Skip to content

Cea de-a doua editie a Festivalului Nordic Film aduce la Bucuresti 5 zile de proiectii premiate international

Festivalul aduce filme in premiera care vor putea fi vazute in perioada 19-23 februarie 2020, la Cinema Elvire Popesco din Bd. Dacia Nr. 77. Programul cuprinde 18 pelicule de lungmetraj si o selectie de scurtmetraje prezentata in deschiderea festivalului

Dupa succesul inregistrat cu prima editie din Bucuresti si retrospectivele din Sibiu si Chisinau, #NordicFF (Festivalul Nordic Film) va oferi cinefililor ocazia de a viziona filme realizate de cineasti din toate cele cinci tari nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia si ii va provoca sa descopere un spatiu cinematografic atipic si eterogen.


#NordicFF va prezenta o selectie de pelicule premiate la mari festivaluri si nu numai, precum Amanda Awards, Amiens IFF, Ale Kino!, Athens IFF, Angers EFF, Baltic Debuts FF, Bodil Awards, Beijing IFF, California IFF, Chicago IFF, Danish FA, Edda Awards, Goteborg FF – FIPRESCI, Giffoni FF, Guldbagge Awards, Locarno, Matsalu INFF, Sundance sau Viten Film Festival

Iubitorii de film sunt invitati sa celebreze diversitatea formelor si perspectivelor artistice, prin alegerea dintr-un program bogat si divers – de la drama, comedie, documentar si filme pentru copii sau scurtmetraj.

Peliculele selectate ii vor incanta pe toti care vor trece pragul cinematografului in perioada festivalului, iar proiectiile vor fi subtitrate atat in limba engleza, cat si in limba romana

Nordic Film Festival a aparut ca o initiativa indrazneata pe plaja festivalurilor de film din Romania si si-a propus sa scoata la lumina si sa informeze publicul despre o arie mai putin cunoscuta: povestile nordului.

In prima editie, care a avut loc intre 15 – 18 februarie 2018, au fost prezentate 14 lungmetraje norvegiene din ultima decada si o expozitie atipica de fotografie digitala.

Proiectul a fost initiat de Vlad Rotaru, un cinefil convins, realizator de film si proiecționist la cinematograful Elvire Popesco, al Institutului Francez din Bucuresti. Motivul principal pentru care a fost demarat proiectul a fost faptul ca filmele nordice sunt inca slab reprezentate in Romania.

La prima editie au fost prezentate 5 din cele 14 filme, peste o treime, regizate de femei

Varietatea perspectivelor si descoperirea unei noi culturi sunt importante si nu tin doar de genul filmului ci si de oamenii care se afla in spatele productiilor. Printre proiectiile din 2018 se numara “Brothers”, documentarul regizoarei norvegiene Aslaug Holm, care a castigat premiul pentru cel mai bun documentar la Hot Docs Canadian International Film Documentary (2015), “Sparrows”, filmul realizatorului islandez Runar Runarsson (Cea mai buna regie la Chicago IFF si premiul juriului la Transilvania IFF 2016), dar si “Holy Mess” –  o comedie de Craciun atipica, in regia Helenei Bergstrom.

#NordicFF a avut loc la Bucuresti in februarie 2018, la Cinema Elvire Popesco si a reunit peste 1.500 de spectatori. Editia s-a bucurat de doua retrospective – la Sibiu, la Teatrul National Radu Stanca, la finalul lunii octombrie 2019 si a fost intampinata de peste 400 de persoane, respectiv in Chisinau, in luna noiembrie, unde a reunit peste 500 de cinefili. 

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei in Romania, Ambasadei Republicii Finlanda in Romania, Consulatului Onorific Al Republicii Islanda de la Bucuresti, Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania si Ambasadei Suediei la Bucuresti.

Biletele pot fi achizitionate de aici sau direct de la casieria salii de cinema Elvire Popesco.

Citește în continuare