Skip to content

Ce se intampla cu rochiile extravagante purtate pe covorul rosu la Oscar dupa eveniment?

Aparitiile actritelor pe covorul rosu la Oscar sau Globurile de Aur au devenit atat de influente incat au inspirat majoritatea colectiilor pe care le vedem pe strada sau la evenimente speciale, la ceremonii private sau gale din orice colt al lumii. 

De la rochia alba Givenchy purtata de Audrey Hepburn cand a castigat Oscarul pentru rolul din „Roman Holiday” in 1954 pana la tinuta Valentino in care Lady Gaga a fost recompensata cu un Glob de Aur in 2019, tinutele alese de celebritati pe covorul rosu au influentat moda si lumea asa cum o stim. 

Va invitam sa aflati ce se intampla cu rochiile extravagante dupa momentul lor de glorie.

Povestile rochiilor purtate la cele mai renumite gale de premii din lume seamana cu scenariul Cenusaresei. La finalul serii, rochia va fi returnata.

In pregatirea pentru covorul rosu, Zana cea buna este inlocuita cu un stilist care alege rochia cu cateva saptamani inaintea galei. In seara evenimentului, stilistul aduce rochia aleasa in hotelul in care se pregateste actrita care o imbraca. Acesta supravegheaza echipa care se ocupa de machiaj si par pentru a se asigura de micile detalii care definesc o transformare impecabila. Aparitiile sunt gandite sa fie fantastice, rupte din realitate, sa creeze dramatism si sa fie aspirationale pentru doamnele care se uita la televizor, in reviste sau pe internet. 

La finalul serii, majoritatea rochiilor purtate sunt trimise cu avionul spre Paris, Milano, New York sau Londra, in atelierele designerilor care le-au creat. Cele mai multe dintre tinute au fost lucrate manual si urmeaza sa fie curatate de catre specialistii care stiu sa scoata orice urma de machiaj sau de transpiratie de pe cele mai delicate materiale.

Exista situatii in care „Cenusareasa” pastreaza rochia de gala. Decizia nu ii apartine, ea este luata de designerul casei de moda care a creat-o. 

Factorii care influenteaza aceasta decizie depind de generozitatea designerului, de relatia apropiata pe care o are cu actrita si de rezultatul voturilor. Daca actrita castiga un trofeu Oscar sau un BAFTA in rochia respectiva, de obicei o pastreaza, avand valoare sentimentala.

In trecut, rochiile erau purtate o singura data iar momentul creat pe covorul rosu devenea unul unic atat pentru actritele care le purtau cat si pentru privitor. 

In ultimul an, discutiile legate de sustenabilitate si incalzirea globala au determinat organizatorii galelor de film sa recomande actritelor sa recicleze tinute deja create.  

Cel mai recent s-a intamplat la Premiile BAFTA 2020 unde Saoirse Ronan a purtat o rochie Gucci din materiale reciclate iar Ducesa Kate Middleton a repurtat o rochie din 2012.

Unele rochii create pentru covorul rosu la Oscar sunt opere de arta valoroase. 

Gala Oscarurilor se defasoara la finalul sezonului premiilor, dupa Emmy, Globurile de Aur, BAFTA, Screen Guild Awards si Critics Choice Awards. Pana la Oscar, majoritatea rochiilor din arhivele designerilor a fost deja utilizata. Astfel, acestia trebuie sa creeze ceva nou, special pentru acest eveniment. 

O aparitie pe covorul rosu la premiile Oscar aduce de mii de ori mai multa publicitate decat o reclama cumparata in paginile unei reviste. Fotografiile fac inconjurul lumii in cateva minute si sunt vazute de sute de milioane de oameni.

Atentia extraordinara a presei si a publicului asupra rochiilor purtate de actrite pune o presiune uriasa pe designerii care le creeaza. Tinuta respectiva trebuie sa fie eleganta, atemporala, extravaganta, sa atraga atentia si, cel mai important, sa fie o reclama potrivita pentru tipul de produse vandute de brand-ul sau.

Costurile unei rochii haute-couture pleaca de la cateva zeci de mii de euro si ajunge pana la cateva sute de mii de euro, in functie de cristalele, diamantele si materialele folosite. Aceasta investitie financiara este unul din motivele pentru care designerii insista sa primeasca tinutele inapoi. 

