alt “must-have” de top al vacantei ar fi Guinness Storehouse, un fel de muzeu al berii. 

Bangkok – Thailanda 

De fapt, toata Thailanda este vazuta de multi drept una dintre cele mai potrivite destinatii pentru cei care calatoresc singuri, fiind o tara care va ofera atat relaxare, cat si adrenalina. In functie de ce va doriti, va puteti opri direct pe o insula exotica, insa o alta varianta ar fi sa ajungeti mai intai in Bangkok, orasul care nu doarme niciodata. Energia fantastica a acestui loc, strazile aglomerate, mallurile, cluburile, restaurantele , tuk-tuk-urile care impanzesc orasul, viata de noapte si aerul asta exotic si atat de diferit de Europa va vor cuceri. 

Capitala are doua aeroporturi care asigura zboruri catre alte locuri din tara, asa ca, daca ajungeti aici nu inseamna ca nu veti avea parte si de plaja, sporturi acvative sau experiente spirituale. Un astfel de exemplu este Hua Hin, un oras prietenos, relaxat, aflat la 144 km de capitala Thailandei, in care puteti ajunge cu autobuzul, trenul sau avionul. Cu tot felul de atractii inedite, cadru natural spectaculos, dar si parcuri tematice precum Santorini Park sau The Venezia Hua Hin, merita sa vizitati acest resort de lux intr-un weekend sau la finalul calatoriei voastre in Bangkok. 

Granada – Spania 

Descoperiti Spania putin altfel, lasand Barcelona si Madridul pentru calatoriile cu prietenii. In schimb, cand va veti aventura in vacante singuri, Granada ar putea fi asul din maneca. Un oras micut, cu piatete elegante, desprinse parca din filmele spaniole, strazi pietuite, palate si gradini luxuriante, in Granada va veti face usor prieteni noi, mai ales ca aici se organizeaza mereu tot felul de cursuri, “cireasa de pe tort” fiind, bineinteles,  cursul de Flamenco. 

Granada se afla la 400 km de Madrid, de unde puteti lua autobuzul pentru a ajunge aici. Pe langa atmosfera si viata total diferita pe care ne-o ofera acest orasel, atractia numarul 1 este domeniul Alhambra, din care fac parte Palatul Nasrid, Alcazaba, Palatul Carlos X si Generalife. Descoperiti-le pe toate in ritmul propriu, fara sa va grabiti, asa ca rezervati-va cel putin o zi pentru a vizita acest loc. 

Citește în continuare