Skip to content

20 cele mai frumoase concerte din ultimii 50 de ani pe care le vedeti online

Pearl Jam este o formatie americana de grunge care s-a format in anul 1990, in Seattle, Washington

Membrii fondatori sunt Eddie Vedder (voce, chitara), Jeff Ament (chitara bas), Stone Gossard (rhythm guitar) si Mike McCready (lead guitar). In 1998 li s-a alaturat Matt Cameron (tobe), fost component al trupei Soundgarden. A imprumutat numele de la gemul faimos al bunicii lui Eddie Vedder, voce si chitara, despre care se spune ca ar fi fost halucinogen.

Trupa a vandut 30 de milioane de albume in SUA de cand s-a infiintat si aproximativ 60 de milioane in toata lumea. Pearl Jam a supravietuit multora din formatiile sale contemporane din perioada de aparitie a rock-ului alternativ de la inceputul anilor ’90 si este considerata una dintre cele mai influente formatii ale deceniului. 

Aici puteti vedea Concertul din 19 septembrie 1998 din Washington, unul dintre cele mai frumoase concerte ale trupei

Leonard Cohen defineste poetica supravietuirii prin muzica si cartile sale

S-a lansat cu zece ani inainte de aparitia trupelor Beatles si Rolling Stones si cu un an inaintea lansarii lui Elvis Presley, insa caracteristicile intelectuale, personale si sociale nu sunt cu mult diferite de ale celorlalti artisti rock. Cantaretul si-a inceput cariera in muzica abia la 30 de ani, dupa ce a publicat cateva carti. Ca romancier si poet, performanta literara a depasit-o cu mult pe cea a lui Bob Dylan.

Este catalogat drept un print al pesimismului, un agent al disperarii, iar vocii sale, desi inoportuna pentru multe cadente, ii este recunoscuta forta hipnotica. Vor urma concertele, primul in 1970, apoi anuale, din ’72 pina in ’76, apoi din nou unul in ’79, urmat de un altul in ’80, intrerupte de o pauza de cinci ani si apoi inca doua, in ’85 si ’88. Cel din ’88 a fost si ramine cel mai extins, incluzind Statele Unite si Canada, plus cam toate tarile din Europa de vest si insumind nu mai putin de 88 de reprezentatii. Nici concertul din 1993, ultimul pina la cel din 2008, nu a fost de neglijat. Chiar si atunci se intentionase o descindere in Europa de est, dar, in final, Cohen a decis sa renunte.

Turneul european “Dance Me To The End of Love” din 1998 este unul dintre cele mai frumoase ale sale si va invitam sa va bucurati de el:

Radiohead a fost una dintre putinele formatii care cantau rock alternativ in anii ‘90 si care au urmat calea faimosilor U2

Thom Yorke (solist, chitarist), Ed O’Brien (chitarist, solist), Jonny Greenwood (chitarist), Colin Greenwood (basist) si Phil Selway (tobosar) au infiintat Radiohead in timpul anilor de studentie la Universitatea Oxford. Initial numita On a Friday, formatia a urmat o cariera muzicala la inceputul anilor 90, lansand EP-ul “Drill” in 1992. La scurt timp, baietii au semnat un contract pentru EMI si melodia “Creep”, o fuziune de sunete Nirvana si R.E.M., a intrat pe primul loc in top.

Desi presa britanica a ignorat aparitia acestei trupe, fanii au apreciat talentul lor si au ascultat “Anyone Can Play the Guitar” si “Pop is Dead”. “Pablo Honey” a intrat pe piata in 1993. Dupa turneul din Europa, RadiHead a ramas surprinsa de succesul muzicii lor in America: melodiile erau difuzate la radio si videoclipurile rulate pe posturi TV. In vara aceluiasi an au plecat in turneu prin lume. Radiohead nu s-a oprit aici ci a intrat in studio pentru a inregistra urmatorul album “The Bends” impreuna cu producatorul John Leckie, aparut in Marea Britanie in 1995. A dat dovada o exuberanta de invidiat si o ambitie fara limite. Radiohead a lansat “OK Computer”, o colectie de melodii progresiv si electronice, ajunse pe locurile de top.
Concertul lor din cadrul Festivalului de la Glastonbury din 1997 poate fi vazut aici.

