Skip to content

Razvan Vasilescu si Gabriel Rauta fata in fata in noua comedie “Exista nervi”, in regia lui Felix Alexa

Dupa succesul de public avut cu spectacolul realizat in 2018, “Despre tandrete”, regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Dramaturgilor Romani cu o comedie, de data aceasta intr-o cheie absurda. Textul propus pentru inceputul anului 2020, “Exista nervi”, apartine lui Marin Sorescu.

Spectacolul este despre personaje care traiesc in lumea de azi, dar care sunt ancorate in trecut prin obsesii, mentalitati si frici

Regizorul propune un spectacol despre absurdul existentei umane. Profesorul (Razvan Vasilescu) si Femeia necesara (Amelia Ursu) apar in casa Locatarului (Gabriel Rauta), pe care o iau drept un compartiment de tren. In incercarea lui de a explica situatia neobisnuita, Locatarul impreuna cu Prietenul sau (Alexandru Conovaru) sunt victimele unor obsesii si nelinisti legate de identitatile celor doi.

Drama prezentata exploreaza zona dintre subconstient si constient

“Actiunea este o vanatoare tragica de ganduri ascunse, de constatari, de banalitati, de sperante, mizerii, inaltari si tot ce formeaza fondul nostru cel adevarat. Eroii traiesc o zodie a suspiciunii care intrece orice limita, merge uneori pana la cosmar si dementa. Vorbele lor sunt in doi peri, frazele sacadate, pline de locuri comune, care tocmai pentru ca nu mai inseamna nimic pot spune foarte mult. Am lasat personajelor mele cea mai mare libertate. Din sadism. Am fost primul care m-am mirat de replicile lor ciudate si marturisesc rusinat, chiar am zambit. Actiunea Profesorului, plina de neprevazut, m-a intrigat peste masura. Totusi nu m-am amestecat. Explorand zona dintre subconstient si constient, real si posibil, posibil si fantastic, piesa nu trebuie luata ca o drama a limbajului. Drama pe care am vrut s-o pun in ea este o drama a faptelor, care cateodata pot intrece toate aceste margini.” (Marin Sorescu)

“Exista nervi” este o piesa cu replici de o inteligenta sclipitoare care raman in memoria spectatorului

Spectacolul care va avea premiera la inceputul anului 2020, la Teatrul Dramaturgilor Romani este unul “cu replici de o inteligenta sclipitoare, ce-ti raman mult timp in memorie prin forta lor poetica. In spectacolul meu, personajele lui Sorescu traiesc in lumea de azi, dar sunt ancorate in trecut prin obsesii, mentalitati, frici. Panica existentiala este o tema constanta in toata dramaturgia lui Sorescu, exprimata intr-o forma originala, de o forta aparte, imbinand umorul si sensibilitatea poetica. Am mizat pe acest amestec de speranta si deziluzie, stare confuza, care ne este, din pacate, atat de proprie in ziua de azi. Este un spectacol care priveste cu umor negru acest secol aparent calm, caree ne distruge sistematic nervii”. (Felix Alexa)

Marin Sorescu este considerat unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani. Nascut in 1936, la Bulzesti (judetul Dolj), el a fost poet, dramaturg, prozator, eseist si traducator. Operele lui au fost traduse in mai mult de 20 de tari.

A fost membru al Academiei Romane, al Academiei Mallarme din Paris, al Academiei Europene de Stiinta si Arta din Venetia, al Academiei de Arte, Stiinta si Profesii din Florenta. De asemenea, a condus revista literara “Ramuri” si a fost presdintele Uniunii Scriitorilor din Craiova.

Felix Alexa a absolvit Institutul de Teatru (I.A.T.C) in 1991, la clasa Catalinei Buzoianu. In perioada 1991-1992, a lucrat ca asistent de regie, cu Peter Brook, la Bouffes du Nord Paris. Din anul 1993, preda la UNATC, la departamentul “Regie Teatru”, pe care il si conduce in prezent.

A montat peste cincizeci de spectacole in Romania, Croatia si Coreea de Sud si a tinut workshopuri in numeroase orase ale lumii: Paris, la Conservatoire National si la Theatre du Soleil-ARTA, la Seul, la Compania Nationala de Teatru din Coreea si Seul Institute of the Arts, precum si la universitati nationale de teatru din Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore si la National Institute of Dramatic Art din Sydney.

Spectacolul se poate vedea in zilele de 10 si 12 ianuarie, ora 20.00, Sala Ion Baiesu

“Exista nervi” de Marin Sorescu

Regia: Felix Alexa

Distributia: Razvan Vasilescu, Gabriel Rauta, Alexandru Conovaru, Amelia Ursu

Durata: 1h 10min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare