Skip to content

Regizorul seriilor “Mad Men”, “Fargo” si “Game of Thrones” va realiza un film despre scandalul Cambridge Analytica.

Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria moderna, scandal care a implicat furtul de date personale via Facebook pentru utilizarea lor in campania electorala americana din 2016, va fi transformat in film cu ajutorul regizorului Matt Shakman, unul dintre cei mai prolifici regizori ai filmelor de actiune.

Matt Shakman are in portofoliu in peste 20 de ani de regie, „Six Feet Under”, „Happy Endings”„It’s Always Sunny”, „Mad Men”, „Fargo”, „Game of Thrones”, „Succession” si multe altele, insa are un singur film pentru cinema “Cut Blank”, care nu a fost un mare succes de casa.

In echipa cu Shakman sunt scenaristii de la Avengers: End Game – Christopher Markus si Stephen McFeely, iar producatorii sunt cei de la AGBO adica cei care tocmai au lansat thriller-ul „Extraction” cu Chris Hemsworth in rolul principal, care este noua senzatie pe Netflix si care a anuntat in doar doua saptamani de la lansare, nu doar un record de vizualizari pentru oricare film Netflix aflat vreodata pe platforma, ci si o continuare rapida pentru exploatarea cat mai mare succesului inregistrat.

Filmul despre Cambridge Analitica va fi centrat pe povestea lui Christopher Wylie care a declansat scandalului furtului de date. El a fost primul care a furat datele pe care le puteau aduna prin jocuri inofensive ca Farmville sau cele cu intrebari stupide gen “cu ce actori semeni”, “ce meserie ti se potriveste”

Jocurile erau (si mai sunt) create sa mangaie ego-ul utilizatorilor, dandu-le o satisfactie de moment ca sunt asociati cu o forma de succes ambalata in divertisment si te invitau sa faci publice rezultatul, bazandu-se pe mandria pe care o afiseaza utilizatorii. Indirect, le faceau publicitate in lant, iar fiecare utilizare a jocului insemna (si mai inseamna) colectarea tuturor datelor personale (mail, varsta, locul de unde esti conectat, preferintele pe fb etc) nu doar al celui care joaca ci si a listei sale de prieteni.

Christopher Wylie

In baza acestor date, firma Cambridge Analytica realiza micro targetari de reclame care sa transmita mesaje (de multe ori false) pentru influentarea votantilor.

Aceeasi strategie si aceeasi firma a fost implicata si in campania pro Brexit tot in 2016. Wylie a facut insa publice toate informatiile despre felul in care au fost exploatate aceste date si asta a dus la un proces prin care Facebook a trebuit sa plateasca o amenda de 5 miliarde de dolari pentru ca a permis utilizarea datelor, iar firma Cambridge Analytica a fost inchisa. Exista insa insa pe piata alte mici firme care continua sa adune date prin jocuri pe facebook si sa le utilizeze ilegal.

Netflix a realizat un documentar despre acest scandal, se numeste The Great Hack.

Pentru rolul lui Christopher Wylie se iau in calcul actori care vin din zona filmelor Avengers: Tom Hiddleston, Sebastian Stan, Ty Simpkins.

Citește în continuare