U2 este trupa irlandeza care a luat fiinta in 1976 in Dublin si de la mijlocul anilor ’80 este una dintre cele mai populare fromatii rock din Europa

Povestea U2 incepe atunci cand Larry Mullen Jr., in varsta de 14 ani, a postat un anunt in care spunea ca este in cautare de muzicieni pentru o noua trupa. Componenta initiala a constat din Mullen la baterie, Adam Clayton la bass, Paul Hewson care mai tarziu a devenit cunoscut sub numele de Bono la voce, si fratii Evans la chitara. Primul nume pe care l-au ales a fost Feedback. Acesta nume este schimbat un an mai tarziu in The Hype, iar mai apoi in U2, un nume ales datorita ambiguitatii sale.
11 O’Clock Tick Tock este primul single semnat U2, aparut in 1980, urmat de albumul de debut, intitulat “Boy”. Un an mai tarziu apare cel de-al doilea album, “October”. Cea mai remarcabila schimbare in stilul trupei apare odata cu albumul “The Unforgettable Fire”, din 1984. In 1985, U2 se implica pentru prima data intr-un eveniment cu scop caritabil, si anume ajutorarea populatiei etiopiene. Din acel moment, astfel de evenimente vor deveni o constanta a carierei formatiei irlandeze.
In 1986, Bono intrerupe inregistrarile la noul album pentru a calatori in Peru si Nicaragua, tot cu scopuri caritabile. Dupa intoarcerea sa, este inregistrat The Joshua Tree. Primeste doua premii Grammy. Cele doua single-uri,” With or Without You” si “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, devin rapid hituri.
In 1991 apare “Achtung Baby” al carui sound include elemente ale muzicii dance, industrial si alternative. In 1995, este urmat de un alt material experimental, “Original Soundtracks 1”. Piesa “Miss Sarajevo”, interpretata alaturi de tenorul Luciano Pavarotti, devine la randul sau un hit. In 2005, U2 sunt introdusi in Rock and Roll Hall of Fame.

Unul dintre cele mai faimoase concerte il reprezinta U2 Zoo TV Tour, in care au fost promovat albumul “Achtung Baby” pe diferite stadioane din lume, intre 1992 si 1993. Aici il puteti urmari pe cel din Sydney.

Black Sabbath este o trupa britanica de heavy metal care a fost infiintata in anul 1969 in Birmingham

Formatia este compusa initial din Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler si Bill Ward. A luat fiinta sub numele de “Polka Tulk Blues Company”, prescurtat in „Polka Tulk” si schimbat apoi in „Earth”. Numele Black Sabbath, asupra caruia s-au hotarat intr-un final, vine dintr-o piesa compusa de basistul Geezer Butler, fanul autorului de carti oculte Dennis Wheatley.  

In 1970 apare primul album, intitulat „Black Sabbath”, urmat la numai un an de „Paranoid”. Trupa abordeaza teme ca moartea, distrugerea, apocalipsa.
Primul album inregistrat cu noul vocal, intitulat „Heaven and Hell” (1980), castiga discul de platina, in timp ce al doilea, „Mob Rules”, chiar pe cel de aur. Dupa acest album, criticii considera ca trupa sufera o oarecare cadere, cauzata de lipsa de originalitate din materialele urmatoare, care se conformeaza directiei existente la acea vreme in heavy metal, fara a mai inova.
In 1998, trupa se reuneste in componenta originala, avandu-l din nou pe Ozzy Osbourne solist vocal. In aceasta componenta apre albumul „Reunion”, in 1998 la Epic Records. In anii urmatori, trupa participa la toate editiile festivalului Ozzfest, festival ale carui baze sunt puse chiar de catre Ozzy Osbourne. In prezent, trupa discuta posibilitatea inregistrarii unui nou album, dupa ce in urma cu cateva luni a aparut compilatia „Black Sabbath: The Dio Years”. In 1978 sustine unul dintre cele mai reprezentive concerte, “Never Say Die”, pe care il puteti vedea aici

