Skip to content

Pelicanul de August Strindberg in regia lui Florin Lita se poate vedea la Teatrul unteatru

Spectacolul a avut premiera in Festivalul “Caleido” din acest an si se poate vedea in stagiunea aceasta pe scena untearu.

“Caleido” s-a desfasurat in perioada 27 noiembrie – 01 decembrie 2019, perioada in care spectatorii au putut urmari productii de teatru independente care tratau subiecte despre viata, memorie si identitate, viata politica si societate.

“Pelicanul” a aparut datorita festivalului, pentru ca pune in discutie subiecte legate de minoritate, societate si viata personala

Textul este scris cu mai mult de 100 de ani in urma si vorbeste despre familie ca nucleu al societatii. Acesta este o viziune destul de violenta asupra acesteia si a omenirii, iar acest lucru ii confera actualitate si in 2020.

Spectacolul este construit pe sentimentele personajelor

Are la baza un text cat se poate de actual, necesar societatii in care traim. Este despre familie, iubire si iertare. Spune o poveste despre iubirea interzisa si despre casatoriile din interes care distrug visurile si care peste timp devin frici care se transmit generatiilor viitoare.

O mama este mult prea preocupata de ea si nevoile ei, materiale, si isi neglijeaza cei doi copii care tanjesc dupa iubire. Din nevoie de dragoste, acestia ajung sa se urasca si sa se razbune. Lipsa tatalui, personajul absent din spectacol, prin moartea sa declanseaza aceasta serie de razbunare si ura.

Mama si-a pierdut recent sotul, dar nu-si poate stapani pornirile instinctuale in momentul aparitiei ginerelui sau, Axel (Cezar Antal). Relatia lor dureaza de mai mult timp si constituie unul dintre motivele mortii tatalui. Fredrik (Alex Popa) si Gerda (Sandra Ducuta) sunt cei doi copii, victime ale exceselor mamei.

Florina Gleznea, in rolul mamei, leaga toate personajele si duce greul spectacolului

Ea trece rolul sau, intr-un timp foarte scurt, prin schimbari majore: initial dictatorial, adus la starea de maxima umilinta de ginerele sau Axel un personaj puternic, actor convingator, care dovedeste din nou ca poate sa joace, la fel de firesc, orice, pe care ea il iubeste. Ea nu-si iubeste fata – concurenta la dragostea ei, pe Gerda, pe care o tine intr-o copilarie intarziata.

Alex Popa, in rolul lui Fredrik, este versatil, iar nebunia lui este lucida si profunda, completata de tristetea omului care nu mai are nimic de pierdut.

Spatiul de joc este locul in care se petrec marturisiri, atingeri, saruturi interzise, jocuri de copii si acuzatii grave

In viziunea scenografului Gabriel Petrov, cateva elemente simbolice vin in completarea dramei familiei. Podeaua-oglinda devine locul confesiuniunilor celor doi copii, balansoarul marcheaza prezenta fictiva a tatalui, iar lampa devine sursa de caldura pe care protagonista o cauta, pentru ca ea este cea care si-a privat familia de caldura.

Sound designul realizat de Adrian Piciorea vine in completarea povestii, pentru ca universul sonor puncteaza cu precizie scenele din spectacol.

“Pelicanul”, in viziunea regizorului Florin Lita, este caracterizat, cu precadere, de senzatii vizuale si senzuale. Este o poveste despre iertare sau despre oameni care nu stiu ce este iubirea si cat de simplu o pot avea.

Spectacolul se poate vedea in 19 martie, ora 19.00

“Pelicanul” de August Strindberg

Regia: Florin Lita
Distributia: Florina Gleznea, Cezar Antal, Sandra Ducuta, Alex Popa

Durata: 1h 30 min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare