Skip to content

In aprilie, la Londra puteti vedea “Creatura”, un spectacol in coregrafia lui Akram Khan cu English Ballet. Bilete de la 15 lire

Dupa un “Giselle” exceptional, Akram Khan, unul dintre cei mai talentati si mai inovatori coregrafi ai momentului, a montat anul trecut un nou spectacol alaturi de trupa de la English Ballet. Noul spectacol – „Creature” – e inspirat din povestea lui Frankenstein scrisa de Mary Shelley si urmareste personajul principal in transformarile sale influentate de abandon, furie si pierdere.

English National Ballet e considerata trupa de dans in care balerinii au si unele dintre cele mai bune prestatii actoricesti

Recunoscuti pentru abilitatea exceptionla de a reda emotiile nu doar prin dans ci si prin expresia fetei, dansatorii din English Ballet sunt considerati printre cei mai buni actori – dansatori din lume. Ei sunt cei care recent au realizat alaturi de Ballet Boyz filmul Romeo si Julieta, in coregrafia si costumele montarii originale de la English National Ballet,  doar ca nu au dansat pe scena, ci in decoruri autentice de film – pe strada, in casa Julietei etc – fiindu-le surprinse expresiile la prim plan.

Aici puteti vedea imagini din acest film exceptional.

Akram Khan a mai lucrat cu English Ballet pentru Giselle, un spectacol in care rolul principal a fost impartit, alternativ, de Tamara Rojo si Alina Cojocaru

De origine din Bangladesh, Khan s-a mutat cu parintii in Londra, iar tatal lui are un restaurant cu mancare Indiana intr-o zona nu foarte centrala din Londra. Parintii nu au fost de accord ca Akram sa devina dansator si au incercat multa vreme sa-l convinga  sa urmeze fie medicina, fie dreptul, cum faceau verisorii lui care venisera si ei din Bangladesh.

In lucrarile sale solo – Desh e una dintre el, Khan povesteste despre relatia cu tatal au si cat de greu i-a fost acestuia sa accepte o cariera neconventionala pentru fiul sau.

Intre timp, gratie viziunii sale coregrafice si a multiculturalismului sau, Khan a scris istorie in coregrafia mondiala. A fost cel care a facut coregrafia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra in 2012, a creat spectacole emotionante cu compania sa in care aduna unii dintre cei mai buni tineri dansatori din lume, a avut un show exceptional cu Sylvie Guillem  – Sacred Monsters, a convins-o pe Juliette Binoche sa danseze intr-un show in care ii spunea povestea si a dezvoltat o colaborare cu English Ballet unde a refacut piese clasice, aducandu-le intr-o zona vizuala mai moderna, cu povestea spusa in ritmuri actuale.

Gratie Intalnirilor JTI, publicul din Romania a putut vedea una dintre lucrarile lui Akram Khan – Kaash.

“Creature” de Akram Khan cu English Ballet se poate vedea la Sadler’s Wells, in Londra, intre 1 si 8 aprilie. Biletele pot fi cumparate de aici.

Citește în continuare