Inceputul formatiei Led Zeppelin este legat de trupa de blues rock The Yardbirds, din care facea parte Jimmy Page

Trupa britanica Led Zeppelin s-a infiintat in septembrie 1968, in Londra, dupa ce in 1966 Jimmy Page paraseste The Yardbirds pentru a-si forma o noua trupa impreuna cu chitaristul Jeff Beck.
In 1968, cei doi il coopteaza ca solist pe Robert Plant, un muzician din Birmingham. In aceasta componenta, formatia pleaca in turneu in Scandinavia sub numele de The New Yardbirds. Un an mai tarziu isi vor schimba numele in Led Zeppelin. Primele albume de studio se intituleaza Led Zeppelin, Led Zeppelin II si Led Zeppelin III. Cel din urma contine piesa “Immigrant Song”, care devine un succes pentru trupa, fiind lansat in 1970 ca single. Odata cu lansarea celui de-al patrulea album, Led Zeppelin incep sa atraga atentia presei si prin stilul de viata rebel si extravagant. Elemente de heavy metal sunt mixate cu pasaje de blues pe acest material. In ciuda faptului ca nu este lansata ca single, piesa “Stairway to Heaven” devine rapid un hit. “Presence” din 1976 lasa usor deoparte baladele si blues-ul si se concentreaza mai mult pe solo-urile de chitara. Este pana in prezent albumul preferat al lui Jimmy Page.

Partea intai a performance-ul din turneul mondial (1968 – 1980) este unul dintre cele mai frumoase momente si il puteti urmari aici

Ike & Tina Turner sunt Fool in Love

Tina Turner (nume real Anna Mae Turner, nascuta Bullock) s-a nascut la 26 noiembrie 1939, in oraselul Nutbush din statul american Tennessee. Cand era adolescenta, mergea deseori sa asculte muzica la Club Manhattan din St. Louis, unde intr-o seara, l-a cunoscut pe Ike Turner, solistul de la Kings of Rhythm. Atunci viata ei s-a schimbat, devenind in scurt timp principala vocalista a acestei trupe.

A inregistrat impreuna cu Ike piesa ”A Fool In Love”, care a ajuns un hit in topurile din Statele Unite. Ike si Anna s-au mutat in California, s-au despratit de Kings of Rhythm, iar Anna si-a schimbat numele in Tina Turner. Cei doi s-au casatorit in 1962, in Mexic. Curand, Phil Spector – unul dintre cei mai buni producatori ai momentului – i-a propus Tinei sa inregistreze piesa ”River Deep, Mountain High”, care a ajuns, in Marea Britanie, pe locul 3 in topurile pop. Succesul aduce noi fani in Europa, dar si noi prieteni, printre care se numara si membrii trupei Rolling Stones, care ii invita pe Tina si Ike Turner sa cante in deschiderea noului lor turneu din toamna acelui an.

Aici puteti vedea un performance al celor doi, in care veti descoperi piese ca “Proud Mary”, ‘A Fool in Love” sau “Shake”

Johnny Cash a fost solist, chitarist si compozitor american de muzica country, considerat unul dintre cei mai influenti muzicieni americani ai secolului XX

Cash a fost cunoscut datorita vocii sale grave, joase de bariton, precum si pentru atitudinea si stilul sau de imbracaminte intunecat. Majoritatea muzicii lui, in special cea de la sfarsitul carierei sale, evoca teme triste, de suferinta morala si de salvare. Printre piesele sale de referinta se numara: “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Get Rhythm”, “That Old Wheel” (un duet cu Hank Williams Jr.), “Cocaine Blues” si “Man in Black”. De asemenea, a inregistrat si cateva piese cu continut comic precum: “One Piece at a Time”, “The One on the Right Is on the Left”, “Dirty Old Egg-Sucking Dog”, “A Boy Named Sue” sau un duet cu June Carter intitulat “Jackson”.

De-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, artistul a vandut peste 90 de milioane de albume si a ajuns sa ocupe “o pozitie de varf in istoria muzicii”.

