Skip to content

Dupa 60 de ani de concerte Chopin in aer liber in Varsovia, omagiul compozitorului se muta in online. Povestile prieteniilor lui Chopin cu George Sand, Franz Liszt si Eugene Delacroix

Iubitorii muzicii lui Frederic Chopin care erau obisnuiti sa mearga duminica in parcul “Royal Lazienki” din Varsovia pentru concertele saptamanele in aer liber se vor bucura de o editie online in vara aceasta.

In fiecare vara din mai pana in septembrie in capitala poloneza, duminica de duminica, interpreti de seama aduc un omagiu compozitorului in concerte sustinute in aer liber cu pianistii cantand din oranjeria din parc.

Este pentru prima oara de mai bine de 6 decenii, cand in piata verde cu bancute de langa statuia lui Chopin, se va auzi duminica, in difuzoare, doar muzica inregistrata.

Din cauza restrictiilor asociate epidemiei de coronavirus, din 17 mai cativa dintre cei mai mari pianisti polonezi vor concerta din acelasi loc de traditie, oranjeria din parc doar ca recitalurile vor fi inregistrate in Old Orangery din parcul capitalei, “Royal Lazienki”.

In acest fel, atmosfera creata de programele atent concepute, va fi completata de frumusetea interioarelor Stanislawow si acustica lor unica. “Concertele pe care le-am inregistrat au fost fara public. A fost ciudat, a fost surprinzator si pentru noi si pentru pianisti. Cantau si nu aveau audienta, si nici aplauze la final”, a spus Andrzej Matusiak, organizatorul evenimentului.

Editia din acest an a fost inaugurata de Karol Radziwonowicz, in 17 mai. El concerteaza de mai multi ani in cele mai faimoase sali de muzica din lume si este singurul pianist din lume ale carui inregistrari ale compozitiilor lui Chopin au fost difuzate in timpul misiunii spatiale “Endeavour”, in februarie 2010, la 200 de ani de la nasterea acestuia


Primul concert Chopin a fost duminica, 17 mai, la ora 12.00. Acesta poate fi accesat pe site-urile web ale concertelor Chopin (http://koncerty-chopinowskie.pl/ ) si “Stoleczna Estrada” (http://estrada.com.pl/).

Dupa aceasta saptamana mai multi pianisti cunoscuti din Varsovia vor concerta in fiecare duminica, de la ora 12.00. Pana in luna iulie, va puteti bucura de: Aleksandra Swigut (24 mai), Bronisława Kawalla (31 mai), Piotr Pawlak (7 iunie), Joanna Lawrynowicz (14 iunie), Jacek Kortus (21 iunie), Julia Kociuban(28 iunie) si Maria Gabrys – Heyke (5 iulie).

Recitalurile in aer liber ale muzicii lui Chopin au fost organizate pentru prima data in 1959, dupa reconstructia monumentului compozitorului. De-a lungul timpului, acestea si-au schimbat conceptul de mai multe ori.

Chopin este compozitorul care a trait in doua lumi. In Polonia a fost Fryderyk Franciszek Chopin din Varsovia, iar de la 21 de ani cand s-a stabilit la Paris, a fost Frederic Francois Chopin

Aceasta dualitate poloneza – europeana i-a condus viata. S-a nascut la 1 martie in 1810, intr-un sat din Zelazowa Wola, Ducatul de Varsovia, acum Polonia.

El a fost un reprezentant de seama al romantismului. La 10 ani era invitat sa cante in saloanele din casele boieresti poloneze, iar compozitiile sale erau considerate de “nepatruns” de catre cei mai putin talentati. Dupa o dragoste romantica in Polonia si cateva relatii pasagere la Paris, singura consolare ramane pianul si mama sa.  A parasit Varsovia la 20 de ani si s-a stabilit la Paris, unde a predat si a sustinut destul de putine concerte publice. In anii care au urmat a cunoscut mai multi compozitori, interpreti si scriitori, printre care:

Hector Berlioz, Franz Liszt, Ferdinand Hiller, Heinrich Heine si Eugene Delacroix.

