Skip to content

Angela Gheorghiu, unul dintre cei mai mari ambasadori romani in cultura mondiala. Plus 40 tinute dintre cele mai spectaculoase aparitii ale sale.

Cand vorbim de ambasadori ai Romaniei, mentionam mai intai trio-ul de aur – Nadia, Hagi, Ilie Nastase, devenit careu de asi prin alaturarea Simonei Halep. Abia mai tarziu, ne gandim la Eliade, Brancusi, Enescu, Eugen Ionescu, semn ca sportul e mai popular decat arta peste tot in lume, nu doar la noi.

Dar astazi, alaturi de Halep ca recunoastere mondiala in sport,  in arta, o avem pe prima treapta pe Angela Gheorghiu, unul dintre cei mai mari si mai activi ambasadori ai Romaniei in cultura mondiala.

Si-a facut un crez sa mentioneze in orice interviu ca e din Romania din Adjud unde tatal sau a lucrat la Caile Ferate, iar mama a crescut-o alaturi de sora sa, Elena, in spiritul cochetariei si al elegantei pentru ca stia sa coasa haine si le facea cele mai elegante tinute.

In cartea sa biografica, lansata international anul trecut (in a doua parte a anului viitor va fi lansata si in Romania, la Curtea Veche), Angela povesteste cum parintii si-au construit o casa atipica vremurilor – cu camere inalte si mari – iar atunci cand a venit la internat la Bucuresti ca sa studieze muzica, camerele de camin ii provocau panica.

Desi a lucrat cu unii dintre cei mai mari regizori, muzicieni, dirijori ai lumii, Angela Gheorghiu povesteste de cate ori are ocazia despre profesoara sa de matematica de la scoala genarala, doamna Maxim, careia ii placea muzica clasica si le povestea detalii din viata compozitorilor, iarna langa soba din clasa cand era prea frig ca elevii sa iasa in pauza afara.

Cum isi aminteste de doamna profesoara de limba romana, cu care lucra si in particular ca sa fie sigura ca va fi acceptata la liceu la Bucuresti, doamna Nica, profesoara care in pauzele pe care i le dadea cand simtea ca atentia nu ii mai e suta la suta la lectii, o ruga sa-i cante la pian stiind ca astfel mai exerseaza putin pentru examen.

Astazi canta la Covent Garden, Metropolitan, Opera din Viena, Milano, Sydney sau Beijing, dar mentioneaza in interviuri – cu mandrie – de prima sa reprezentatie cu o arie din Mozart,  Nunta lui Figaro, in fata elevilor de la Academia Militara pe cand avea 16 ani si profesoara la Liceul de Arte din Bucuresti ii era Mia Barbu.

Imagine din Traviata, Covent Garden

Oriunde ar fi in lume Angela Gheorghiu vorbeste despre Romania si, in perioadele de mici vacante, se intoarce in tara la casa sa din Bucuresti ca sa-si incarce bateriile si sa ia din energia locului.

Noi vorbim rar despre Angela Gheorghiu ca un ambasador al Romaniei, desi domnia sa isi continua misiunea artistica promovand in mod constant tara si valorile ei, iar intamplarile pe care le povesteste din copilarie sunt indicii despre cum educatorii de astazi ar trebui sa-si insoteasca elevii pe drumul spre educatie. Poate aceasta e calea pentru a fi un bun roman si un viitor ambasador la nivel mondial, prin munca ta.

De Ziua Nationala a Romaniei, facem o plecaciune in fata doamnei Angela Gheorghiu si a efortului domniei sale de a promova tara fara sa se laude cu patriotismul sau, isi sustine tara prin fapte, constant de ani de zile.

Si va lasam aici imnul Romaniei cantat de Doamna Angela Gheorghiu.

Cartea “Angela Gheorghiu – A life for art” va avea lansarea in Romania in 2020 si va putea fi comandata in avans de pe site-ul editurii Curtea Veche.

Iata 40 dintre cele mai spectaculoase aparitii ale minunatei Angela Gheorghiu.

*Tinuta din prima imagine din acest articol, cea din Traviata de la Covent Garden, are o valoare sentimentala aparte. La prima iesire din Romania, cu corul Patriarhiei, la Viena, in vremea comunista, Angela Gheorghiu a vizitat palatul Schonbrunn si-a vazut un tablou cu Printesa Sisi. I-a placut atat de mult eleganta sa si rochia spectaculoasa pe care o purta, asa ca atunci cand a fost intrebata – pentru montarea Traviata de la Covent Garden (regia Richard Eyre) – cum i-ar placea sa fie rochia din actul final, a facut trimitere la tabloul respectiv.

Citește în continuare