Skip to content

Bucharest International Dance Film Festival deschide inscrierile pentru cea de-a sasea editie, care se va desfasura in septembrie

Foto: Lois Greenfield

Unica manifestare cinematografica din Romania dedicata filmelor de dans, Bucharest International Dance Film Festival, a lansat inscrierile incepand cu 4 mai 2020. Aplicatiile se pot trimite pana pe 31 mai (Early bird), 14 iunie (Regular), respectiv 5 iulie (Late).

Editia din acest an a BIDFF propune utopia/distopia ca instrument de reflectie asupra viitorului si filmul scurt de dans ca mediu de expresie. Printr-o coincidenta, in contextul pandemiei mondiale, utopia si distopia, temele festivalului in 2020, devin strategii creative sau critice de a privi si explora lumea prezenta sau viitoare. Viziunea curatoriala a BIDFF isi propune sa descifreze, modeleze, transforme sau revolutioneze aceste concepte.

BIDFF recunoaste excelenta, noutatea si discursul artistic curajos, si ofera premii in valoare de 2000 de Euro pentru Cel mai bun film international, Cel mai bun film romanesc si Cel mai bun musical.

Regizorii, coregrafii, artistii vizuali, animatorii si muzicienii sunt invitati sa-si inscrie scurtmetrajele pentru noua editie a festivalului, care va cuprinde atat cele doua sectiuni competitionale dedicate scurtmetrajelor de dans (competitia internationala si competitia romaneasca), precum si sectiunea introdusa anul trecut a musicalurilor.

Creatorii de animatii, filme de fictiune, experimentale sau documentare sunt sprijiniti sa se inscrie cu filme scurte care au subiecte legate de tema festivalului.

Organizatorii isi propun ca filmele si evenimentele programate in timpul festivalului sa se inscrie in linia inovatiei si a experimentului artistic, care nu doar dizolva granitele dintre genuri dar ofera in acelasi timp variante de intelegere a unui viitor posibil/probabil. Acestea sunt baze si premise utile pentru a descoperi directiile posibile inspre care se poate indrepta viitorul. Publicul este invitat sa priveasca filmul de dans ca un sistem deschis, o forma de arta concentrata pe proces si progres.

BIDFF isi propune in 2020 un program care sa includa proiectii speciale, conferinte, ateliere care exploreaza teoretic si practic utopia/distopia, prin intermediul filmului de fictiune, artei video, animatiei, musicalului si documentarului.

In competitia de scurtmetraje vor fi luate in considerare filmele cu durata de maximum 20 de minute, in genul film de dans (fictiune, animatie, experiment vizual, documentar) si musicaluri scurte cu durata de maximum 20 de minute, toate produse in ultimii 2 ani, cu o calitate minima Full HD (1920 x 1080).

Nu vor participa in concurs videoclipurile muzicale, trailerele sau inregistrarile unor spectacole sau filme care au fost deja inscrise in editiile anterioare ale festivalului, filme de 1 minut sau reclame la diverse brand-uri.

Datele limita la care poate fi trimisa aplicatia sunt 31 mai (Early bird), 14 iunie (regular) si 5 iulie (late).

Aplicantii vor primi raspuns referitor la selectia filmului inscris pana pe 1 august 2020, iar fiecare regizor poate inscrie maximum 2 filme in competitie. Inscrierea filmelor se face prin intermediul platformei Film Freeway https://filmfreeway.com/bidff2020 si inainte de aplicare este necesara verificarea taxelor aferente fiecarui deadline.

Cea de-a sasea editie a festivalului se va desfasura respectand regulile si restrictiile impuse de autoritati in contextul evolutiei pandemiei de coronavirus, pentru siguranta tuturor participantilor si a echipei de organizare.

Dedicat productiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film si artisti din intreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat in 2015 de coregrafa si regizoarea Simona Deaconescu si de producatoarea de film Anamaria Antoci.

Noutatea editiei din 2019 a fost o sectiune competitionala dedicata musicalurilor avangardiste, in cadrul caruia o selectie exclusiva de cinci scurtmetraje cu mesaje puternice din Franta, Congo, Romania si Cehia au facut publicul sa chicoteasca cu empatie urmarind personaje fermecatoare care fac tot ce le sta in putinta ca sa evite monotonia.

Premiul a fost castigat de pelicula „Zombies” regizata de Baloji, dar juriul, alcatuit din Ada Solomon, Peter Schneider, Gulin Ustun, Andy Wood si Martine Dekker, a oferit si o mentiune speciala regizoarei romane Maria Dragoi pentru „Do you think it’s serious?”.

„Zombie” este o calatorie intre speranta si distopie intr-o Kinhsasa halucinata, de la cultura salonului de coafura la clubbing-ul futurist, de la parada urbana pana la gloria unui dictator aflat in campanie (Papa Bollo), iar in paralel, filmul se bazeaza pe relatia aproape carnala pe care o au oamenii cu telefoanele mobile, dispozitivul devenind o extindere a mainii.

Citește în continuare