Skip to content

Expozitia Andy Warhol de la Tate Modern este disponibila online sub forma unui tur virtual gratuit

Pe 12 martie a fost deschis vernisajul celei mai mari retrospective cu opera lui Andy Warhol din ultimii 20 de ani la galeriile Tate Modern din Londra. Cinci zile mai tarziu, muzeul a fost inchis pe o perioada nedeterminata din cauza pandemiei de Covid-19. 

Era una dintre cele mai asteptate expozitii ale anului 2020 care promitea sa prezinte un portret complex si complet al artistului si al omului Andy Warhol, dincolo de faimoasele ilustratii cu Marilyn Monroe si conservele cu supa. 

Reprezentantii Tate Modern au gasit o modalitate de a oferi publicului acces gratuit printr-un tur virtual ghidat filmat prin cele 12 camere ale expozitiei. 

Turul virtual nu inlocuieste vizita la muzeu dar ofera cateva minute de calatorie prin lumea mai putin cunoscuta a lui Warhol. Curatorii expozitiei au fost Gregor Muir si Fiontan Moran, cei doi ghizi pe care ii veti asculta mai jos.

Noutatea expozitiei este seria „Ladies and Gentlemen”, 25 de portrete cu femei transexuale si travestiti din comunitatile latino si afro-americane. 

Curatorii expozitiei de la Tate Modern au ales 100 de lucrari din opera lui Warhol pe care le-au impartit in 12 camere care reprezinta trei teme majore pe care le-a abordat de-a lungul carierei. 

Cele trei laturi din viata personala a lui Warhol care i-au definit creatiile au fost radacinile de imigrant (parintii au fugit din Slovacia in SUA in speranta unei vieti mai bune), apartenenta la comunitatea LGBTQ+ in vremuri dominate de homofobie, rasism si virusul HIV despre care nu se stia mai nimic si relatia artistului cu moartea si cu religia. 

In creatiile sale, Warhol si-a explorat dorintele, grijile si fricile, a creat o punte de legatura intre artistii deseori neintelesi si public si a redefinit conceptul de „ce poate fi arta” si faima.

Andy Warhol si mama lui, Julia Warhola

Warhol s-a folosit de numeroasele schimbari sociale, politice si tehnologice de dupa Al Doilea Razboi Mondial pentru a reseta modul in care functiona lumea artistica, industria publicitara si Hollywood-ul. A fost vizionar in ceea ce priveste consumerismul si cultul personalitatii si a definit conceptul retelelor sociale cu 30 de ani inaintea aparitiei acestora: „In viitor, toata lumea va fi faimoasa pentru 15 minute”.

Expozitia din Tate care urma sa fie deschisa pana in luna septembrie include articole elaborate despre Warhol, o analiza a relatiei apropiate pe care artistul a avut-o cu mama lui, un podcast despre personalitate si tutoriale video care te invata procesul de printare pe care il folosea pentru faimoasele postere pop-art. 

Muzeul a pregatit si o experienta imersiva prin faimoasa camera cu nori argintii care va putea fi vizitata dupa ridicarea restrictiilor impuse de OMS. Galeriile vor anunta in curand daca perioada expozitiei va fi extinsa pentru toamna urmatoare.

Pe site-ul Tate veti gasi un tur detaliat care spune povestea fiecareia dintre cele 12 galerii care completeaza portretul lui Warhol. Link aici.

Citește în continuare