Skip to content

O noua expozitie semnata Dan Perjovschi este gazduita de Muzeul de Arta Moderna din New York sub numele “The Time of The Virus” si are ca tema pandemia mondiala

Intr-un moment de incertitudine globala Dan Perjovschi ofera prin desenele sale o perspectiva a timpurilor pe care le traim. Perjovschi creeaza desene simple, pe care le schiteaza direct in ziare, coperti de carti si le expune in muzee.

Artistul raspunde in schite evenimentelor care se intampla in intreaga lume, reda realitatea cu umor si ofera o perspectiva asupra comportamentului civic si a fragilitatatii umane.

In cele mai noi desene ale sale comenteaza actualul focar COVID-19 din intreaga lume

Sub acest nume, exprima idei complexe in schite executate rapid, in care propune ca arta poate fi realizata fara a fi moralista.


In lucrarile expuse la MoMA, artistul a mizat pe actualitatea pandemiei de corona virus, o adevarata arta temporara, ce-i drept. A surprins momente ale oraselor, a umanitatii, a distantarii sociale, a solidaritatii cu orasul Bergamo din Italia sau a jurnalului dupa izolare.

Incalzirea globala, violenta in scoli, libertatea de exprimare sau rolul Statelor Unite in lume sunt doar cateva teme ale expozitiilor pe care Dan Perjovschi le-a realizat de-a lungul timpului la faimosul MoMA din New York

Este unul dintre artistii romani cu cea mai mare cota in strainatate si care poate desena peretii unei sali din celebrul muzeu. Abordeaza de fiecare data alta tema, politica sau sociala folosind doua markere negre si o masina speciala cu care se deplaseaza de-a lungul peretilor.

In 2007 a fost invitat sa deseneze peretele estic al Marron Family Atrium, in cadrul sectiunii “proiecte in curs” a Muzeului de Arta Moderna (MoMA) din New York

“Am vrut sa fiu rapid, mobil si direct. Cand calatoresc fara nimic, as putea improviza la fata locului. La fel ca in orice performanta, exista un sentiment imens al libertatii creative. Este un eveniment tranzitoriu care ma provoaca si face sa ma concentrez foarte mult. Fac lucrari efemere cu markeri permanenti”.

Artistul Dan Pejovschi realizeaza de fiecare data expozitia in fata publicului, care poate urmari intregul proces al nasterii lucrarii sale

Iubitorii de arta au fost intotdeauna incantati de ironia din lucrarile artistului care nu vrea sa starneasca niciun scandal, ci intrebari fundamentale, pentru ca lucrarile lui sunt inspirate din realitatea in care el este puternic ancorat.


Curatorul expozitiilor lui Perjovschi, inclusiv a COVID-19, este Roxana Marcoci care lucreaza cu artistul de foarte mult timp. Aceasta a remarcat ca Perjovschi a “transformat mediul desenului intr-un mediu al informatiei, al comentariului politic”.

Prima expozitie solo a lui Dan Perjovschi in Statele Unite (si prima a unui artist roman la MoMA) a fost inaugurata oficial in 2 mai 2007 si a putut fi admirata pana in luna august, a aceluiasi an.

Dan Perjovschi este artist desenator, ilustrator, caricaturist, scriitor si autor de performance

S-a nascut in 1961 la Sibiu, traieste si lucreaza la Bucuresti. Reputatia lui a venit odata cu desenele-caricatura realizate in cateva tuse simple si mesaje care se indreapta spre zona politica si sociala.

A avut expozitii personale la Bucuresti, VanAbbe Museum Eindhoven, Stuttgart Kunstverein, Portikus Frankfurt, Lombard-Freid Projects New York, Tate Modern Londra, Attitudes Geneva, Kunsthalle Budapest, La Caixa Barcelona, Kunstraum Innsbruck sau MoMA, New York.

Citește în continuare