A simtit mereu o mare compasiune pentru cei din inchisori. A inceput astfel sa sustina concerte la sfarsitul anilor ’50, la diferite inchisori de pe teritoriul Statelor Unite. Aceste spectacole au condus la cateva albume de succes, precum “Johnny Cash at Folsom Prison” (1968) si “Johnny Cash at San Quentin” (1969).

Ca un plus la concertele sale din inchisorile din Statele Unite, Cash si-a facut aparitia in 1972 si la inchisoarea Osteraker din Suedia. Albumul live “Pa Osteraker” a fost lansat in 1973. Intre piese, Cash poate fi auzit vorbind in suedeza, un gest ce a fost foarte apreciat de catre cei din inchisoare. Albumul “At San Quentin Prison” din 1969 poate fi ascultat integral aici

James Brown este cunoscut de cei din bransa si sub numele de Soul Brother Number One, the Godfather of Soul, Universal James, Mr. Dynamite si The Hardest Working Man in Show Business

James Joseph Brown a fost un cantaret american, compozitor, producator. A fost si o veriga foarte importanta in evolutia stilurilor gospel, R&B, soul si funk. Si-a lasat amprenta si asupra altor genuri, cum ar fi rock, jazz, reggae, disco, dance si electronica, precum si in hip-hop. In lista Rolling Stone Magazine din 2003 “The 500 greatest albums of all time” au aparut 4 albume ale lui.

In 4 aprilie 1968 a fost asasinat in Memphis, Martin Luther King Jr., iar America a ars. Au urmat revolte in Washington, D.C., Baltimore, Chicago, Kansas City, Missouri si in alte orase. In Boston liderii orasului se asteptau la mai multe violente. Atunci, James Brown, cel mai exploziv musician afro-american a facut un miracol si a tinut concertul in nopatea de dupa asasinarea lui Dr. King. Desi autoritatile au interzis orice manifestare publica, acesta impreuna cu formatia lui i-au convins ca anularea ar putea duce si la mai multa violenta. Show-ul de la Boston Garden a fost televizat si il puteti vedea aici

James Marshall “Jimi” Hendrix a fost una dintre cele mai mari personalitati ale hard rock-ului, un chitarist cu o tehnica de neintrecut

Este considerat unul dintre cei mai mari chitaristi rock din lume. Stilul sau nou, la acea vreme, de a canta la chitara electrica a influentat majoritatea chitaristilor moderni. Din cauza vietii dezordonate el a lasat in urma putine inregistrari hi-fi. Multe dintre discurile sale care circula, sunt piratate din concerte.

In 2003 a fost numit de revista Rolling Stone “Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”. A invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani, pe cand copilarea in Seattle, Washington. A fost influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. La inceput a cantat pentru formatii locale doar pentru racoritoare si hamburgeri. In 1959, la 17 ani, s-a inrolat in Air Force, ca parasutist pana cand, din cazua unui accident cariera sa militara s-a incheiat. A canta pentru Little Richard pana in 1963 si pentru The Isley Brothers, Wilson Pickett sau Jackie Wilson ca al 2-lea chitarist sau chitarist de rezerva. Desi stangaci, el a cantat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o rasturnata.

Albumul de debut al lui Jimi intitulat “Are You Experienced?”, a fost lansat, initial, doar in Anglia, la inceputul anului 1967. Acest album nu a pus in valoare doar calitatile de chitarist de exceptie ale lui Hendrix, ci si abilitatea sa de a scrie versuri pentru piesele albumului. In iunie 1967, el s-a intors in America pentru a participa la Monterey Pop Festival, unde a trebuit sa cante dupa show-ul celor de la The Who.

Albumul de debut i-a stabilit geniul. Cele 200 de spectacole pe care le-a tinut, i-au asigurat legenda. Ritmul englezesc al basistiului Noel Redding si al bateristului Mitch Mitchell-Hendrix, alturi de chitara lui Jimi au transformat fiecare spectacol intr-o explorare pirotethnica.

