Skip to content

Andi Vasluianu si Tudor Giurgiu le prezinta americanilor cele mai bune filme romanesti din ultimii 30 de ani

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution” este cel mai amplu program dedicat cinematografiei romanesti din Statele Unite ale Americii, iar anul acesta  sarbatoreste in 30 de filme trei decenii de cinema dupa caderea regimului comunist.

30 de filme care semnifica 30 de ani de cinema post-Ceausescu se pot vedea in Film Forum New York, in perioada 15-26 noiembrie 2019

Vestea executiei dictatorilor Nicolae si Elena Ceausescu in ziua de Craciun a anului 1989 a cutremurat lumea. Pe masura ce tara se dezmortea si se adapta aerului nou de libertate, cineastii i-au prins ritmul si zbaterile in filme care au cucerit critica internationala.

Regizorii au avut libertatea de a arata Epoca de Aur asa cum a fost ea in realitate (“Timisoara: decembrie 1989”, “Videograme dintr-o revolutie”, “Balanta”, “Hotel de lux”, “Stare de fapt”, “Cel mai iubit dintre pamanteni”, “E pericoloso sporgersi”), au trecut prin frenezia anilor de debut ai Noului Cinema Romanesc (“Marfa si banii”, “Moartea domnului Lazarescu”, “A fost sau n-a fost?”, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, “California dreamin’ (nesfarsit)”), pana la decada curenta, cand apar in continuare voci importante (“Aferim!”, “Caini”, “Soldatii: Poveste din Ferentari”, “Pororoca”).

California Dreamin’

“Cinematografia romaneasca din ultimii 30 de ani are o relevanta cu totul aparte in America de azi” spune David Schwartz, fondator al Cinema Projects si co-curator al retrospectivei

“In anul 2005, o comedie neagra de trei ore despre un om pe moarte facea istorie, reinviind cinema-ul romanesc. “Moartea domnului Lazarescu” este unul dintre filmele care au marcat nasterea unei revolutii artistice, o miscare ce a starnit, la nivel international, un interes crescand asupra unei generatii exceptionale de cineasti”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Making Waves si co-curator.

Regizorii Andrei Ujica, Tudor Giurgiu si Constantin Popescu si actorul Andi Vasluianu, ambasador al Making Waves, se vor alatura proiectiilor de la Film Forum New York.

Cele 30 de filme romanesti din cei 30 de ani trecuti de la caderea comunismului, prezentate anul acesta la Film Forum, marcheaza un ciclu al libertatii creative in cinemaul romanesc”, declara Corina Suteu, presedintele festivalului Making Waves si co-curator. “Este o serie unica, oferind cea mai complexa si provocatoare perspectiva asupra talentului pe care-l regasim in diferitele generatii de cineasti romani din 1990 incoace. E putinul pe care-l putem face ca sa le onoram talentul – sa ne asiguram ca vocea lor se aude in lumea asta mare”.

Reputata organizatie de film din New York, Film Forum a gazduit de-a lungul timpului premierele americane ale mai multor filme din program – “Moartea domnului Lazarescu”, “A fost sau n-a fost?”, “Marti, dupa Craciun” sau “Pozitia copilului” – a contribuit la intalnirea publicului american cu ceea ce avea sa se numeasca ulterior Noul Cinema Romanesc si la recunoasterea acestor filme in randul criticii.

Selectia retrospectivei “The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution” se poate vedea in pagina pagina web si Facebook ale festivalului.

Citește în continuare