Skip to content

Reguli de bune maniere la evenimente mondene si la mese private

E sezonul petrecerilor de corporatie, invitatiilor care celebreaza activitatea diferitelor companii sau momentul in care se impart premiile de spfarsit de an.

Indiferent de varsta si statut social, manierele la masa sunt esentiale atat pentru a-i face pe cei din jurul nostru sa se simta confortabil (se parcurge un set de reguli pe care le stie toata lumea), cat si pentru relaxarea noastra.

Iata setul de reguli de bune maniere care este predat la cele mai importante scoli de maniere din Europa. El este aplicabil pentru mesele oficiale, dar sunt si reguli pe care e bine sa le respectam chiar si la masa aniversara a unei rude apropiate.

Inainte de eveniment RSVP

Adica “répondez s’il vous plaît,”, raspundeti va rugam.

 Prin urmare anuntati gazda in mai putin de 24 de ore de la momentul in care ati primit invitatia daca puteti participa sau nu. Daca aveti alergii sau restrictii alimentare, mentionati-le cand raspundeti la invitatie; va fi nepoliticos si veti produce neplaceri gazdei daca solicitati un meniu special odata ce ati ajuns la eveniment.

Cadoul pe care-l duci la o intalnire intre prieteni

Fie ca e o cina in oras sau, mai ales, daca e o cina acasa la cineva e frumos sa-i duceti gazdei flori, un vin etc. Nu va asteptati insa ca darul sa fie consumat la eveniment, poate gazda nu doreste acest lucru si are alte planuri pentru ceea ce va fi servit.

Forma cea mai politicoasa prin care daruiti cadoul catre gazda este cu ambele maini intinse, cadoul fiind ambalat intr-o punga de hartie.

Afla contextul intalnirii, el da codul vestimentar

Locul, motivul intalnirii va dau indicii despre dress code-ul pe care e bine sa-l aveti, chiar daca el nu este mentionat de cel/cea care lanseaza invitatia. Daca nu este mentionat in invitatie ca puteti merge insotit(a), e mai bine sa intrebati. De asemenea, o invitatie pentru doua persoane nu implica si copiii. Intrebati gazda, organizatorul, daca puteti veni cu copiii.

6 lucruri esentiale de tinut minte si de respectat la o intalnire care include si masa

RSVP prompt si explicati restrictiile alimentare, daca e cazul.

Concentrati-va la masa pe nevoile si atentia catre ceilalti (cand vorbiti foarte mult despre voi, e ceva gresit)

Mancati folosind tacamurile din exterior spre interior

Mancati cu gura inchisa

Trimiteti un mesaj de multumire dupa eveniment – fie ca e mail, un card scris de mana sau … un meme via Whatsapp

Discretia e o forma de eleganta si bun simt, asa ca nu postati fotografii in social media fara sa cereti acordul gazdei si al celor care apar in fotografii.

Evenimentele mondene la care se serveste “finger food”

La intalnirile informale puteti manca cu mana micile aranjamente cu cruditati, branzeturi sau desert. E indicat insa sa aveti alaturi servetel de hartie si sa va curatati mainile dupa fiecare servire. Nu vreti sa dati mana, cand faceti cunostinta cu cineva, si sa fiti plini de ulei, de sare sau crema lipicioasa de la o prajitura.

Incercati sa conversati cu cat mai multa lume, dar dati spatiu si altora in orice dialog. Cand vreti sa plecati, asigurati-va ca v-a vazut gazda si ca i-ati multumit.

Cinele la care “se sta” la masa 

Daca este o cina pe care o organizati acasa, plasati carduri cu numele persoanelor pentru a le indica locurile unde vor sta. Daca nu exista aceste carduri, iar voi sunteti invitatii, politicos este sa intrebati gazda unde ar vrea sa stati la masa. Regula este valabila pentru cinele cu mai mult de 6 persoane.

O atitudine corecta la masa arata eleganta si bun simt. Politetea este despre a-i face pe ceilalti sa se simta bine.

La o cina informala, puteti incepe sa mancati dupa ce gazda a luat tacamurile pentru a incepe sa manance si ea. Regula se incalca doar daca va invita chiar gazda sa faceti asta. Gazda a investit timp si bani pentru o cina cat mai frumoasa, asa ca respectati-i efortul si ritualul de masa, chiar daca isi doreste – de exemplu – o rugaciune, iar voi sunteti atei.

Servetul de panza

Amplasati-va servetul de panza pe picioare imediat ce v-ati asezat la masa. Scopul acestui servet este sa va ajute sa inlaturati usor resturile de mancare din jurul gurii. Daca nu are functia expresa de “babetica” nu il agatati la gat. Servetul de panza nu sta niciodata pe piept.