O inregistrare din concertul din Stockholm, din 1969 poate fi vazuta aici

Metallica este formatia de heavy metal din Los Angeles, California care a reusit sa vanda peste 100 de milioane de discuri in lumea intreaga

Succesul comercial a facut din Metallica o formatie foarte controversata. Face parte din “Big Four of Thrash” alaturi de Slayer, Megadeth si Anthrax. Formatia actuala cuprinde membrii fondatori si compozitori primari: James Hetfield, Lars Ulrich, chitaristul principal Kirk Hammett si basistul Robert Trujillo. Chitaristul Dave Mustaine (care a infiintat trupa Megadeth dupa ce a fost concediat din Metallica) si basistii Ron McGovney, Cliff Burton si Jason Newsted sunt fosti membri ai trupei. Damaged Justice Tour a fost cel de-al patrulea concert tinut de Metallica. A inceput in 11 septembrie 1988 si s-a terminat in 8 octombrie 1989. Se spune ca numele a fsot inspirit de coperta celui de-al 4-lea album “And Justice for All” sau de cantecul “Damage, Inc.” din albumul precedent, “Master of Puppets”.

Purple Rain Tour, Syracusse din 30 martie 1985 se poate vedea aici

Prince este superstarul care a castigat 7 premii Grammy, a avut o cariera muzicala de peste 35 de ani si a lansat 39 de albume solo de studio

A fost unul dintre cei mai reprezentivi cantareti din istoria muzicala si a fost renumit ca innovator. A fost foarte cunoscut pentru creatiile sale eclectice, prezentele sale viu colorate pe scena si pentru tonalitatea diversa. A abordat diverse stiluri muzicale: funk, rock, R&B, soul, rock psihedelic si pop. A compus primul cantec la 7 ani. In 1978 si-a lansar albumul de debut “For You”, iar in 1979 albumul “Prince” a primit discul de platina datorita succesului inregistrat cu single-urile “Why You Wanna Treat Me So Bad?” si “I Wanna Be Your Lover”.

In 1984 a inceput sa faca referire la trupa sa sub numele de “The Revolution” si a lansat albumul “Purple Rain”, ce a servit drept coloana sonora pentru filmul cu acelasi nume, in care si-a facut debutul cinematografic. Un compozitor prolific, Prince a scris in anii ’80 multe melodii sub diferite pseudonime.

Turneul Prince Purple Rain a inceput la 4 noiembrie 1984 la Joe Louis Arena din Detroit, Michigan, pentru sapte concerte. Sheila E. si Apollonia 6 l-au deschis, iar Madonna si Bruce Springsteen s-au numarat printre invitatii speciali. Turneul s-a incheiat la 7 aprilie 1985 la Orange Bowl din Miami, Florida, care a fost redenumit pentru spectacolul „Stadionul Purple Bowl”. Turneul de cinci luni a urmat in urma lansarii albumului omonim din 25 iunie 1984 si al filmului din 27 iulie 1984.

Pink Floyd este una dintre cele mai impozante si indragite trupe ale tuturor timpurilor

Originile Pink Floyd pot fi regasite la Cambridge High School unde Syd Barrett (chitara/voce), Roger Waters (bas/voce) si David Gilmour (chitara/voce) erau colegi si prieteni. Reciproc implicandu-se in muzica, Barrett si Gilmour au urmat Scoala de Arta Camberwell din Londra. in timp ce Waters studia arhitectura la Regent Street Polytechnic.
La inceput, Pink Floyd s-a bucurat de un succes modest, ca o trupa de rock psihedelic condusa de Syd Barrett. Dupa inlocuirea sa cu chitaristul David Gilmour, registrul nivelului muzical al formatiei a atins cote de rafinament. Albumele lor tematice, “The Dark Side of the Moon” (1973), “Wish You Were Here” (1975), “Animals” (1977) si “The Wall” (1979), au atins nivelul succesului international si au devenit nu doar albume de mare succes muzical, ci si momente de referinta cu impact major in lumea muzicii rock’n’roll.  “The Wall” devine subiectul unui spectacol de scena, in 1982 urmat de un film cu Bob Geldof si o animatie senzationala, rezultatul muncii lui Gerald Scarfe, responsabil si de coperta albumului.

