Skip to content

Masterclass gratuit cu regizorul Jean-Luc Godard pe Instagram

Regizorul Jean-Luc Godard, in varsta de 89 de ani, unul din pionerii curentului cinematografic La Nouvelle Vague aparut in anii 60, a sustinut un masterclass pe Instagram gazduit de Lionel Baier, seful departamentului de cinema al Universitatii de Arta si Design din Lausanne.

View this post on Instagram

As promised, the entirety of the #ECAL #Instagram #Live with #French & #Swiss #Filmmaker #JeanLucGodard is now online – with #English subtitles – check this out on www.ecal.ch (also available on the ECAL Vimeo channel) – conversation with #LionelBaier Head of the #Cinema Department @ecal_ch – #instagood #film #movie #newwave

A post shared by ECAL (@ecal_ch) on

In cadrul masterclassului, Jean-Luc Godard a vorbit despre tehnicile sale creative si a oferit sfaturi cineastilor aspiranti

In ciuda faptului ca a implinit 89 de ani in decembrie trecut, el ramane, asa cum l-a numit teoreticianul si istoric al filmului american, David Bordwell, „cel mai tanar cineast de serviciu”. Cand Godard a inceput sa lucreze in cinematografie acum 65 de ani, nu a fost deloc interesat sa respecte reguli, ci a fost mai degraba preocupat de natura imaginilor, sunetelor si cuvintelor. Si a continuat sa urmareasca acest tip de gandire in orice mediu disponibil, inclusiv, in conversatia de pe Instagram, care a avut drept subiect „imaginile din timpul coronavirusului”.

Ceea ce a inceput ca o discutie despre obiceiurile de vizionare a stirilor s-a transformat intr-o calatorie intre subiecte precum film, scriere, pictura, filozofie, stiinta, medicina, drept si limbaj.

„Nu cred in limbaj”, spune Godard. „Ceea ce trebuie schimbat este alfabetul. Sunt prea multe litere si ar trebui sa stergem multe dintre ele”

Afirmatia sta la baza ultimului film pe care Jean-Luc Godard l-a realizat. Este vorba de „Goodbye to Language”, un film de eseuri experimentale narative 3D, pe care acesta l-a scris si regizat si care a fost lansat in 2014

In cadrul filmului „Goddbye to Language” el povesteste ca a pierdut o perioada memoria timpului, numelor anumitor fructe si legume si, in consecinta, a dezvoltat o metoda vizuala de amintire a listelor sale alimentare. Astfel de povesti cotidiene vin impreuna cu referiri la o gama larga de artisti, oameni de stiinta, filozofi si „aventurieri” din istorie, mai ales din istoria lumii francofone, deseori facand referire si la numele lui Nicéphore Niépce, inventatorul francez din secolul al XIX-lea cunoscut pentru experimentele sale fotografice, denumite heliografii.

„In filmul pe care il voi face”, explica Godard in timpul live-ului de pe Instagram, „ridic intrebarea asupra a ceea ce Niepce credea sau care au fost intentiile sale atunci cand voia pur si simplu sa copieze realitatea”.

Citește în continuare