Skip to content

Exeunt – primul spectacol de teatru creat in izolare, in regia lui Bobi Pricop. Premiera 22 mai

Sase actori din echipa “Reactor” aflati in izolare au creat un videopoem performativ care vorbeste despre situatia in care ne aflam si despre lucrurile pe care criza le ridica la suprafata.

Lor li s-au alaturat regizorul Bobi Pricop, cunoscut pentru spectacolele de pe scenele nationale (“Pisica verde”, Teatrul Luceafarul Iasi, 2015, “O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii”, TNB, 2016 sau “Radio”, Teatrul Marin Sorescu Craiova, 2019)  si scriitoarea Lavinia Braniste, traducatoare si scriitoare, cunoscuta pentru “Cinci minute pe zi” (2012), “Rostogol merge acasa” (2016) si “Sonia ridica mana” (2019).

Bobi Pricop

Reactor ne invita sa descoperim cum ne va afecta acest tip de spectacol si cat de mult teatru ramane in teatrul online

Spectacolul va fi transmis live, pentru un numar limitat de participanti, ca si cand ar avea loc in sala de spectacole, in care apropierea fizica va fi inlocuita de tehnologie, discutiile pe chat iau locul aplauzelor, iar actorii joaca pentru un public invizibil, ale carui reactii si le pot doar imagina.

Sase oameni asteapta de mult timp, in locuintele lor, un viitor in care se vor putea intalni si vor fi impreuna

Singuratatea se adanceste si scoate la iveala nostalgii, anxietati si frici, iar insingurarea ii forteaza sa descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiti sa renunte.

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicatie pentru iesirea din scena a unui grup de actori) va fi pentru ei/ele iesirea din intimitate. Drumul catre un viitor impreuna e o redescoperire a lumii, o calatorie de la o minte prabusita in sine la o minte colectiva, un traseu la capatul caruia, intr-un spatiu comun, componentele unui acelasi organism se vor lega, rand pe rand, una de cealalta.

Evenimentul face parte din programul multianual “Postuman. Abordari performative”, care are ca scop sondarea implicatiilor etice, psihologice si socio-politice ale evolutiei tehnologice si este cofinantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural National).

Reactor de creatie si experiment este un spatiu cultural energic si viu intr-un oras tot mai deschis la experiente artistice alternative

Aflat in Cluj-Napoca, acesta functioneaza ca teatru independent, ca un spatiu de expozitii si ateliere, dar si ca o mica biblioteca.

Infiintat in 2014, Reactor si-a crescut treptat aspiratiile si proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artisti (“Fresh Start”, rezidente de creatie) si al dramaturgiei contemporane (“Drama 5”, rezidente de scriere dramatica), dar si pe dezvoltarea publicului (“Teen Spirit”, platforma dedicata adolescentilor) sau pe punerea in discutie a unor teme actuale, “Reactor Social”.

Deshiderea catre oameni si idei au transformat Reactorul intr-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu ingradeste libertatea de expresie si care incurajeaza experimentul artistic.

“Exeunt” de Lavinia Braniste

Regia: Bobi Pricop

Distributia: Bianco Erdei, Catalin Filip, Oana Hodade, Lucia Marneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanta

Premiera: 22 mai, ora 19:00

A doua reprezentatie: 23 mai, ora 19:00

Bilete aici . Linkul pentru vizualizare este disponibil atat in dreptul evenimentului, cat si pe emailul cu care s-a facut achizitia biletului.

Citește în continuare