Skip to content

Claudiu Bleont este magicianul Harry in Orchestra Titanic regizata de Felix Alexa

In 2017 pe scena Teatrului National din Bucuresti a avut loc premiera spectacolului “Orchestra Titanic” dupa textul bulgarului Hristo Boicev. La 3 ani de la premiera, acesta se poate vedea si in aceasta stagiune, pe aceeasi scena.

Intr-o gara decrepita, patru vagabonzi repeta jaful perfect al unui tren care nu opreste niciodata

Cele patru personaje: Luko, un fost sef de gara (Mihai Constantin), Meto, un fost muzician (Mihai Calin), Doko, un fost dresor (Richard Bovnoczki) si Liubka (Tania Popa), candva o femeie de moravuri usoare au parte de o experienta neobisnuita in timp ce asteapta trenul care le va schimba destinele.

Acestia sunt prinsi in amintirile lor si cred ca singura lor salvare de a-si depasi conditia actuala, chiar daca este iluzorie, este sa plece.

Spectacolul spune povestea celor patru, in care repetitiile pentru jefuirea trenului sub influenta alcoolului sunt interminabile, sub atenta dirijare a lui Meto. Monotonia acestora este intrerupta de aparitia misteriosului Harry – iluzionist si showman.

Una dintre temele prezente in piesa este cea a omului care traieste prin iluzii si asteapta ca altcineva sa il salveze

Hristo Boicev a scris piesa in perioada in care Bulgaria nu facea parte din Uniunea Europeana, astfel ca aluziile la evadarea mult visata sunt trimiteri, metaforice, ca Europa occidentala reprezinta salvarea tarii iesita de sub regimul totalitar.

Felix Alexa realizeaza spectacolul intr-o cheie metaforica si ilustreaza cu umor fin lupta celor patru cu esecul si neputinta acestora de a-si depasi mediocritatea.

Viziunea ii este sustinuta de Andrada Chiriac prin decorul propus. Zidurile in ruina, gunoaiele imprastiate, sticle goale, felinare vechi, cufere sau obiecte vechi nu reprezinta doar spatiul din care doresc sa evadeze protagonistii, ci este locul plin de amintiri al acestora, cel in care isi spun povestile.

Acesta reprezinta punctul de intalnire dintre real si imaginar, cel in care isi face aparitia magicianul Harry, moment speculat cu succes de regizor pentru ca atinge si latura filosofica a textului, asteptatrea, care de aceasta data se intampla si salavatorul apare.

Scena opririi trenului si urcarea in vagon este emotionanta

Repetarea la infinit al momentului in care trenul opreste si cei patru urca in vagon este un moment cu mare incarcatura emotionala. Spectatorul descopera un univers paralel al protagonistilor.

Mihai Calin este Meto, fost un muzician de succes. Actorul ii reface portretul foarte bine: arogant si convingator in incercarile sale de a-i salva pe ceilalti.

Mihai Constantin este Luko, un fost sef de gara, pe care actorul il creioneaza foarte bine. Dezamagit ca a ramas singur si fara speranta, el viseaza la trenul care il va salva de singuratate.

Tania Popa este Liubka atenta intotdeuna la aspectul exterior, care inca mai spera ca nu si-a pierdut feminitatea si nici ca incet-incet se transforma inconjurata doar de barbati. Interpretarea ei este intensa plina de sensibilitate.

Richard Bovnozcki este Doko cel care nu crede ca magia se poate intampla. Actorului ii reuseste din plin interpretarea in nuantarea tristetii profund umana.

Redescoperim valentele actoricesti si profunzimea sufleteasca a lui Claudiu Bleont in Harry, care alaturi de remarcabilii sai colegi, transforma piesa lui Boicev intr-un spectacol-metafora, cu valente de conflict in zona fantasticului. Acesta incarca emotional spectatorul care va pleca modificat subtil sufleteste de aceasta intalnire extraordinara intre regizor si distributia cu personalitatile puternice – nu doar artistice, ci si de viata, ale fiecaruia.

Spectacolul se poate vedea in 17 si 22 ianuarie, ora 19.00, Sala Pictura

„Orchestra Titanic” de Hristo Boicev

Regia: Felix Alexa

Distributia: Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Mihai Calin, Tania Popa, Richard Bovnoczki

Durata: 1h 30min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare