Skip to content

Luka Sulic (2Cellos) vine la Bucuresti si va canta la viloncel una dintre cele mai dificile partituri de vioara din lume: Anotimpurile lui Vivadi

Dupa ce a mai concertat in Romania alaturi de colegul sau din 2Cellos, Luka Sulic a inclus tara noastra in cadrul turneului sau solo “The Four Seasons, Vivaldi & More”

Sambata, 8 februarie, artistul croato-sloven va concerta in Bucuresti, la Sala Palatului. Sulic va fi acompaniat de orchestra sa, avand in repertoriu “Anotimpurile” de Vivaldi, iar  biletele pot fi achizitionate din reteaua Iabilet.ro, avand preturi cuprinse intre 400 si 150 lei. Pentru acest concert, s-au pus in vanzare numai 2500 de bilete.

Luka Sulic este primul muzician care va interpreta Anotimpurile lui Vivaldi, integral, la violoncel solo

Sulic a lucrat 2 ani pentru a face aranjamentul pentru violoncel pentru Anotimpurile lui Vivaldi, o lucrare care este foarte dificila si pentru vioara din punct de vedere tehnic, si care necesita pentru violoncel, in versiunea lui Sulic, abilitati tehnice exceptionale.  

In interviurile din campania de promovare pentru turneul “The Four Seasons, Vivaldi & More” (in 2020 are reprezentatii in Croatia, Serbia, Romania, Slovacia, Austria, Germania, Japonia, Cehia si Elvetia), Sulik a explicat de ce a ales Vivaldi pentru un nou aranjament pentru violoncel. Muzicianul considera muzica lui Vivaldi foarte atractiva pentru publicul larg si poate fi o cale mai usoara pentru imprietenirea cu muzica clasica, in plus este atat de spectaculoasa si de solicitanta tehnic, incat o interpretare foarte buna ii poate consolida imaginea de muzician exceptional.

Din Slovenia, tara sa natala, Luka Sulic a ajuns sa studieze in Viena si Londra si a cunoscut succesul international alaturi de Stjepan Hauser, in proiectul 2Cellos

Nascut in Slovenia, Luka Sulic a inceput sa studieze violoncelul la 5 ani, alaturi de tatal sau, un violoncellist foarte cunoscut in Slovenia. Apoi, Sulic si-a continuat studiile in Croatia, Austria si Marea Britanie, ajungand sa concerteze in numeroase tari din Europa. Succesul international a venit odata cu proiectul 2Cellos, fondat alaturi de prietenul si colegul sau, Stjepan Hauser.

Cei doi au urcat impreuna pe cele mai mari scene ale lumii, avand fani peste tot in lume si concertand de trei ori si in Romania.

Dupa un turneu international 2Cellos, finalul lui 2018 a venit cu o veste neasteptata pentru fanii celor doi violoncelisti. Luka si Stjepan au anuntat ca proiectul 2Cellos va lua o mica pauza, fiecare dintre cei doi artisti avand propriile proiecte pe care doresc sa le dezvolte.

Astfel, in septembrie 2019, Luka Sulic a anuntat demararea proiectului si turneului sau international “Vivaldi – The Four Seasons”, iar in octombrie a lansat si un videoclip nou. Acelasi parcurs il are si Stjepan Hauser, violoncelistul anuntand si el un turneu european, in cadrul caruia va concerta si in Romania, la Bucuresti, pe 16 aprilie 2020.

Anotimpurile lui Vivaldi sunt considerate unele dintre cele mai dificile partituri de cantat pentru vioara, instrumentul pentru care au fost scrise

Cele patru lucrari care infatiseaza muzical Anotimpurile au fost scrise de Antonio Vivaldi in 1716-1717 si au fost facute public cu indicatii specifce despre cum trebuie cantate, o premiera in acel moment.

Poate cea mai cunoscuta dintre lucrarile lui Vivaldi, Anotimpurile a fost prima lucrare de muzica clasica care a incercat sa exprime musical sunete din natura, ca intr-o piesa de teatru: triluri de pasari, latrat de caini, zgomotul mustelor aflate in zbor etc.

In topul celor mai dificile lucrari pentru vioara, care necesita o virtuozitate exemplara a muzicianului care le canta se afla Concertul nr 1 pentru vioara in A minor – Bach ( aici in interpretarea Juliei Fisher una dintre cele mai spectaculoase violoniste ale momentului), Sonata in G Minor – Giuseppe Tartini ( o puteti asculta aici ) , Anotimpurile  de Antonio Vivaldi si, cele mai dificile,  Capriciile – Nicolo Paganini (aici Caprice nr 24 in interpretarea lui Maxim Vengerov )

Citește în continuare