Skip to content

Tapetul creat de David Bowie ca omagiu pentru Damien Hirst si Lucian Freud este scos la licitatie

Doua role de tapet create de David Bowie sunt estimate sa se vanda cu pana la 56.000 de lire sterline spre sfarsitul lunii. Bowie, care a murit in 2016, a realizat aceste modele in 1995 alaturi brandul britanic Laura Ashley.

Primul tapet, intitulat „Conflict”, prezinta un nud al pictorului englez Lucian Freud cufundat într-un rezervor cu formol, o trimitere la celebrele lucrari cu animale moarte in acvarii semnate de Damien Hirst in anii 90

Tapetul a fost conceput pentru expozitia de debut a lui Bowie, „New Afro/Pagan and Work: 1975-1995”, care a avut loc la Londra in 1995, cand a fost lipit pe o serie de coloane pe strada Cork.

Intr-un interviu din 1996, Bowie a mentionat despre design ca a implicat crearea de pilastri si jumatati de coloane pe un perete acoperit cu tapet nepotrivit. Modelul combina arta traditionala a lui Freud cu cea moderna a lui Hirst.

Cel de-al doilea design, intitulat „Minotaur”, aduce un omagiu lui Pablo Picasso si este estimat sa se vanda la un pret cuprins intre 16.042 si 24.063 de lire.

Ambele lucrari sunt asezate pe un fundal de creton englezesc traditional, caracteristic brandului Laura Ashley. Rolele de tapet sunt scoase spre licitatie online la faimoasa casa Sotheby’s Prints and Multiple, pana marti, 28 aprilie 2020.

Nascut la Berlin in 1922, Lucian Freud a fost pictor si grafician englez, nepot al celebrului psihanalist Sigmund Freud. 

Artistul fost unul dintre initiatorii si sustinatorii renasterii picturii figurative dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar principala directie artistica este cunoscuta sub numele de Scoala Londoneza. Acesta a revolutionat portretul contemporan si si-a conturat o estetica personala, lipsita de prejudecati.

Lucian Freud a studiat la Dalington Hall din Devon, la Scoala de Arta din Bryanston, dar si la alte scoli de pictura si desen, printre care si cea condusa de pictorul Cedric Morris din Dedham.

La Festival of Britain din 1951 a fost premiat cu Arts Council Prize, iar trei ani mai tarziu, impreuna cu artistii Francis Bacon si Ben Nicholson, a reprezentat Marea Britanie la Bienala de arta de la Venetia.

Cea mai reprezentativa parte a creatiei artistului este seria de portrete. Pictura sa cu personaje in compozitie mai autentice si mai puternice decat sunt in realitate, cu elemente vizuale pronuntate, consta intr-o abordare amanuntita a nudului si o perspectiva radicala asupra desenului si picturii. Tablourile artistului contureaza personaje feminine si masculine goale, lipsite de orice conotatie sociala, indepartandu-se de nudul din pictura traditionala.

Pictura in ulei pe panza cu titlul „Benefits Supervisor Sleeping” la care face referire Bowie in tapetul sau a fost vanduta in 2008 de Casa de licitatii Christie’s, de la Rockefeller Center din New York, pentru suma de 33,6 milioane de dolari, depasind recordul pentru un pret al unei opere de arta al unui artist in viata.

Realizat in 1995, portretul o prezinta pe Sue Tilley, cea care a pozat pentru Freud inca de la inceputul anilor 1990 cand a fost prezentata pictorului de catre artistul australian Leigh Bowery.

Tabloul „Dupa Cézanne” a lui Freud a fost achizitionat in 2001 de catre Muzeul National de Arta al Australiei la pretul de 7,4 milioane de dolari.

Intre 1987-1988 a fost organizata o ampla expozitie retrospectiva a artistului la Muzeul Hirshhorn din Washington, precum si la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, iar zece ani mai tarziu a primit Premiul Rubens (Rubenspreis) din partea orasului Siegen din Germania.

Exhibition on Screen prezinta un film despre Lucian Freud, care ofera o perspectiva fascinanta atat asupra psihicului sau, cat si a dezvoltarii sale ca pictor, de la cel mai vechi portret pictat in 1939 pana la cel final realizat 64 de ani mai tarziu.

Pentru prima data in istorie, Royal Academy of Arts din Londra, in colaborare cu Muzeul de Arte Plastice din Boston, reuneste autoportretele lui Lucian Freud in expozitia ”Lucian Freud: The Self-portraits”, care afiseaza peste 50 de picturi, printuri si desene ale maestrului modern al artei britanice.

Citește în continuare