Skip to content

Jodie Foster va regiza filmul despre furtul tabloului Mona Lisa din 1911.

Povestea unuia dintre cele mai faimoase jafuri artistice din istorie va fi transformata in film. Jodie Foster va regiza productia bazata pe romanul „The Day They Stole the Mona Lisa” din 1981. 

Desi in ultimii ani a regizat episoade pentru cele mai cunoscute seriale: „Black Mirror”, „House of Cards” si „Orange is the new black”, Foster este mai cunoscuta pentru cariera de actrita recompensata cu doua premii Oscar, in 1992 (Tacerea mieilor) si 1989 (Acuzata).

Povestea absurda a furtului Mona Lisei a creat un scandal urias in mass media si a transformat tabloul intr-o vedeta, la nivel mondial.

Scenariul filmului va fi bazat pe intamplari reale si pe cartea scrisa de Seymour Reit.

Povestea este deja cunoscuta publicului asa ca atentia va fi centrata pe personajele din spatele furtului si felul in care a fost orchestrat acest eveniment absurd care a facut-o faimoasa pe Mona Lisa lui Da Vinci.

In dimineata zilei de 21 august 1911, instalatorul italian Vincenzo Peruggia a iesit din Muzeul Luvru imbracat in uniforma de munca cu Mona Lisa in brate. O parte din cladire se afla sub renovare, o multime de specialisti au fost angajati sa supravegheze lucrarile asa ca actiunile sale nu ar fi parut suspecte.

Peruggia a luat trenul din statia Quai d’Orsay, aflata la cateva minute de Luvru. A iesit din Paris in cateva zeci de minute. Disparitia tabloului a fost remarcata la o distanta mai mare de 24 de ore.

Simplitatea acestui jaf artistic a fost considerata absurda de presa vremurilor, pornind un circ mediatic desfasurat pe o perioada de doi ani. Autoritatile franceze au inceput sa creeze o lista de suspecti pe care i-au banuit de orchestrarea unui plan mult mai complicat decat intamplarile reale.

Scenariul noului film va include marii artisti ai vremurilor care au fost anchetati si interogati de echipa de 60 de detectivi parizieni care s-a ocupat de acest jaf.

La vremea respectiva, politia l-a arestat pe poetul Guillaume Apollinaire dupa ce fusese raportat de secretara sa. Acesta i-a directionat mai departe spre Pablo Picasso care a fost interogat pentru furt si a fost declarat nevinovat. 

Picasso a fost obligat sa returneze mai multe statui Iberice din Epoca de Bronz pe care le avea in colectia personala. A treia personalitate a vremurilor implicata a fost scriitorul Franz Kafka.

Pana in 1913, jaful a ramas nerezolvat iar Muzeul Luvru a fost redeschis fara Mona Lisa. Disparitia fara urma a lucrarii s-a transformat intr-un scandal international iar tabloul necunoscut a devenit faimos in aceasta perioada.

Hotul italian a transportat tabloul inapoi in locul in care fusese pictat de Leonardo Da Vinci in urma cu 400 de ani, in 1503: in Florenta. A incercat sa il vanda catre Giovanni Poggi, directorul muzeului Galleria Uffizi care a chemat politia, pictura fiind returnat catre Luvru. 

Motivatia jafului si povestile celor mai mari furturi artistice din istorie le gasiti aici:

Mona Lisa are cea mai scumpa asigurare din lume a unui tablou: 100 de milioane de dolari in 1962, echivalentul a peste 800 de milioane de dolari in 2019.

Da Vinci a murit in 1519 lasand portretul „Mona Lisa” in grija asistentului sau, Salis. 

Dupa un an, Salis l-a vandut catre Regele Francis I al Frantei, urmand sa ii decoreze baia personala. Regele a platit 4000 de florini de aur in 1520, echivalentul a 14 kilograme de aur. In 2020, suma s-ar ridica la peste 700.000 de dolari. 

De atunci, lucrarea lui Da Vinci a apartinut statului francez.

Tabloul a fost pastrat la Palatul Fontainebleau pana cand Louis XIV, faimosul Rege Soare, l-a mutat la Versailles unde a ramas pana in 1797 cand a fost expus in Luvru. 

In 1821, Napoleon si-a dorit pictura pentru dormitorul sau, unde a stat o perioada scurta, fiind returnat catre Luvru. 

In 1860 a inceput Razboiul Franco-Prus iar „Mona Lisa” a fost mutat la Brest, intr-o cladire militara din extrema vestica a Frantei. A revenit in Luvru dupa incheirea razboiului in 1871 si a ramas in Paris pana in 1911. 

Intre 1962 si 1963, tabloul a fost expus in Washington si New York iar pentru aceasta calatorie a fost nevoie de o asigurare speciala, in cazul in care ar fi fost pierdut, furat sau deteriorat in vreun fel. Suma pentru care a fost asigurat ar valora 800 de milioane de dolari in 2020 ceea ce ar pune Mona Lisa pe primul loc in clasamentul celor mai scumpe picturi din lume.

Citește în continuare