Skip to content

Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai fermecatori actori francezi, si-a sarbatorit a 87-a aniversare

Legendarul actor francez Jean-Paul Belmondo a implinit 87 de ani, ocazie prin care mai multe personalitati i-au transmis mesaje cu urari, pe Twitter sau Instagram, inclusiv fiul lui, pilotul de Formula 1 in varsta e 56 de ani, Paul Belmondo.

View this post on Instagram

Toujours optimiste, ne jamais se plaindre et surtout ne jamais renoncé , joyeux anniversaire

A post shared by Paul Belmondo Officiel (@paulbelmondo) on

De asemenea, pe retelele sociale actori faimosi l-au felicitat pe marele actor, inclusiv Pierre Richard, care a postat pe Twitter o fotografie cu ei doi. 

Actorii Guillaume Canet, Gilles Lellouche si Jean Dujardin si-au transmis via Instagram cele mai bune urari, la fel si Elsa Zylberstein, Marina Foïs Patrick Bruel si Bernard Montiel.

View this post on Instagram

Joyeux anniversaire magnifique Jean Paul Belmondo!!!!!!

A post shared by Gilles Lellouche (@autopromodegilleslellouche) on

Nascut la Paris, pe 9 aprilie 1933, Jean-Paul Belmondo, numit si Bebel, provine dintr-o familie de artisti si este cunoscut pentru rolurile din filmele „Breathless” (1960) si „That Man from Rio” (1964).

Jean-Paul Belmondo a practicat boxul, ca amator in 1949, cand s-a imbolnavit de tuberculoza, la varsta de 16 ani, renuntand la pasiunea sa, si a urmat cursurile scolii lui Raymond Girard.

Fiul renumitului sculptor francez Paul Belmondo a studiat la Conservatorul National de Arta Dramatica, debutand pe scena in anul 1953, in doua piese: „Médée” de Jean Anouilh si “Zamore” de Georges Neveux, ambele regizate de Andre Barsacq, la Théâtre de l’Atelier, situat in centrul faimosului cartier Montmartre din Paris.

In 1960, primeste primul lui rol major, in filmul “A bout de souffle” (Cu sufletul la gura), regizat de Jean-Luc Godard, in care joaca alaturi de Jean Seberg, devenind astfel o figura-cheie a miscarii „Noului Val” al cinematografiei din acei ani.

Copilul rasfatat al cinematografiei franceze a interpretat diverse roluri, de la politist la vagabond, alaturi de mari actori, precum: Alain Delon, Jean Gabin si Gerard Depardieu, dar si actritele Sophia Loren, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Romy Schneider, Jacqueline Bisset si Francoise Dorleac.

Jean-Paul Belmondo s-a aflat in Romania in vara anului 1970, unde a filmat „Les Mariés de l’an II“ („Mirii anului II”), in regia lui Jean-Paul Rappeneau, interpretandu-l pe Nicolas Philibert intr-o poveste presarata cu nenumarate aventuri comice si rasturnari de situatii, cand acesta a trebuit sa revina in tara natala, Franta, pentru a divorta.

Inainte de a parasi Romania, actorul francez a adoptat un caine, pe care l-a gasit pe langa Studioul Cinematografic Bucuresti.

In 1973, a devenit cel mai bine platit actor francez, castigand un onorariu de 600.000 de dolari pentru o productie, depasindu-l si pe celebrul actor Alain Delon, de care il leaga o frumoasa prietenie.

Personajul brutal Sam Lion din filmul „Itinéraire d’un enfant gâté”(1988), a fost considerat unul dintre cele mai importante roluri ale sale, pentru care a fost rasplatit cu premiul César pentru cel mai bun actor, insa Jean-Parul a refuzat trofeul.

Mereu revoltat si indiferent in fata pericolului si a mortii, si-a interpretat singur rolurile cu cascadorii, fara sa fie dublat, pana in 1985 cand s-a accidentat in timp ce filma productia „Hold-Up”. A jucat apoi in filmele celebre „Borsalino”, „Flic ou voyou” si „Le Professionnel”.

Trecand la filmele comerciale, Belmondo a jucat in thriller-ul politist „Le Marginal”(1983), in filmul de actiune regizat de Henri Verneuil, „Les Morfalous” (1984), in comedia „Happy Easter”, dar si in pelicula Hold-Up (1985), o poveste istorica amuzanta, si „Le Solitaire” (1988), film in care a interpretat un alt politist.

Actorul cu nas de boxer si cu privire impertinenta, a urmat exemplul lui Alain Delon si si-a fondat propria companie de productie, Cerito, denumita dupa numele bunicii sale.

In 1987 s-a intors la teatru dupa o absenta de 26 de ani, in piesa „Kean”, adaptata de Jean-Paul Sartre din romanul lui Alexander Dumas. In 1990 a jucat rolul principal in „Cyrano de Bergerac” pe scena din Paris, o alta productie de mare succes.

I-au fost acordate cele mai importante distinctii ale statului francez, fiind decorat de Presedintele Frantei cu Ordinul National de Merit, ridicat la grad de comandor in 1994 si „Légion d’honneur” in grad de comandor in 2007.

De asemenea, la inceputul anului 2011, a primit un premiu pentru intreaga sa cariera din partea Asociatiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA). In acelasi an, i-a fost acordat trofeul onorific Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, iar pe 5 februarie 2018, a primit un alt premiu onorific, de data aceasta la Premiile Lumière.

Scurtmetrajul Allons-y! Alonzo! din 2010 este al 92-lea si ultimul sau film in care a jucat.

Citește în continuare