Skip to content

Interviu: Baba Dochia, trupa de electronic rock din underground-ul clujean concerteaza vineri in clubul Expirat din Bucuresti

Aflata intr-o evolutie continua, Baba Dochia este una dintre cele mai originale formatii de muzica instrumentala din Romania, care utilizeaza in timpul concertelor chitara, tobele, synth-uri si alte instrumente electronice, cat si o serie de efecte vizuale si o instalatie de lumini care reactioneaza in timp real la muzica lor.

Lasandu-se influentata de nuante muzicale incepand de la Team Sleep si Death In Vegas, pana la Moderat sau Trentemoller, formatia isi exteriorizeaza sentimentele printr-un show audio vizual live care induce o calatorie transcendenta, combinata cu sunete si elemente vizuale.

In anul 2015 au lansat primul material discografic, intitulat „XII Lambskins”, care contine 13 piese – o reprezentare moderna a celor 12 cojoace purtate de catre Baba Dochia din legendele populare romanesti, la care trupa a adaugat un „cojoc” in plus.

De ce ati ales ca denumire pentru trupa personajul Baba Dochia din mitologia romaneasca?

Ne doream un nume cu referinte romanesti intr-o perioada in care pe piata muzicala romaneasca erau multe formatii cu nume straine cu care nu prea rezonam. Asadar, ideea era sa venim cu ceva nou, pe langa muzica, iar numele Baba Dochia ne-a sunat cel mai interesant.

Orasul in care v-ati format, Sighisoara, a avut o influenta asupra muzicii voastre?

A fost perioada liceului care a coincis cu inceputul nostru in a cauta si aprecia o muzica “mai altfel”, care fara indoiala si-a lasat o influenta asupra a ce urma sa facem. Piesa “Starfall” de pe primul nostru album e o piesa scrisa in acea perioada, de altfel si prima piesa scrisa pentru Baba Dochia.

Ce va determina sa va concentrati mai mult pe partea instrumentala?

Nu avem un obiectiv sa tinem muzica strict instrumentala, suntem deschisi la orice fel de experimente pe partea vocala. Poate am pus accent pe instrumente din cauza faptului ca nici unul dintre noi nu are o voce exceptionala sau poate ca suntem foarte egoisti si nu vrem ca o voce sa acapareze publicul in detrimentul instrumentalului nostru.

Concertele voastre sunt foarte expresive din punct de vedere vizual si se imbina perfect cu soundul. Cum v-a venit ideea?

Inainte sa infiintam formatia ne cunoscuseram cu No Bijoux (Visuals), am suprapus niste piese pe vizualele lui si ni s-a parut un concept interesant, dupa care am inceput sa lucram impreuna, vizualele devenind un element permanent in concertele noastre.

Nu vrem sa transmitem un anumit mesaj in live-uri, ci mai degraba vrem sa trezim un sentiment, o amintire, o stare, o experienta personalizata, iar vizualele sunt folosite cu scopul de a accentua instrumentalul si de a intensifica experienta personala a celor de fata.

Cum se impaca stilul vostru muzical cu publicul din Romania? Ce trupe v-au influentat sau continua sa va influenteze muzica?

Tinand cont de feedback-ul constant si bun pe care il primim dupa concerte, publicul din Romania pare sa guste si partea de electro, dar si cea de post-rock. Oamenii sunt deschisi spre nou, vor aprecia atata timp cat livrezi ceva de calitate.

In deschiderea caror trupe internationale v-ar placea sa cantati?

Deftones si Massive Attack, preferabil intr-un amfiteatru deschis, cam asa ar fi concertul perfect pentru noi. Pe langa faptul ca au reprezentat surse de inspiratie, credem ca ne-am potrivi bine impreuna.

Cum ati ajuns sa cantati acum cu Am Fost La Munte si Mi-a Placut?

De curand am inceput colaborarea pe partea de management cu cei de la SWANBOY MUSIC care ne-au facut o lipeala faina cu baietii de la AFLMSMP. Ne vedem vineri in Expirat!

 Cum va pregatiti inainte de un concert?

O scurta vizita la bar si cateva shot-uri de incurajare nu strica niciodata.

Ce alta pasiune va leaga pe toti cu exceptia celei pentru muzica?

Suntem toti dog-owneri, if it counts. Mai scoatem patrupezii la alergat.

Pe plan muzical suntem intr-o continua dezvoltare, nu vrem sa ne plafonam, vrem sa ramanem originali si sa venim permanent cu ceva nou.

Ce urmeaza pentru trupa in viitorul apropiat?

In viitorul apropiat planificam o serie de concerte prin Cluj, Bucuresti si Brașov. In toamna vrem sa venim cu un nou material video, iar apoi si cu un nou album, cel de-al treilea, undeva anul viitor, prin primavara. 

Felicitari pentru INES#festival! Cum ati ajuns sa fiti alesii si ce va asteapta pe plan muzical in 2020?

Multumim! Credem ca toata activitatea din ultima vreme a facilitat prezenta noastra in cadrul platformei INES#festival. O alta surpriza si bucurie a fost sa fim invitati la MMB Bucuresti, unde vom imparti scena cu o serie de trupe inedite. 

Baietii va asteapta vineri, 21 februarie 2020, incepand cu ora 19, impreuna cu Am Fost La Munte si Mi-a Placut, in Expirat Halele Carol. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro

Citește în continuare