Skip to content

A murit legendara Alicia Alonso, balerina cu probleme grave de vedere careia Fidel Castro i-a dat oricati bani a dorit ca sa faca o companie nationala de balet

A murit legendara Alicia Alonso, balerina cu probleme grave de vedere careia Fidel Castro i-a dat oricati bani a dorit ca sa faca o companie nationala de balet

Alicia Alonso avea 98 de ani si a fost una dintre cele mai mari balerine ale secolului trecut.  A fost, in cea mai buna definitie a cuvantului, o comoara nationala si la decesul ei, de la presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel pana la oamenii obisnuiti de pe strada si-au manifestat masiv regretul.

Alicia Ernestina de la Caridad Martínez del Hoyo s-a nascut pe 21 decembrie 1921 si la 10 ani deja dansa pe scene nationale. La 16 ani s–a casatorit cu Fernando Alonso si el un balerin important al vremii si s-a mutat la New York unde a facut parte dintr-o companie privata de dans.

La 19 ani a inceput sa-si piarda vederea si se orienta dupa luminile pe care le intrezarea pe scena. S-a operat de mai multe ori, dar nu a mai avut niciodata vederea foarte buna.

Dupa una dintre operatiile foarte complicate, coregraful si colegii au stat zile in sir la patul ei ca sa o invete coregrafa din Giselle: repeta cu degetele pe pat, ca sa memoreze ordinea miscarilor. La vremea respectiva se spusese ca nu va mai dansa niciodata pentru ca nu va avea voie sa miste brusc capul.

A avut o vointa incredibila si la sfarsitul anilor 40 era considerata balerina cu cea mai buna interpretare pentru Giselle, atat la Londra cat si la New York.

Fidel Castro a vrut sa o pastreze in Cuba, asa ca i-a dat bani neconditionat pentru o companie de balet

In 1948 Alicia si-a format propria companie de balet in Cuba, spunand ca de cate ori ajunge in tara ei natala o intreaba fetitele unde pot sa faca si ele balet. Compania a fost inchisa in 1956 din cauza problemelor financiare.

Dupa revolutia cubaneza, Alonso a fost sunata de Fidel Castro care a intrebat-o cati bani doreste ca sa creeze compania nationala de balet a Cubei, iar balerina i-a spus – 100.000 de dolari.

Fidel Castro i-a trimis 200.000 de dolari. Intamplarea e povestita in biografia balerinei care a aparut in 1981.

Alonso a fost managerul companiei pana la 70 de ani si a continuat sa danseze tot pana la aceasta varsta. Foarte multi ani spectacolele companiei s-au jucat si in fabrici, pe strazi pentru ca viziunea Alicei Alonso era sa duca dansul catre toata lumea. A fost atat de iubita in Cuba incat au creat un parfum foarte popular care ii poarta numele, dar si o inghetata cu numele Coppelia dupa unul dintre cele mai faimoase roluri interpretate de ea.

Citește în continuare