Rochiile haute-couture sunt ca niste costume de teatru pentru care covorul rosu devine scena de spectacol. 

Sunt gandite mult mai exagerat decat o rochie tipica pentru gala. Sunt lucrate manual din cele mai extravagante materiale din lume timp de cateva zile sau saptamani. Scopul lor este sa arate latura artistica, maestria si viziunea unica a casei de moda pe care o reprezinta.  

Din punct de vedere creativ, diferenta dintre o rochie obisnuita si o rochie haute couture este precum diferenta dintre un portret pictat la comanda la coltul strazii, menit sa reproduca in detaliu fizionomia clientului si un portret abstract, trecut prin viziunea artistului care isi da frau liber imaginatiei si ii adauga valoarea artistica.

Aceste rochii nu pot fi cumparate, sunt create deseori in maxim doua  exemplare menite sa fie pastrate in arhiva si expuse in muzee.  

Aproape toate rochiile create pentru Oscar au o dublura. In cazul in care o rochie se pateaza inaintea evenimentului, exista o rezerva gata sa fie purtata. 

Indiferent daca este purtata sau nu, dublura urmeaza sa fie expusa in muzee, expozitii temporare si in showroom-ul designerului. Numeroase rochii deja purtate au fost vandute in scopuri caritabile, strangand zeci de milioane de euro pentru cauze nobile.

Cele mai cunoscute femei de la Hollywood primesc sume mari de bani pentru a purta anumite rochii. Aceste sume nu sunt facute publice insa contractele financiare explica de ce unele actrite sunt imbracate in rochii care nu li se potrivesc, care sunt mai extravagante, mai senzuale sau mai kitchoase decat personalitatea lor. Purtarea rochiei devine un job.

Povestile catorva rochii de Oscar si unde au ajuns acum.

Julia Roberts a castigat Oscarul pentru rolul din „Erin Brockovich” in 2001 intr-o rochie neagra de catifea de la Valentino cu satin asezat in format de „Y” pe mijloc. In prezent, rochia se afla intr-o cutie, sub patul actritei. O pastreaza mostenire pentru fiica ei, Hazel.

In luna octombrie a anului trecut, rochia Valentino purtata de Lady Gaga cand a castigat Globul de Aur pentru rolul din  „A star is born” a aparut pe un site de licitatii. Cazul a fost controversat deoarece camerista hotelului in care a stat actrita a declarat ca rochia i-a fost lasata cadou. In acelasi timp, Gaga a mentionat ca rochia a fost uitata in hotel, fiind implicate autoritatile pentru a lamuri situatia. Intr-un final, rochia a fost scoasa din licitatie desi ajunsese la cota de 20.000 de dolari.

Audrey Hepburn a primit trofeul pentru „Cea mai buna actrita” in 1954 pentru rolul Printesei Ann din „Roman Holiday”. Actrita devenise buna prietena cu unul dintre cei mai mari designeri ai vremurilor: Hubert De Givenchy. Acesta i-a creat special rochia  din dantela alba cu motive florale pentru Gala Oscar pe care i-a facut-o cadou. Mama actritei a facut rochia cadou unor prieteni care au pastrat-o intr-o cutie pana in 2011. Rochia a fost vanduta la licitatie pentru 153.000 de dolari unui colectionar privat.

In 2019, Glenn Close a fost una dintre actritele favorite pentru castigarea Oscarului, a Globului de Aur si a altor premii pentru rolul din „The Wife”. A lucrat indeaproape cu stilista ei, Chloe Harstein si cu designerul Giorgio Armani pentru o serie de rochii facute special pentru ea intr-un stil regal, cu capa si trena. Dupa castigarea Globului de Aur, domnul Armani a decis sa ii daruiasca rochia neagra creata special pentru eveniment. 

La fel s-a intamplat si cu rochia purtata in acest an, unde Close a prezentat un trofeu intr-o tinuta albastru-regal semnata Armani Prive. Actrita este prietena cu Giorgio Armani de cativa zeci de ani si i-a purtat deseori creatiile in momente importante din cariera ei.

Un alt cadou primit de Glenn Close a fost costumul alb cu cristale de la Ralph Lauren pe care l-a purtat la premiile Screen Actors Guild.

Citește în continuare