Skip to content

Ionel Mihailescu, Antoaneta Zaharia, Dorina Lazar, Nicoleta Lefter, Rodica Mandache si Pavel Bartos in Titanic vals. Un spectacol cum nu se poate mai potrivit pentru un an electoral

Spectacolul “Titanic vals” de Tudor Musatescu regizat de Alexandru Dabija, a avut premiera in anul 2013 si se poate vedea si in aceasta stagiune pe scena Teatrului Odeon.  Comedia nu si-a pierdut prospetimea, chiar daca a avut prima reprezentatie pe o scena in urma cu 81 de ani. Secretul longevitatii il dezvaluie chiar dramaturgul: “actiunea se petrece in zilele noastre, in orice oras unde exista soacre, neveste si prefecturi.”

“Titanic vals” este o reinterpretare a unui text cu traditie, a unei familii si a aspiratiilor nemasurate ale acesteia, in raport cu ierarhia sociala

Spectacolul, o satira politica, pe care il realizeaza Alexandru Dabija dezvaluie perspective noi asupra umorului lui Musatescu. Acesta spune povestea unui familii, a unui candidat pentru deputatie, a unui naufragiu si a unei mosteniri, cu rasturnari de situatie si este mai actual ca niciodata pentru ca vorbeste de imposibilitatea omului de a-si manifesta libertatea si individualitatea in societate.

Abordeaza teme politice si famililale, critica farsele (politice) si ipocrizia, in cele mai intime structuri ale familiei, pastreaza aerul epocii prin scenografie (Helmut Sturmer) si costume (Corina Gramosteanu) si starneste hohote de ras atunci cand falsa armonie familiala si cheltuiala excesiva a banilor vindeca, aparent, libertatea individului.

Regizorul aduce pe scena in formule comice actori din generatii diferite pentru toate tipurile de public si realizeaza portretul teatral al unei asezari din provincie

“Titanic vals” este un spectacol dinamic prin modul in care prezinta individul, societatea si conflictul individ – societate. In prima parte a reprezentatiei este prezentata locuinta saracacioasa a familiei Necsulescu, cu o canapea micuta si neincapatoare, in timp ce in cea de-a doua parte aceasta se transforma in mobilier masiv pentru a sugera greutatea unei mici schimbari. Astfel, acest obiect banal al unei incaperi devine emblematic pentru semanatica spectacolului. Aceasta capata dimensiuni gigantice, iar pentru o familie atat de numeroasa cuantifica statutul social si este corespondentul vizual al unei false grandori.

Mica afacere de familie in jurul careia se invarte actiunea este acapararea unei mosteniri obtinuta in imprejurari tragi-comice. Daca scufundarea vaporului care il aducea acasa pe unchiul Tache are loc imediat dupa prevestirile cartilor din jocul de tarot era in prim plan, acesta trece in plan secund, in favoarea obtinerii voturilor menite sa-l faca deputat pe Spirache.

Ionel Mihailescu, Antoaneta Zaharia, Dorina Lazar, Nicoleta Lefter, Rodica Mandache si Pavel Bartos in pielea unor personaje pe care e cum nu se poate mai portivit sa le vedeti acum, in timpul campaniei electorale.

In “Titanic vals” umorul este spumos, comicul sarjat si se datoreaza si distriburiii actorilor in roluri care au legatura cu hiperboloidul.

Personajul principal, Spirache Necsulescu, un functionar marunt de provincie, care in realitate nu este nici atat de mic si nici bonom: este inzestrat cu putina ipocrizie (“le-am spus sa nu ma aleaga”), Ionel Mihailescu joaca mai mult indiferenta fata de candidatura sa. Scena celebra a cumpararii palariei sugereaza cat de imprevizibil este atunci cand este pus la incercare, acest simplu functionar de provincie cand este transformat peste noapte in candidat la deputatie.

Actritele sunt savuroase si surprinzatoare: Antoaneta Zaharia o joaca pe Dacia, aparent fragila, dar puternica in drumul ei triumfal spre capitala: cumpara avocatii, aranjeaza treburile familiei si pastreaza un aer jovial de cumatra provinciala si joviala.

Dorina Lazar este Chiriachita, atat de naturala, spre deosebire de celelalte personaje feminine aflate in contrast si in situatii ilare in raport cu decorul si profilul personajelor.

Nicoleta Lefter este Miza, personaj de o naturalete cuceritoare, o femeie la moda si superficiala.

Sabrian Iaschievici este Gena si reuseste sa ii dea personajului sau multa feminitate prin costumele propuse si prin evolutia realista si convingatoare.

Rodica Mandache are un rol aparte si bizar: cel al avocatului de serviciu destinat sa aduca vestile rele, rol care surprinde prin aparitia sa, cu un deget bandajat etalat ca un fanion.

Acestora li se adauga Pavel Bartos care smulge aplauze in rolul lui Nercea, chiar daca aparitia sa este asemanatoare celei unui teatru de revista. Este convingator si seducator.

Umorul negru, accentele suprarealiste si abordarea unor teme de actualitate fac din spectacolul lui Dabija nu doar o comedie de moravuri, ci un pamflet la adresa multor defecte ale societatii.

“Titanic vals” de Tudor Musatescu

Regia: Alexandru Dabija

Distributie: Ionel Mihailescu, Antoaneta Zaharia, Dorina Lazar, Nicoleta Lefter, Sabrina Iaschevici, Marius Damian, Ruxandra Maniu, Ioan Batinas, Alexandru Papadopol, Pavel Bartos, Rodica Mandache, Anda Saltelechi, Dan Iosif 

Durata: 2h 15 min

Citește în continuare