Skip to content

Care e diferenta intre Eticheta, Maniere si Protocol? Ghidul de maniere pentru spectatorii de pe Broadway

Se vorbeste tot mai rar despre eticheta, bun simt si protocol, iar asta afecteaza direct relatiile interumane, degradandu-le permanent.

Ne adresam in spatiu public cuvinte care in urma cu 50 de ani erau inacceptabile, la tv auzim de-a dreptul injuraturi si invective, bullyingul verbal e aproape o normalitate, dar o persoana educata si manierata ar trebui sa stie sa-si sustina parerile fara sa jigneasca, fara sa spuna cuvinte rele.

Cuvintele eticheta, maniere, protocol definesc notiuni diferite din ceea ce ar trebui sa fie educatia bunului simt

Eticheta implica politete si respect intre un individ si un grup, pentru un domeniu specific sau pentru viata in general. Se bazeaza pe reguli presetate care se invata si include manierele in societate (de la cum mancam pana la ce facem la teatru, de exemplu), grija pentru celalalt in momentele importante din viata lui – felicitarile si curtoazia participarilor la evenimente, dar si eleganta mersului, a posturii corpului.

De obicei aceste aptitudini se deprind inca din copilarie. De exemplu, in famiile nobiilor vechi din Franta, copiii stau in casa numai pe scaune fara spatar pana la 18 ani, pentru a avea o postura corecta, cu spatele drept.

In timp ce eticheta si manierele implica politete si empatie intre oameni intr-un context social, protocolul se refera la un set de reguli asociate cu formalitati, ceremonii private sau oficiale, cel mai adesea intre autoritati de stat.

Protocolul si eticheta nu inseamna acealsi lucru; ele pot co-exista in cadrul unui eveniment, dar protocolul are mai degraba un caracter institutional, cu reguli corporatiste, unele diplomatice.

In anii de glorie ai Hollywood-ului, actritele primeau flori de felicitare inainte de premiera ca o forma de incredere si respect pentru munca lor

 Daca vreti sa fiti cu adevarat manierati si eleganti cand oferiti flori la teatru, trimiteti-le cu un card scris de mana la cabine, inainte de spectacol. E un semn ca aveti incredere si respect deosebit pentru munca artistului care primeste florile. Si e si un gest despre a curata propriul ego: nu te mai urci si tu pe scena la sfarsitul spectacolului.

Pe Broadway exista un ghid amplu de maniere la spectacolele de teatru sau de musical pe care spectatorii il pot consulta in fiecare teatru.  

Intre regulile pe care le regasesc spectatorii la teatru sau la musicaluri pe Broadway se afla de acum clasicele “opriti telefoanele mobile”, “nu dati sms-uri in timpul spectacolelor”, „mancati-va cina inainte de show, nu in timpul ei”, dar si reguli mai subtile si mai elaborate care in Europa ar putea fi jignitoare. Ele insa ar trebui respectate de toata lumea.

1.Daca esti racit si tusesti, acopera-ti gura cu un servetel sau o batista.

2. Inainte de spectacol, scoate din ambalaje bomboanele sau dropsurile de care ai nevoie daca esti bolnav, pentru a evita un zgomot deranjant pentru toata lumea.

3. Nu vorbi in timpul spectacolului, nici chiar daca te enerveaza vecinul de scaun care vorbeste la telefon sau desface ambalaje. E suficient ca a deranjat el spectacolul, nu participa si tu la deraj.

4. Nu fredona cantecele din musical daca actorii de pe scena nu cer asta.

5. Nu purta palarii in sala de spectacol, dar nicio coafura foarte inalta.

6. Aplauzele in picioare sunt ultima forma de apreciere, dupa multe minute de aplauze clasice. Nu te ridica in picioare cum apar actorii la rampa, ii incurci pe ceilalti spectatori.

7. E preferabil, mai ales la opera sau la concertele de muzica clasica, sa stii putin despre libret ca sa nu aplauzi la momente nepotrivite, incurcandu-le prestatia actorilor.

 


Citește în continuare