Skip to content

“Povesti urbane” – ce descopera copiii din istoria Bucurestiului prin tururi ghidate si ateliere creative

Timp de doua luni, copiii din sase scoli din Sectorul 3 din Bucuresti iau parte la “Povesti urbane”, un proiect in cadrul caruia vor afla mai multe despre strazile si cladirile pe care le vad in fiecare zi

“Povesti urbane” isi doreste sa ofere copiilor ocazia de a redescoperi si a percepe altfel orasul, locul in care invata.

Casa cu geamuri bombate, Palatul CEC, Biserica Coltea, Manastirea Stavropoleos sunt doar cateva dintre cele mai spectaculoase cladiri din zona in care vor ajunge cei mici

Casa Nicolae Paulescu – Muzeul Farmaciei

Casa inventatorului insulinei, Nicolae Paulescu, a fost construita in 1861 si e cunoscuta in Bucuresti drept “casa cu geamuri bombate”.

Acest detaliu de amenajare, care a parut bizar la vremea construirii casei, era menit asigurarii intimitatii locatarilor pentru ca nu se putea vedea nimic din afara. Geamurile au fost aduse de la Viena in 1870.

Ansamblu Coltea – spitalul si biserica Coltea

Construite de Mihail Cantacuzino, fratele domnitorului Stefan Cantacuzino, la 1700, cladirile au gazduit primul spital din Bucuresti, dar si o biserica. Asa era cutuma vremii, langa spitalul cel mai mare sa fie amplasata si o biserica.

Pictura interioara a bisericii a fost realizata de Gheorghe Tatarescu, iar una dintre icoane ii este atribuita lui Parvu Mutu.

Palatul Sutu – Muzeul Bucurestiului

Construit in anul 1833 de arhitectii Johan Veit si Konrad Schwink in stil neogotic cu patru turnuleţe poligonale, palatul a fost resedinta somptuoasa a marelui postelnic Costache Grigore Sutu.

Cladirea pastreaza decoratiuni interioare originale, semnate sculptorului Karl Storck si era renumita pentru balurile si seratele care se organizau aici.

Palatul Sutu este vis a vis de Biserica Coltea, la Universitate.

Palatul Casei de Economii si Consemnaţiuni

 Una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Bucuresti, amplasata pe Calea Victoriei, este palatal CEC care a fost construita intre 1864- 1900, prin decret dat de Alexandru Ioan Cuza. La inaugurare a participat Regele Carol I al Romaniei.

In aceeasi zona se mai afla spectaculosul Pasaj Villacrosse, construit la 1891 cand oficialitatile orasului au decis ca in zona respective trebuie sa se faca un sector destinat cumparaturilor de lux.

Tot in zona se afla Manastirea Stavropoleos, construita la 1724 sub domnia lui Nicolas Mavrocordat

Copiii afla mai multe despre strazile, cladirile si personalitatile reprezentative sectorului 3 in tururi ghidate, dupa care creeaza povesti in scris sau imagini legate de tot ce au vazut

 Tururile sunt ghidate de istoricii Cornel Micu si Andrei Voinea, iar in proiect mai sunt incluse vizite la Muzeul Holocaustului, Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania, casa Anton Pann.

Citește în continuare