Skip to content

Teatrele din Romania in vremea Covid 19: Eliza Noemi Judeu, Manager Teatrul Municipal Bacovia

Continuam seria de mini interviuri cu managerii de teatre din toata tara pentru a va oferi o radiografie a teatrelor in acest moment. Ca spectatori, stim ca va e dor de sala de spectacole, dar la fel de bine stim ca la reintoarcerea in sala veti aprecia si mai mult efortul fiecarui teatru pentru fiecare dintre spectacolele sale.

Iata detalii despere activitatea teatrului din Bacau de la Eliza Noemi Judeu, Manager Teatrul Municipal Bacovia.

In planul teatrului erau programate productiile: “Micul print” (r. Toma Hogea/scenografie Mihai Pastramagiu), “Revizorul” (r. Andrei Majeri) si “Capra cu trei iezi” (r. Gheorghe Balint/scenografie Tunde Tomos/muzica Zeno Apostolache Kiss).

 Cum ati gestionat situatia de criza? Ati trimis angajati in somaj tehnic sau le-ati desfacut contractele de munca?

Avem 83 de angajati, dintre care 38 actori (drama si animatie). In aceasta situatie de criza, niciun angajat al Teatrului Municipal Bacovia nu a fost in somaj tehnic. Colectivul artistic (actori, regizor, P.R., secretar literar au prestat munca la domiciliu, asigurand pe perioada martie-aprilie momente artistice din izolare; fireste, P.R.-ul si secretariatul literar s-au asigurat ca aceste momente vor ajunge online, pe pagina de FB a TMB). Colectivul tehnic a asigurat mentenanta echipamentului tehnic, prin rotatie, colectivul TESA s-a asigurat ca fluxul actelor este la zi-plati, salarii, etc

Cati actori independenti se aflau in diverse proiecte de colaborare cu teatrul dvs si acum au ramas fara surse de venit? 

Teatrul Municipal Bacovia nu are colaborari cu actori independenti.

Ce s-a intamplat cu spectacolele care erau in repetitii?

Era un singur spectacol in repetitii, “Tiadora”, de Maria Manolescu, regia Sorin Militaru, o monodrama, textul castigator in editia 2019 a Bacau Fest Monodrame. Celelalte productii prevazute pana la sfarsitul anului s-au decalat. Inclusiv “Tiadora”. In afara de acesta, in planul teatrului mai erau programate productiile: “Micul print” (r. Toma Hogea/scenografie Mihai Pastramagiu), “Revizorul” (r. Andrei Majeri) si “Capra cu trei iezi” (r. Gheorghe Balint/scenografie Tunde Tomos/muzica Zeno Apostolache Kiss).

 Sunteti de acord cu transmisia spectacolelor online?

Nu, nu sunt de acord cu prezentarea spectacolelor de teatru on line, dar in starea de fapt in care ne-am aflat, a fost un bun prilej pentru public sa revada spectacole care au avut succes pe scena TMB si sa revada actorii mari ai TMB.

Pentru aceasta perioada, cand am transmis online, am ales productii din arhiva TMB, din anii 2002-2012, productii ale regizorilor bacauani, cu trupa bacauana. Fiecare contract al spectacolelor prezentate online avea stipulate drepturile institutiei de a le gestiona asa cum doreste, prin contracte semnate de autorii spectacolelor sau prin fisele de post semnate de actori. Desigur, altfel s-ar fi pus problema daca ar fi fost facute publice printr-o televiziune. Acestea au fost transmise o singura data si nu puteau fi vizionate decat in aceste conditii, exclusiv pe durata difuzării.

Daca bugetul institutiei va fi redus, vom continua deocamdata doar cu resurse proprii, si anume, propunerea facuta de actrita teatrului, Firuta Apetrei, de a monta textul “Cumetrele”, sau propunerea regizorului teatrului, Gheorghe Balint, de a monta “Oscar si Tanti Roz”.

Sunteti si organizator de festival. Va ganditi sa aveti si transmisiuni live atunci cand acestea se vor putea tine?

Bacau Fest Monodrame, fiind si un festival Concurs, nu se poate prezenta in mediul online, pentru simplul fapt ca el necesita prezenta juriilor (actorie, dramaturgie), a actorilor si dramaturgilor nominalizati/selectati pentru Premiu/Premii si, nu in ultimul rand, a spectatorilor, mai ales ca exista si un premiu al tinerilor din colegiile bacauane.

