Skip to content

Harry Tavitian pastreaza traditia de a sustine artistii romani, prin concerte la vernisajele lor. Jazz si pictura pe 3 decembrie la Arhitectura

  Pe 3 decembrie Harry Tavitian (pian, voce) va sustine un concert alaturi de Lucian Pais (tobe, percutie) la verniajul expozitiei lui Lucian Pais. Desi Tavitian este cunoscut pentru sustinerea  artistilor de data aceasta este o premiera, autorul lucrarilor expuse, artistul vizual Lucian George Pais, fiind si muzician de jazz. Concertul are loc in Aula Universitatii de Arhitectura din Bucuresti.

Expozitia se poate vizita in perioada 2-18 decembrie si este curatoriata de Mariana Dragu, istoric de arta,  si aduce in atentia publicului bucurestean o serie de opere expresive si inedite ale pictorului Lucian George Pais. Lucrari ale sale se regasesc in colectii din Romania, Germania, Elvetia, Franta, SUA, Republica Dominicana.

Mai multe informatii despre eveniment aici.

Duelul jazzistic intre Harry Tavitian si Lucky Pais e de fapt povestea unei prietenii de mai bine de 30 de ani

Pe cei doi ii leaga o veche prietenie, inca din anii ’80 cand cantau jazz romanesc de avangarda. De profesie arhitect, Lucky – Lucian George Pais, cum este denumit de prieteni – era percutionist de jazz al formatiei Triptic din Cluj, dar – ca si Harry Tavitian – si promotor al jazzului.

Un vechi sustinator al sincretismului artelor, Harry Tavitian considera ca jazzul este in permanenta deschis pentru a intra in dialog cu celelalte arte. Nascut la Constanta, Tavitian este un pianist de jazz roman contemporan, care a susținut in cei peste 35 de ani de activitate nenumarate concerte in strainatate.

Artistul a cantat cu placere si la alte vernisaje: cel al graficianului Marcel Chirnoaga, al plasticienei Klara Tamas, al caricaturistului Mihai Stanescu, al pictorului Valeriu Mladin, al graficienilor Ion si Tudor Titoiu si Maria Lukts.

Unul dintre Atelierele de improvizatie pe care le-a organizat la Muzeul de Arta Constanta a fost in compania lucrarilor plasticienei Heike Fescharek, avand ca invitata formatia de muzica contemporana Partita Radicale din Germania (1994), astfel, muzicienii au intrat in dialog de lucrarile expuse.

Infiintand Fundatia Culturala Harry Tavitian, artistul a continuat seria de Ateliere si a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni si scriitori talentati, majoritatea grupati in Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a format noua generatie de scriitori si artisti ai orasului Constanta.

In prezent, Harry realizeaza emisiunile „Jazz Context” si „Natia si Civilizatia Armenilor” de la Radio Constanta.

Citește în continuare