Skip to content

210 ani de la nasterea lui Chopin celebrati prin Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra la Bucuresti

Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Chopin va fi interpretat vineri, 7 februarie, la ora 19.00, la Sala Radio, de catre pianistul Toma Popovici, impreuna cu Orchestra Nationala Radio, la sarbatorirea a 210 ani de la nasterea marelui compozitor.

Considerat un ”poet” al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte de pian in jurul varstei de 20 de ani, iar apoi s-a concentrat doar asupra partiturilor ”miniaturale” dedicate acestui instrument: balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate, fantezii s.a. Primul concert pentru pian a fost interpretat chiar de compozitor, in octombrie 1830, anul in care compusese lucrarea, la Teatrul National din Varsovia. Acesta a fost unul dintre evenimentele sale de ramas-bun inainte de a parasi Polonia natala pentru a se stabili definitiv la Paris.

Evenimentul care marcheaza 210 ani de la nasterea lui Chopin va fi dirijat Andrei Feher, absolvent al Conservatorului din Montréal.

Nascut in Romania, tanarul dirijor a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra din Ontario, la doar 26 de ani.

Doua lucrari semnate de compozitorul ceh Antonin Dvorak: uvertura „In natura” si poemul simfonic „Fusul de aur” vor fi, de asemenea, interpretate la concertul de la Sala Radio. Poemul este o suita de balade inspirate din folclorul ceh, care povestest despre iubirea dintre un rege si o fata simpla. Premiera lucrarii a avut loc la Londra, in anul 1896, sub bagheta legendarului dirijor Hans Richter.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate si la Casa de bilete a Salii Radio. Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

La 22 de ani, Andrei Feher a devenit cel mai tanar asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonica din Québec si al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris

A inceput studiul viorii la 14 ani in sistemul educational canadian si a invatat in paralel vioara si dirijatul la Conservatorul din Montreal.

Andrei Feher a avut colaborari cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden si Alexander Shelley.

A dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar un an mai tarziu, in 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, in cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montréal, moment oportun pentru o serie de colaborari cu aceasta orchestra.

A debutat ca dirijor in stagiunea 2016-2017 cu Orchestra Simfonica din Montréal, cu Orchestra Simfonica din Kitchener Waterloo, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca si a fost invitat sa dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.

Pianistul Toma Popovici a castigat premii la concursuri nationale si internationale si a sustinut recitaluri la cele mai importante festivaluri de muzica simfonica din lume.

Absolvent al Facultatii de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, celebrul pianist a concertat la Festivalul International George Enescu (1998 si 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), dar si la Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 si 2011).

A colaborat cu orcheste precum Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio si orchestrele Filarmonicilor din Botosani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Ramnicu Valcea si Pitesti.

Mare iubitor al muzicii de camera, Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, si al „Trio Tancrede”, alaturi de Laurent Chatel si Alexandre Lecarme, si colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws s.a.

Pianistul polonez-american Arthur Rubinstein (1887–1982) este considerat de multi drept cel mai mare interpret Chopin din toate timpurile.

Interpretarile sale sunt vibrante si expresive, emotia si virtuozitatile nu sunt niciodata exagerate, iar complexitatile tehnice sunt realizate natural. O colectie clasica de 11 discuri contin aproape toate inregistrarile stereo si mono pe care Rubinstein le-a realizat pentru casa de discuri americana RCA Red Seal (detinuta de Sony Music) intre 1946 si 1967. Pasionatii de muzica simfonica le considera interpretari definitorii din repertoriul lui Chopin si au fost produse de legendarul Max Wilcox, castigator a cinci premii Grammy.

Citește în continuare