Bacau Fest Monodrame mizeaza pe prezenta actorului, arta lui fiind una a prezentului, daca vreti, imediat: Aici si acum. Arta actorului este cea mai umana dintre arte, prin urmare ea nu poate sa se produca decat LIVE. Necesita spectatori reali, nu virtuali.

Festivalul Bacau Fest Monodrame 2020 se amana pentru  primavara anului 2021, cand vom considera realizarea unei duble editii, 2021 si ceea ce ar fi trebuit sa fie in 2020. Practic, in 2021 vom prezenta si concurentii editiei 2020 (actorie, dramaturgie – monodrama).

Care e strategia pentru stagiunea urmatoare, de fapt cand se vor deschide teatrele?

Cu masurile de precautie aferente legilor instituite de statul roman, Teatrul Municipal Bacovia nu a fost niciodata inchis. Doar activitatea cu publicul este inchisa. Deocamdata. Activitatea de creatie continua. Colectivul unui teatru nu lucreaza doar atunci cand vin spectatorii in sala de spectacole. Prin urmare, Teatrul Municipal Bacovia are in lucru doua spectacole, un spectacol de monodrama (pe text premiat) si trei spectacole – lectura, tot monodrame, respectiv textele nominalizate pentru Concursul de Dramaturgie Monodrama “Valentin Nicolau”, din cadrul Bacau Fest Monodrame 2020. 

Vom incerca, in functie de rectificarea bugetara, pe care orice ordonator de credit o va avea probabil in vedere, sa sustinem ceea ce ne-am propus: daca bugetul va ramane integral, vom mentine pe rol realizarea spectacolelor “Tiadora”, “Micul print”, “Revizorul” si “Capra cu trei iezi”.

Daca bugetul institutiei va fi redus, vom continua deocamdata doar cu resurse proprii, si anume, propunerea facuta de actrita teatrului, Firuta Apetrei, de a monta textul “Cumetrele”, sau propunerea regizorului teatrului, Gheorghe Balint, de a monta “Oscar si Tanti Roz”.

Daca va fi posibila reinceperea activitatii cu public, Teatrul Municipal Bacovia va sustine programul de spectacole cu cele cinci monodrame din repertoriu (“Eu, Mama si Bunica”, “Femei singure”, “Barbati singuri”, “Ich Bin Ofelia”, “Iulia, biata de ea” sau spectacolele “Emigrantii (in 2 personaje), “Ingeri si gunoaie” (4 personaje) , “Prenumele” (5 personaje) si spectacolele sectiei animatie, in care vocile actorilor sunt inregistrate pe banda (tocmai pentru a preveni orice raspandire de Sars-Cov2, atat in randul echipei teatrului, cat si a spectatorilor).

Teatrul Municipal Bacovia, care include si sectia pentru copii si tineret  – Teatrul de Animatie, este un teatru din municipiul Bacau, considerat unul dintre cele mai importante din Romania. A fost infiintat in august 1948, pe fondul unei activitati teatrale cu traditie a orasului.

In Bacau, teatrul are vechi traditii, prima reprezentatie teatrala din oras avand loc la 20 ianuarie 1848, la initiativa clucerului Alecu Vilner. Pe scena teatrului bacauan au performat trupe si personalitati de marca ale teatrului romanesc: trupa Companiei de Teatru Bulandra, cu Lucia Sturza Bulandra si Tony Bulandra, Constantin Tanase, Maria Filotti, compania actorului Ion Manolescu, compania Tudor Musatescu – Sica Alexandrescu, trupa Iancu Brezeanu, Aura Buzescu si altii. Incep sa apara si cronici dramatice in presa vremii. In 1928, George Enescu sustine un concert memorabil pe scena bacauana.

Pe scena lui au jucat peste 250 de actori, un numar mare de regizori si scenografi care s-au afirmat ca autentice personalitati culturale. Aici, o seama de autori dramatici – consacrati sau in prag de debut – au avut satisfactia implinirii scenice a creatiei lor. Teatrul Bacovia” s-a remarcat prin initierea unor manifestari inedite in domeniul artelor spectacolului precum “Colocviul criticilor de teatru”, “Gala nationala a recitalurilor dramatice”, Gala “STAR”, Festivalul Bacau Fest Monodrame, ajuns la cea de-a XXV – a editie in 2019.

Citește în continuare