Skip to content

18 muzicieni romani canta One- U2 si transmit un mesaj de solitaritate in breasla: United we stand

La initiativa lui Marius Popa, 18 muzicieni din generatii diferite, transmit un mesaj de solidaritate in breasla: “uniti rezistam” printr-unul dintre cele mai bune coveruri dupa U2 facute de artistii romani.

Marius Popa, Florin Ristei, Cristina Balan, Julie Mayaya, Luminita Anghel, Alex Vasilache, Alin Coiotu Dinca, Dalma Kovacs, Mano, Medeea Balanica, Amalia Uruc, Bianca Popescu, Daria Lupescu, Riyan au realizat un cover dupa piesa celor de la U2, One, in versiunea care a fost cantata cu Mary J Blige.

Trupa care ii acompaniaza este formata din Mirel Cumpanas, Attila Luppinger – chitara, Nelu Niculae – bass, Marius “Ciupi” Ciupitu – tobe.

Marius Popa, care are o trupa de coveruri – Popas – dar este si autor de muzica de teatru, precum si producator muzical, spune ca a ales sa foloseasca in locul numelor artistilor, in titlul piesei de pe youtube, mesajul de a se sustine unul pe celalalt in aceasta breasla.

“United we stand” vine de la celebrul “United we stand, divided we fall”. Pentru ca imi este mai clar ca niciodata ca acum este momentul sa fim uniti, altfel cadem pe termen lung.

Marius Popa

Fiecare dintre cei 18 muzicieni a inregistrat piesa si s-a filmat cu telefonul, iar procesarea sunetului si productia muzicala a fost facuta de Marius Popa in studioul sau, pe durata a doua saptamani.

Dupa o activitate bogata in partea publica muzicala (a fost liderul trupei Spin, a facut parte din band-ul Cronica Carcotasilor, apoi la Cusurgii), Marius Popa s-a retras la Sfantu Gheorghe unde a scris muzica pentru un musical, „Leul Ra” (impreuna cu Cezar Ghioca), si a continuat sa compuna pentru tineri artisti, dar sa si dubleze voci pentru desene animate prin studioul sau de productie.

Popa este din totdeauna unul dintre cei mai activi critici ai imposturii din piata muzicala romaneasca, asa ca aceasta versiune de piesa, insotita de mesajul la unitate si sustinere, precum si selectia artistitilor (generatii diferite, toti cu voci foarte bune si studii de muzica) nu sunt deloc intamplatoare in acest moment.

Marius Popa spune ca una dintre cele mai importante lectii pe care cei care fac muzica in Romania o vor invata din perioada de izolare este ca  “totul se plateste. Bransa muzicala (si nu numai) nu a fost niciodata una unita. Acum suntem multi dar… singuri.”

La fel ca toti cei care fac muzica si care si-au pierdut sursa principala de venituri din cauza restrictilor de izolare, actorii traiesc ceva similar.  Ei au transmis primul mesaj de unitate si sustnere pentru actorii independenti care nu mai au nicio sursa de venit in acest moment si au organizat campanii dedicate ajutorarii acestora.

Citește în continuare