Skip to content

Cu ajutorul inteligentei artificiale, Bjork a creat muzica in care sunetele se schimba in functie de vreme si de mediul inconjurator.

Bjork a lucrat cu echipa Microsoft pentru un material care ar putea schimba felul in care este creata si consumata muzica in viitor. 

Artista islandeza este cunoscuta pentru stilul nonconformist si deschiderea pe care o are fata de noile tehnologii dezvoltate de specialistii IT. Majoritatea proiectelor sale, muzica, spectacole live sau videoclipuri includ instalatii de arta futuriste care au la baza cele mai noi software-uri.

Cu ajutorul inteligentei artificiale, Bjork a creat fundalul sonor pentru lobby-ul hotelului Sister City din New York.

Pentru inceput au folosit o baza de date audio numita „korsafn” sau „arhiva de muzica corala”. 

Pe baza algoritmilor definiti de artista si de specialistii Microsoft, sunetele rezultate se vor schimba in functie de vremea de afara, de mediul inconjurator si de pozitia soarelui fata de locul respectiv. 

Inteligenta artificiala capteaza informatii din mediul exterior si le asociaza muzicii care va fi in continua schimbare, la fel ca anotimpurile. 

„Korsafn” include partile preferate ale lui Bjork din aranjamentele corale folosite in albumele lansate in ultimii 17 ani de cariera. Printre ele se numara si Corul Hamrahlid din Islanda, format din 50 de muzicieni care au cantat in deschiderea turneului mondial „Cornucopia” in 2019.

Bjork pe scena turneului Cornucopia alaturi de Corul Hamrahlid.

Muzica va fi influentata de fiecare element din atmosfera, de la avioane, la pasarile care zboara si orice nor care pluteste in apropiere.

„O structura arhitecturala din Manhattan mi-a intins mana pentru un tango cu Inteligenta Artificiala si am acceptat. Le-am oferit arhivele mele corale care vor pluti printre firele inteligentei artificiale. Vor trece prin migratia pasarilor, printre nori, printre avioane si prin acel obiect voluptuos pe care il numim barometru. Delta Hudson Valley in care se afla hotelul este una dintre zonele cu cel mai mare trafic al pasarilor de pe planeta, o stiu din propria experienta. Sper sa va placa!”

Declaratia lui Bjork despre noul proiect. Exprimarile neobisnuite ale artistei au devenit familiare pentru cei care o urmaresc pe scena si in interviuri. 

O camera video plasata pe acoperisul Sister City va inregistra activitatea de pe cer, de la miscarile norilor la ploaie, avioane sau pasari care trec pe deasupra hotelului. Informatiile sunt transmise mai departe catre algoritmii de inteligenta artificiala care interpreteaza miscarile si redau suntele specifice create de artista in lobby-ul hotelului. Desi va parea aleatorie pentru ascultatori, ordinea in care este redata muzica a fost lucrata indeaproape cu Bjork.

Detaliile informatiilor captate de camera video vor fi atat de specifice incat inteligenta artificiala va putea sa recunoasca daca norul care trece pe deasupra este de tipul cumulus sau nimbus. Fiecare dintre acestea va influenta in alt fel fundalul sonor al hotelului.

Muzica se poate asculta deja in lobby-ul Sister City si in restaurantul Floret care apartine hotelului. Daca ajungeti in New York la adresa din strada Bowery, numarul 225, vor fi organizate sesiuni speciale de auditie in fiecare duminica intre orele 16:00 si 18:00, pana pe 23 februarie.

Mai jos puteti asculta cateva secunde din noua creatie Bjork.

Ideea muzicii create de inteligenta artificiala nu este una noua insa proiectul lui Bjork cu Microsoft va deschide portile catre un viitor diferit pentru felul in care vor crea artistii.

Proiectul este al doilea de acest gen care se desfasoara in lobby-ul Sister City. In aprilie 2019, la deschiderea hotelului, artista Julianna Barwick a creat sunete experimentale cu ajutorul celor de la Microsoft.

Asocierea cu Bjork ar putea avea un impact urias asupra industriei muzicale dar si in alte ramuri ale artei. Popularitatea cantaretei in lumea artistilor contemporani va atrage atentia creatorilor catre inteligenta artificiala. 

In octombrie 2019, unul dintre colaboratorii si prietenii lui Bjork, muzicianul Arca a creat un fundal sonor care va putea fi ascultat in urmatorii doi ani de catre vizitatorii MoMa, Muzeului de Arta Moderna din New York.

Artista americana Holly Herndon a lansat albumul Proto in luna mai 2019. A fost creat cu un mecanism de inteligenta artificiala numit Spawn, programat sa colaboreze cu ea si sa vina cu idei pentru noile melodii. 

Algoritmul a fost dezvoltat chiar de Herndon dupa finalizarea doctoratului in Studii Computerizate pentru Muzica de la Universitatea Stanford.

Citește în continuare