David Bowie excelat in numeroase stiluri muzicale precum glam rock, soul, hard – rock, dance- pop, punk si electronic

Cariera sa de peste 4 decenii a fost marcata de reinventare, inovatie muzicala si prezentari vizuale. Dupa mai multe colaborari cu mai multe trupe de-a lungul timpului, a semnat cu casa de discuri  Mercury Records care i-a lansat in 1969 “Man of Words, Man of Music”, un material care a inclus celebrul single “Space Oddity”, un cantec despre un astronaut, inspirat din “2001: Odiseea Spatiala” a  lui Stanley Kubrik. Celebritatea a venit in 1972, odata cu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, albumul care a promovat notiunea de star rock care ar trebui sa aiba aspectul unui extraterestru venit din spatiul indepartat. David Bowie a combinat cu succes rock-ul britanic cu teatrul japonez Kabuki si a create un alter-ego spectculos si andorgin Ziggy Stardust.

The Rolling Stones una dintre trupele englezesti cu un succes remarcabil din anii ’60 pana astazi

Este o trupa de muzica rock care a luat nastere in Londra si a devenit populara la inceputul anilor 1960. Brian Jones, Mick Jagger si Keith Richards sunt fondatorii acesteia. The Rolling Stones a lansat 55 de albume si compilatii si au avut 37 de piese in top-10 singles. In 1989 a intrat in Rock and Roll Hall of Fame iar in 2004, revista Rolling Stone a clasat-o pe locul 4 in “100 Greatest Artists of All Time”. A vandut peste 200 de milioane de albume in intreaga lume.

La 12 iulie 1962 are loc primul concert la Marquee club din Londra. Grupul era format din Mick Jagger (voce), Keith Richards (chitara solo), Ian Stewart (pian), Brian Jones (chitara ritmica), Dick Taylor (bass) si Tony Chapman (tobe). In 1963, casa de discuri Decca si directorul ei artistic Dick Row, celebru pentru refuzul de a-i inregistra pe Beatles, a inregistrat primul lor single.

De-a lungul timpului a suferit schimbari in componenta, dar s-a bucurat de succese in concertele si turneele pe care le-a avut. The Rolling Stones a fost in Romania in anul 2007 si a concertat pe stadionul Lia Manoliu. Melodiile lor sunt fredonate de o lume intreaga, iar concertele s-au putut vedea pe multe dintre scenele lumii.

Aici puteti vedea Concertul Live de la Saitama Super Arena, Japonia, din 2 aprilie 2006

Aretha Franklin a inceput sa cante muzica gospel de la o varsta frageda, tatal sau oferindu-i un loc in corul bisericii baptiste in care acesta era pastor

La varsta de optsprezece ani, Aretha abandoneaza biserica pentru o cariera in muzica populara, inregistrand cantece sub egida Columbia Records, care insa au avut doar succes moderat. Dupa ce in 1967 a semnat cu o alta casa de discuri faimoasa, Atlantic Records, Franklin s-a bucurat de succes comercial si a primit aprecieri critice pentru interpretarea unor hituri precum “Respect”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “Spanish Harlem” sau “Think”. Succesul sau fulminant i-a adus pana la finele anilor 1960 titlul de “Regina a muzicii soul”.

A lansat o serie de albume bine primite “I Never Loved a Man the Way I Love You” (1967), “Lady Soul” (1968), “Young, Gifted and Black” (1972) si “Amazing Grace” (1972), iar la milocul anilor ’70 intra intr-o disputa cu casa sa de discuri si succesul sau a inceput sa scada.

De-a lungul unei cariere ce a durat mai bine de cinci decenii, Aretha a avut 112 cantece incluse in clasamentele Billboard, inclusiv 77 in prestigiosul Hot 100, 17 melodii pop de top 10 si 20 de single-uri R&B ce au ajuns pe primul loc, fiind cea mai de succes cantareata din istoria ierarhiei. Aici puteti vedea integral concertul din 1971 de la Fillmore West

Sir Elton John este un cantaret, compozitor, cantautor si pianist englez cu cariera de patru decenii

