Skip to content

Recitaluri de chitara sustinute de studentii Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti in fiecare luna la Institutul Cervantes

Incepand cu 24 februarie, pasionatii de muzica vor putea participa lunar la o serie de recitaluri de chitara, cu intrare gratuita, in Sala Auditorium a Institutului Cervantes din Bucuresti.

Proiectul muzical este realizat in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si debuteaza cu doua recitaluri sustinute de Ovidiu-Andrei Pintilie si Iosif Constantinescu, studenti ai compozitorului, chitaristului si profesorului conf. univ. dr. Catalin Stefanescu Patrascu.

Repertoriul oferit de tinerii muzicieni cuprinde piesele “Junto al Generalife” de J. Rodrigo, “Songe capricorne” de R. Dyens, “Gavotte en Rondoi” de J.S. Bach si “Asturias” scrisa de I. Albeniz – toate interpretate de muzicianul Iosif Constantinescu, iar programul chitaristului Ovidiu-Andrei Pintilie este compus din piesele “Lachrime Pavan” de John Dowland, “Prelude BWV 995” de J.S. Bach si “Le Depart” de Napoleon Coste.

Cei doi muzicieni vor oferi publicului si un moment de duo la chitara, cu piese semnate de Catalin Stefanescu-Patrascu “Lento Cantabile”, Astor Piazzolla, “Primavera Porteña”, si Manuel de Falla, “Danza del Molinero”.

Accesul la eveniment este gratuit si se realizeaza in baza unei rezervari prin e-mail trimisa la adresa [email protected]. Locurile sunt confirmate numai dupa primirea raspunsului in scris la cererea de rezervare.

Iosif Constantinescu studiaza chitara de la varsta de 7 ani si a participat la numeroase cursuri de maiestrie sub indrumarea unora dintre cei mai apreciati profesori si interpreti din lume, precum: Catalin Stefanescu-Patrașcu, Mihai Cojocaru, Pablo Márquez, Gabriel Bianco sau Marco Tamayo.

A absolvit Scoala de Arte „Iosif Sava” din Capitala si a urmat Colegiul National de Arta „Dinu Lipatti”, la clasa domnului profesor Andrei Aurelian. In prezent, urmeaza cursurile Universitatii de Muzica din Bucuresti, la Facultatea de Interpretare Muzicala, sub indrumarea maestrului Catalin Stefanescu-Patrascu.

Tanarul muzician a obtinut mai multe premii nationale si internationale, printre care Premiul I la Concursul International de Interpretare „George Georgescu”, Premiul I la Concursul National „Tinere Talente”, Premiul al III-lea la Concursul International „Talente in Afirmare”, Premiul al III-lea la Transilvania International Guitar Festival, sectia Muzica de camera, Premiul al III-lea la Concursul International „Eduard Pamfil” din Bucuresti.

Ovidiu-Andrei Pintilie a participat la diverse festivaluri de chitara, reusind sa se perfectioneze cu renumiti profesori si interpreti de chitara clasica, precum Jeremy Jouve, Raphaella Smits, Marcin Dylla, Johannes Möller, Florian Larousse sau Pablo Márquez.

A inceput sa studieze acest instrument muzical la varsta de 10 ani, la Liceul de Arta „Victor Brauner” din Piatra Neamt, iar in prezent, este student in anul IV la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti la clasa mentorului sau, conf. univ. dr. Catalin Stefanescu-Patrascu.

A sustinut un recital la Festivalul „Serile de Chitara” la Palatul Sutu, un concert in cadrul stagiunii UNMB „Noi dam Tonul”, sub bagheta dirijorului Bogdan Voda, dar si un concert pe scena Ateneului Roman.

A obtinut distinctii la diferite competitii si festivaluri, printre care Premiul I la Concursul International „George Georgescu” (Tulcea), Premiul I la Concursul International „Miniatura Romantica” (Galati), mentiune in cadrul Festivalului International de Chitara Transilvania (Cluj Napoca), Premiul al II-lea la Concursul de Chitara „Tinere Talente” (Bucuresti), Premiul al III-lea la Festivalul de Chitară „Eduard Pamfil” (București) si Premiul Special in cadrul Festivalului International de Chitara de la Sinaia. 

Cea mai valoroasa chitara din lume a fost creata de Aaron Shum si a fost certificata in Hong Kong, pentru 2.000.000 $, pe 15 martie 2015.

Chitara se numeste „Eden of Coronet” si este impodobita cu 11.441 de diamante (401,15 carate) si aur alb de 18k. Cantareste 1.635 kg si a fost prezentata oficial la expozitia elvetiana Baselworld.

Cea mai scumpa chitara vanduta din istorie este „Reach Out To Asia” Fender Stratocaster, care a fost achizitionata la licitatia Sotheby’s din 2015 pentru 2,7 milioane de dolari si prezinta unele dintre cele mai faimoase semnaturi de artisti rock.

Aceasta chitara a fost rezultatul proiectului „Reach Out To Asia” realizat de Bryan Adams pentru a ajuta victimele cutremurului si tsunamiului din Oceanul Indian din 2004, care a ucis peste 230.000 de oameni in 14 tari.

Nouazeci de artisti au semnat chitara, de la Jimmy Page, Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Richards, Brian May, David Gilmour, Jeff Beck, Liam Gallagher, Angus pana la Malcolm Young si Brian Adams, transformand-o intr-o piesa unica si foarte valoroasa.

Citește în continuare