Skip to content

Orchestra de Camera Radio marcheaza 250 de ani de la nasterea lui Ludwig van Beethoven printr-un concert la Sala Radio

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19:00, la Sala Radio, Orchestra de Camera Radio va sustine un concert dedicat “Anului International Beethoven”

Orchestra va fi condusa de Gabriel Bebeselea, dirijorul principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca. Bebeselea a dirijat productii ale unor opere celebre, cum ar fi “Il viaggio a Reims” la Festivalul de Opera Rossini din Pesaro (2016) si “Mireasa Tarului” de Rimsky-Korsakov la Opera Perm (2017).

Concertul include “Simfonia nr.2 in Re major”, compusa de Beethoven in perioada in care surzenia incepusa sa se instaleze, dar si alte doua creatii semnate de doi compozitori al caror destin s-a intersectat cu cel al lui Beethoven

Pe langa Simfonia a 2-a, in program mai sunt incluse si “Uvertura in stil italian in Re major” al lui F. Schubert si “Concertul nr. 5 in La major pentru vioara si orchestra” al lui W.A. Mozart, in cadrul caruia o veti putea vedea pe Lucica Trita, violonista in Orchestra Simfonica BBC (Londra), una dintre cele mai apreciate orchestre din Europa. Lucica Trita preda ca profesor invitat la Royal Academy of Music – sectia Junior, din 2018 avand propria Academie de vioara in Londra, “Lucica Trita Violin Academy London”.

Concertul poate fi ascultat in direct pe Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara, dar si live pe internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro

Anul omagial Beethoven va fi sarbatorit peste tot in lume, dar mai ales in Germania, tara natala a compozitorului

Evenimentele la nivel global dedicate Anului International Beethoven au inceput inca din toamna anului trecut si vor continua pana in decembrie 2020. In Germania sunt asteptate peste 300 de proiecte care au in centru muzica si viata compozitorului. In acest sens, se vor organiza atat festivaluri si concerte, cat si competitii, expozitii sau spectacole de teatru. Guvernul german a alocat peste 40 de milioane de euro pentru eveniment considerat o sarbatoare nationala.

Festivalul Beethoven Fest, desfasurat in general in septembrie, va avea si cateva editii de primavara, iar Orchestra Simfonica din Berlin va organiza in aprilie un maraton de 24 de ore in care va fi cantata muzica lui Beethoven

In Germania, publicul se va bucura de peste 2500 de concerte dedicate artistului, la acestea fiind invitate orchestre prestigioase din Austria, Rusia, Franta sau Italia. Pe langa muzica, admiratorii lui Beethoven vor putea studia documente rare sau partituri ale compozitorului in cadrul unor expozitii desfasurate in casele memoriale din Europa si Statele Unite ale Americii.

Acest proiect global include proiecte de cooperare internationala intre diverse tari. Turcia, Irak sau India vor participa si ele la “Anul International Beethoven”, Stockholm si Moscova urmand a organiza festivaluri dedicate compozitorului.

Simfonia a 9-a sau “Oda Bucuriei”, partitura inclusa in Patrimoniul UNESCO, va fi cea mai ascultata si interpretata compozitie Beethoven

Unul dintre cele mai indraznete si interesante proiecte ale anului este si “All Together”, al lui Marin Elsop, director muzical al Orchestrei Simfonice din Baltimore si Sao Paolo. Elsop va dirija orchestre din Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Brazilia, Austria, Australia si Africa de Sud, la final, “Oda Bucuriei” fiind interpretata in limba tarii respective.

Citește în continuare