A lucrat cu partenerul sau muzical Bernie Taupin din 1967 si pana in prezent au colaborat la peste 30 de albume. De-a lungul timpului a vandut peste 450 de milioane de discuri la nivel Mondial si a devenit unul dintre cei mai de succes artisti din istorie. Melodia sa “Candle in the Wind” 1997 a fost vanduta in peste 37 de milioane de exemplare, fiind cea mai bine vanduta melodie din istorie. A avut peste 50 de melodii Top 40, sapte albume consecutive pe locul 1 in topurile din Statele Unite, 56 de melodii Top 40, 16 melodii Top 10, patru melodii numarul 2 si noua melodii numarul 1. A castigat cinci premii Grammy, un premiu Tony, iar pentru muzica de film “The Lion King / Regele Leu” a primit in 1995 premiul Oscar si un Glob de Aur. In 2004, revista Rolling Stone l-a pozitionat pe locul 49 in Top 100 cei mai buni artisti din istorie. Aici putea vedea integral unul dintre concertele din 20115, din San Francisco

Bruce Springsteen este un compozitor si cantaret american, cunoscut atat pentru activitatea sa solo cat si pentru cariera cu E Street Band. Albumele lui sunt catalogate drept cele mai accesibile din aria americana de rock

A compus nu o singura data coloana sonora pentru diverse productii cinematografice, iar pentru muzica originala a filmului “Philadelphia” din 1993 cu Tom Hanks si Denzel Washington in rolurile principale, a fost premiat cu Globul de Aur, cu Grammy si cu Oscar

Printre cele mai faimoase albume ale sale se numara Born to Run si Born in the U.S.A. In descursul carierei sale, Springsteen a vandut 120 de milioane de albume. Aici puteti vedea integral Concertul Bruce Springsteen & The E Street Band American Tour ’78

Eagles este o formatie rock din Statele Unite ale Americii formata in Los Angeles, California, in 1971, de Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon si Randy Meisner

Cu cinci single-uri numarul unu si sase albume numarul unu, Eagles a fost una dintre cele mai de succes trupe din anii 1970. La sfarsitul secolului 20, doua dintre albumele lor, “Their Greatest Hits” (1971–1975) si “Hotel California”, s-au clasat printre cele mai bine 20 de albume vandute in SUA conform Recording Industry Association of America. 

“Hotel California” este clasat pe locul 37 in clasamentul 500 Greatest Albums of All Time realizat de Rolling Stone, iar trupa este clasata pe locul 75 in clasamentul “100 Greatest Artists of All Time” realizat de aceeasi revista. De asemenea ei au cel mai bine vandut album in SUA, “Their Greatest Hits” (1971–1975), care s-a vandut in 29 de milioane de copii. Aici puteti vedea integral concertul din 1977 de la Capital Centre

Bob Dylan este un conoscut cantaret, autor si compozitor American si reprezinta o figura importanta in istoria muzicii moderne

Este cunoscut si pentru piesele impotriva razboiului si guvernului, caree dateaza din anii 60. Piesele “Blowin in the Wind” si “The Times They Are a Changin”, au devenit adevarate imnuri. Cel mai recent album, “Modern Times”, a fost lansat in 2006 si a intrat direct pe locul 1 in topurile americane. Astfel, Bob Dylan a devenit cel mai in varsta artist situat pe primele locuri.

Artistul imprumuta elemente din muzica folk, country, rock and roll, jazz, swing, hard rock si muzica irlandeza. Dylan canta la chitara, clape si armonica, iar alaturi de trupa sa, a sustinut turnee majore, in special in anii 80. Cel mai cunoscut turneu este intitulat Never Ending Tour.

A cantat alaturi de The Band, Tom Petty, Joan Baez, George Harrison, U2, The Rolling Stones sau Eric Clapton. In decursul anilor a fost recunoscut si onorat pentru muzica si versuri. Albumele sale au castigat numeroase premii in cadrul festivitatilor Grammy, Globurile de Aur sau Academy Awards. A fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame si people of the 20th century. In 2004 a ajuns pe locul 2 in topul Rolling Stone pentru Greatest Artist of All Time. Bob Dylan a fost nominalizat si pentru premiul Nobel in literatura.

Aici puteti vedea Concertul Hard Rain – Bob Dylan and Rolling Thunder Revue filmat la Hughes Stadium in Fort Collins, Colorado

Citește în continuare