Daca e nevoie sa curatati ceva in jurul gurii, rasuciti o parte mica din servet cu degetul aratator si inlaturati ceea ce va deranjeaza. Daca folositi o parte mare din servet, va creati un disconfort pe durata mesei pentru ca va fi foarte murdar la utilizarile ulterioare.

In cazul in care trebuie sa va ridicati de la masa in timpul cinei, lasati servetul fie in stanga farfuriei, fie pe scaun, nu pe spatarul lui. Cand cina s-a terminat, puneti servetul elegant pe masa, dar niciodata pe farfuria cu mancare.

Aveti grija sa impingeti scaunul sub masa daca va ridicati in timpul cinei, e un detaliu care e adesea uitat, dar e parte din manierele corecte.

Tacamuri si pahare

Uneori la cina sunt folosite doar o furculita si un cutit, dar sunt si cine la care gazda a pregatit mancaruri care au tacamuri diferite.. Ca regula de baza, tacamurile se folosesc pentru fiecare fel de mancare din exterior spre interior, iar paharele de la dreapta la stanga.

Odata ridicate, tacamurile nu mai ating fata de masa, ele vor fi puse mereu in farfurie. Daca vreti sa lasati tacamurile in timpul mesei pentru conversatie, ele trebuie asezate in pozitia de “ora 5”, unul langa altul.

Mancarea se transmite, la cerere, de la stanga catre dreapta, niciodata peste masa. Daca cineva solicita sarea sau piperul, se vor inmana ambele recipiente pentru a nu ramane desperecheate pe masa, iar un alt invitat sa le caute independent.

Cum mancati corect

Dincolo de mancatul “cu gura inchisa”, mai sunt cateva reguli de politete care au in prim plan grija pentru ceilalti invitati de la masa.

Incercati sa mancati cat puteti de mult din farfurie in semn de respect pentru gazda, chiar daca nu vi se pare atat de gustos. Intotdeauna gustati din mancare inainte de a mai adauga condimente, in acest fel onorati eforturile gastronomice ale gazdei sau ale chef-ului restaurantului.

Luati imbucaturi foarte mici de mancare, cat poate fi inghitit dupa o usoara masticatie. Intotdeauna aveti in minte ca regulile de bune maniere se refera la a crea confort pentru CEILALTI; colegii de masa au o imagine dizgratioasa daca vad o gura din care curge mancarea. E important sa mestecati cat mai putina mancare odata, iar pentru asta taiati-va – pe rand, nu dintr-o data – in parti foarte mici mancarea.

Nu folositi degetele ca sa mutati, rearanjati, alimentele in farfurie, daca nu este vorba de “finger food”.

Iata alimentele agreate pentru a fi mancate “cu mana”:  sparanghelul, porumbul din stiulete, painea, scoicile, chipsurile, fursecurile si fructele care au coada.

Nu gesticulati cu tacamurile, este foarte nepoliticos.

Daca v-a cazut un tacam pe podea in restaurant, nu va aplecati dupa el… cereti politicos sa fie inlocuit. Daca incidentul se intampla la o cina privata, in casa gazdei, cereti-i acesteia un nou tacam, luati-l pe cel care a cazut si indepartati-l de la masa.

Daca mancati intr-o tara europeana unde se obisnuieste ca inainte de a sosi mancarea sa se serveasca paine cu unt, se urmeaza acest ritual: luati cu cutitul de unt din bolul special o parte mica de unt si aduceti-o pe farfurioara dvs. Rupeti painea cu mana, nu o taiati, si ungeti-o cu unt. Nu intindeti untul pe o felie intreaga de paine, e nepoliticos.

Nu folositi scobitori la masa si nu tusiti fara sa va acoperiti gura cu servetul de masa.  Pentru scobitori, baia sau “rest room” sunt locurile cele mai potrivite. De obicei, gazdele lasa langa sapunul si crèma de maini si cateva scobitori.

Cand ati terminat de mancat, nu indepartati farfuria. La restaurant, un chelner va veni si o va lua, la o cina privata, gazda se va ocupa de acest aspect.

Multumiti-i gazdei la sfarsitul mesei, strangeti-va mainile la despartire sau, daca sunteti apropiati, imbratisati-va, iar a doua zi trimiteti un mesaj de multumire pe mail, nota scrisa de mana sau pur si simplu printr-un sms. E important insa sa gasiti un detaliu frumos pe care sa-l mentionati pentru a flata gazda si a-i arata ca i-ati apreciat eforturile.

Citește în continuare