Skip to content

Balanta lui Lucian Pintilie, in format digital 4K, in cinema din 6 februarie

Filmul „Balanta” (1992), regizat de Lucian Pintilie, este prima productie romaneasca restaurata in format digital 4K  si va avea premiera de gala pe 4 februarie, la ora 20:00, in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti. Actorii si apropiatii marelui regizor Lucian Pintilie vor fi prezenti la eveniment.

Bilete disponibile pentru premiera pe MyStage.ro si la casa de bilete a Teatrului National Bucuresti.

Versiunea restaurata a peliculei „Balanta” a avut premiera mondiala in luna octombrie 2019, la Lumière – Grand Lyon Film Festival, in prezenta doamnei Marie-France Ionesco  si a regizorului francez Christian Carion.

Filmul este o co-productie romano-franceza si a fost selectionat la a 45-a editie a festivalului Cannes in 1992. Firul narativ prezinta povestea unei tinere profesoare, Nela, si a unui medic dintr-un spital local, care incearca sa faca fata ultimelor zile ale comunismului si lupta pentru normalitate intr-o Romanie marcata de stereotipuri.

 Din distributia filmului care a fost receptat de public ca un manifest in anii 90 ii are in distributie pe Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc si Marcel Iures.

Intregul proces de restaurare s-a desfasurat timp de 6 luni si a vizat imbunatatirea imaginii si a sunetului si transpunerea filmului in format digital. Negativul original al capodoperei cinematografiei nationale a fost digitializat in Franta, in laboratorul Hiventy, iar restaurarea in 4K a fost realizata in Romania de studioul Avanpost Media, cu sprijinul si consultanta directorului de imagine Florin Mihailescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie.

Filmul-reper pentru societatea romaneasca – „Balanta” – ajunge in cinematografele din tara incepand cu 6 februarie si este distribuit de Transilvania Film.

Operele regizorului Lucian Pintilie au provocat deseori controverse si furia regimului, avand o viziune foarte clara si critica asupra lumii, intr-un stil curajos si sarcastic, marcand nasterea cinematografului romanesc modern.

A cucerit publicul cu pelicula de debut ca regizor, „Duminica la ora 6” (1965), o poveste de iubire, care ii are in rolurile principale pe Irina Petrescu si Dan Nutu. Si este cunoscut pentru filmul „De ce trag clopotele, Mitica?”, realizat in 1981 si apoi cenzurat.

Intr-un articol al revistei Positif din 1992, Pintilie este mentionat pentru revenirea sa dupa ani de liniste fortata in cinema, cu uimitoarea autopsie a Romaniei post comunista din filmul „Balanta”, una dintre senzatiile Festivalului de la Cannes din acel an. Potrivit publicatiei, regizorul, mai lucid ca oricand, a reusit sa ofere o viziune infricosatoare unei tari si unui sistem intr-o dezordine totala.

Citește în continuare