Skip to content

Regizorul Spike Lee este presedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta

Juriul editiei numarul 73 a Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat de regizorul Spike Lee. Festivalul se va desfasura intre 12 si 23 mai.

Regizorul Spike Lee nu se afla la prima intalnire cu festivalul, in anii 80 fiindu-i selectat un prim film in competitie – “Do the Right Thing”, iar cel mai recent film al sau, „BlacKkKlansman”, a primit Marele Premiu la editia din 2018 a aceluiasi festival.

Intr-o lume care promoveaza diversitatea, Spike Lee devine primul presedinte de culoare al juriului la Cannes

Wong Kar-wai, Isabelle Adjani, Alejandro Inarritu

In 2015 si 2016 Lee a fost printre vocile puternice de la Hollywood care au facut parte din campania #OscarSoWhite care atragea atentia ca printre nominalizari nu se afla niciun actor sau regizor de culoare, in 2016 refuzand chiar sa participe la ceremonie in semn de protest. Trei ani mai tarziu castiga insa Oscarul pentru scenariu cu “BlacKkKlansman”

Festivalul de film de la Cannes a luat insa mereu in discutie, prin membrii juriului, egalitatea etnica si de gen.

De-a lungul timpului, Cannes a avut un presedinte de juriu asiatic ( Wong Kar-wai), o actrita cu descendenti africani – Isabelle Adjani care are tata algerian, dar si regizor mexican – Alejandro Inarritu care anul trecut, in calitate de presedinte al juriului a acordat Palme D’or filmului “Parasite” (regia Bong Joon-ho) care acum are 6 nominalizari la Oscar inclusiv pentru cel mai bun film.

Romania a fost in ultimii ani una dintre tarile vedeta ale Festivalului de film de la Cannes

Cinefiilii din toata lumea isi reamintesc de participarea exceptionala a lui Cristi Puiu cu Moartea domnului Lazarescu – premiul “Un Certain Regard” -2005, a lui  Corneliu Porumboiu cu “A fost sau n-a fost?” – premiul Caméra d’or” – 2006, Cristian Nemescu cu “California Dreamin” – premiul “Un Certain Regard” in 2007, Cristian Mungiu  cu “ 4 luni 3 saptamani si 2 zile” – Premiul Palme d’Or – 2007.

Lista marilor premii la Festivalul de film de la Cannes mai include premiul pentru cea mai buna interpretare feminina – Cosmina Stratan si Cristina Flutur, plus premiul pentru cel mai bun scenariu – Cristian Mungiu, ambele pentru filmul “Dupa Dealuri” in 2012.

Citește în continuare