Skip to content

Dorina Lazar, Marian Ralea, Mihai Calin isi reamintesc cu drag de Marin Moraru intr-o ceremonie speciala la Teatrul National din Bucuresti, maine, 31 ianuarie

Teatrul National ”I. L. Caragiale” din Bucuresti lanseaza o serie de evenimente dedicate oamenilor de teatru care au ales sa-si dedice viata scenei si publicului spectator. 

Un prim eveniment va avea loc  vineri, 31 ianuarie, cand se implinesc  83 de ani de la nasterea lui Marin Moraru. 

Actorul, caruia i se spunea Marinus, a fost o personalitate unica care a lasat marturie a talentului sau un numar impresionant de roluri, in cei 55 de ani oferiti scenei si ecranului

Se amuza cand cineva se referea la el ca la un monstru sacru. Toti prietenii din copilarie ii spuneau Marinus.  A muncit din convingere si a considerat meseria aleasa ca fiind cea mai frumoasa. Nu a lipsit niciodata de la o repetitie iar dovada dragostei sale pentru meseria de actor a constat in multimea de roluri pe care le-a facut in teatru si film. In competitie directa doar cu sine insusi, cariera sa teatrala a fost de multe ori dublata de cea cinematografica.

In 2008 a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Mare Cruce. In acelasi an, primea titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, clasa doamnei Dina Cocea, in anul 1961. A performat pe scena Teatrului Tineretului in perioada 1961-1964, la Teatrul de Comedie 1965-1968, apoi la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra ” intre anii 1968-1971, iar la Teatrul National ”I. L. Caragiale” din Bucuresti  a activat in perioada 1971-1974, dupa care a predat in Institut in calitate de conferentiar universitar, pana in 1980. In acelasi an, se reintoarce pe scena Nationalului unde va juca pana in 2014.

Avea un simt al umorului propriu si privea casatoria ca fiind un act de vointa, admitand aparitia tentatiilor mai degraba pentru colegii distribuiti in rolurile de june prim decat pentru el, care interpreta, cu precadere, roluri de compozitie.  A fost casatorit 52 de ani cu Lucia Popescu-Moraru, realizator de programe si redactor muzical la Radio Romania Actualitati.

”Suntem ce sunt amintirile noastre” era definitia preferata a lui Marin Moraru despre umanitate

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 18.00 la Librarium ( libraria din spatele Casei de Bilete TNB) suntem invitati la TNB sa reconstruim amintiri. Vor fi si costume si obiecte de recuzita din muzeul Teatrului National, iar la eveniment vor participa Lucia Popescu Moraru, Dorina Lazar, Marian Ralea, Mihai Calin, Monica Davidescu, Vladimir Gaitan, George Mihaita, Constantin Cotimanis, Simona Bondoc, Traian Stanescu. Discutia va fi moderata de jurnalista Maria Capelos.

A jucat in multe spectacole in diferite teatre din tara: “Egoistul” de Jean Anouilh (regia Radu Beligan, 2006), “Take, Ianke si Cadar” de Victor Ioan Popa (regia Grigore Gonta, 2001),  “Azilul de noapte” de Maxim Gorki (regia Ion Cojar, 1998), “O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale (regia Radu Beligan, 1979), “Femeia indaratnica” de William Shakespeare (regia Mihai Maniutiu, 2000), “D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale (regia Lucian Pintilie, 1966) sau “Leonce şi Lena” de Georg Buchner (regia Liviu Ciulei, 1970).

Printre rolurile din filme se numara: “In fiecare zi mi-e dor de tine” (regia Gheorghe Vitanidis, 1987),  “Chirita in Iasi” (regia Mircea Dragan, 1987), “Cuibul de viespi” (regia Horea Popescu, 1986), “Vara sentimentala” (regia Francisc Munteanu, 1985),  “Concurs” (regia Dan Pita, 1982), “Faleze de nisip” (regia Dan Pita, 1982), “Tufa de Venetia” (regia Petre Bokor, 1977), “Operatiunea Monstrul” (regia Manole Marcus, 1976) sau “Toamna bobocilor” (regia Mircea Moldovan, 1975).

Intrarea la eveniment este libera.

Citește în continuare