Marea iubire a lui Chopin a fost pe scriitoarea George Sand. A cunoscut-o  in 1836, intr-un salon parizian, iar cel care le-a facut cunostinta a fost prietenul lui, Franz Liszt

Chopin si prietenul sau maghiar, compozitorul Franz Liszt, erau personalitati marcante printre pianistii vremurilor lor. Legatura lor nu a fost fara probleme, pentru ca se raportau diferit la muzica. Chopin era mai clasic si mai disciplinat: pe masuta lui era un metrononom si se enerva daca un elev nu respecta masura, in timp ce Liszt era preocupat sa-si etaleze calitatile si era predispus sa corecteze compozitiile altora in timpul interpretarilor. O intamplare cunoscuta din perioada, este ca Liszt a interpretat o nocturna a lui Chopin pe care a “imbogatit-o” cu toate infloriturile posibile, lucru care l-a enervat pe compozitor care l-a sfatuit sa cante cum e scris sau sa nu mai cante deloc.

George Sand era o scriitoare cunoscuta pentru atitudinile de femeie indepedenta si a fost o reprezentanta de seama a romantismului in Europa. S-a cunoscut cu Chopin datorita lui Franz Liszt, in perioada in care acesta era logodit cu artista poloneza Maria Wodzinska. Povestea lor de dragoste incepe doi ani mai tarziu, la insistentele scriitoarei. Ea era cea care il curta si ii scria scrisori lui Chopin. Relatia lor incepuse sa fie cunoscuta si erau un cuplu la moda. Iarna s-au refugiat la vila lui Sand din Mallorca. Chopin suferea de tuberculoza si avea nevoie de o clima mai buna decat cea pariziana.

Mai multe intamplari nefericite, pianul nu i-a sosit la timp si nu a putut compune, medicii il nemultumeau, conditiile nu ii placeau si relatia tensionata dintre ei, au subrezit relatia. Ca replica la toata aceasta situatie, George Sand a scris un roman in care Chopin nu era pus intr-o lumina buna. Nu se desparte de ea. Se refugiaza la Barcelona, de-acolo se intorc impreuna la Paris si apoi la castelul ei la Nohant, unde vor locui pana in 1843. Acolo va compune multe dintre capodoperele sale “Sonata in B Minor”, “Nocturne, Op. 55” sau Mazurci.

Povestea lor continua cu certuri, despartiri si impacari, iar in 1846, George Sand publica romanul “Lucretia Floriani”, care il are erou pe Chopin.

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Chopin a fost realizat in 1838 de prietenul sau Eugene Delacroix, un important pictor francez din perioada romantismului

Tabloul initial a fost unul dublu: Chopin la pian alaturi de iubita lui, George Sand, care statea in dreapta sa, ascultandu-l. Este unul dintre putinele portrete pictate de Delacroix, cunoscut pentru lucrarile sale de amploare si ilustratia sa litografica a lucrarilor lui Shakespeare, Sir Walter Scott si Goethe.

Pana la moartea pictorului in 1863, portretul dublu neterminat a stat in studioul sau, cand intre 1863 si 1874, proprietarul de-atunci al imaginii a taiat-o crezand ca are valoare mai mare fiecare jumatate.
Delacroix l-a vizitat pe Chopin la vila lui Sand din Nohant si a notat intr-o scrisoare din 7 iunie, 1842:

“Gazdele nu puteau fi mai placute de-atat, sa ma distreze. Cand nu suntem toti impreuna la cina, pranz, jucand biliard sau cand ne plimbam, fiecare dintre noi ramane in camera lui, citind sau zambind pe o canapea. Uneori, prin fereastra care se deschide in gradina, se aude o rafala de muzica a lui Chopin. Toate acestea se amesteca cu cantecele de privighetoare si parfumul trandafirilor”.

Citește în continuare