Skip to content

Persona de Ingmar Bergman, cu Oana Stefanescu, Anda Saltelechi, Ioana Bugarin si Alexandru Papadopol in distributie, pe scena Teatrului Odeon din decembrie

Un nou spectacol regizat de Radu Nica va avea premiera la Teatrului Odeon in luna decembrie. Acesta va fi montat la Sala Studio si este bazat pe scenariul de film scris si regizat de Ingmar Bergman.

Cei patru actori sub indrumarea regizorului vor spune povestea relatiei celor doua femei, Elisabet – o actrita cu numeroase succese care in urma reprezentatiei “Electra” devine muta si se interneaza intr-un spital si Alma – sora medicala desemenata sa aiba grija de aceasta.

“Persona” este unul dintre cele mai experimentale filme din cariera lui Bergman

Ecranizarea din 1966 reprezinta o infruntare pe muchie de cutit dintre actrita refugiata in mutenie, Liv Ullman, si infirmiera sa, Bibi Andresson. Aceasta face obiectul incontestabilei capodopere bergmaniene  care, deși nu a obtinut multe premii, a fost numita de critici ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’.

Filmul e unul dintre cele mai experimentale din cariera lui Bergman si atinge teme controversate precum lesbianismul, maternitatea si avortul, subiecte ce l-au constrans pe cineast sa-l remonteze imediat dupa lansare.

Radu-Alexandru Nica este regizor si istoric de teatru

Radu Nica a regizat numeroase spectacole in teatre din toata tara si in Bucuresti. Pe scena Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu a montat “Am angajat un ucigaş profesionist”, “Nora”, “Vremea dragostei, vremea morţii”, “Balul (dupa o idee a Theatre du Compagnol), “Hamlet” si “Breaking the waves”, dupa Lars von Trier.

A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din Roaânia in Cluj, Timisoara, Iasi sau Bucuresti, iar spectacolele sale au fost jucate pe scenele din Chicago, Liverpool, Munchen, Gdansk, Essen, Heidelberg sau Ulm. A obtinut numeroase premii si distinctii, printre care Premiul UNITER pentru Debut (in 2005, pentru Nora) si doua nominalizari la Premiul UNITER pentru regia spectacolelor “Mountain­bikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timisoara (in 2012), respectiv “Incendii” de Wajdi Mouawad, productie a teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ din Timisoara (în 2015).

Primul spectacol realizat pe o scena bucuresteana a fost “Bucuresti. Instalatie umana”, dupa un concept de Florin Fieroiu (cu Nicholas Catianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula), la Arcub-Gabroveni, in 2016. Acesta reprezinta totodata o experienta regizorala de tip workshop, atipica pentru stilistica sa.

Spectacolul este realizat cu acordul Josef Weinberger Limited, Londra, in numele Fundatiei Ingmar Bergman.

“Persona” de Ingmar Bergman

Regia: Radu Nica

Distributia: Oana Stefanescu, Anda Saltelechi, Ioana Bugarin, Alexandru Papadopol

Citește în continuare