Skip to content

EXIT: OPEN – un performance din birourile austriece devenit film experimental despre moarte


EXIT: OPEN trebuia sa aiba premiera la inceputul lunii aprilie 2020, lucru care nu s-a intamplat. Este un hibrid intre un film experimental si un performance imersiv unu-la-unu, realizat intr-o serie de birouri abandonate in sudul Austriei. In conceptul initial spectatorii ar fi trecut dintr-o camera in alta, singuri, la fiecare 8 minute, si se confruntau cu fatete diferite ale mortii. “Proiectul a fost gandit sa aduca in prim plan sentimente si ganduri reprimate, pe care incearca sa le desluseasca“, explica realizatorii.

Deorece performance-ul live a fost anulat de trei ori, DARUM (Laura Andreß, Victoria Halper si Kai Krosche) a decis sa il adapteze la un film care sa permita spectatorilor sa experimenteze senzatiile prin obiectivul camerei de filmat.

De cele mai multe ori evitam sa pronuntam cuvantul “moarte” sau chiar il ignoram; EXIT: OPEN se concentreaza pe aspecte intime, personale si brutal de sincere ale mortii, acelea care nu sunt impartasite intotdeauna cu voce tare. Perfomerii vorbesc cu publicul si interpreteaza textele care au fost scrise pe baza conversatiilor si interviurilor facute in timpul cercetarii

Acestea au la baza ganduri colectate, citate, anecdote si fapte, care  au fost transformate in monoloage literare. “Am vrut un film cu usile inchise care sa ofere publicului o perspectiva asupra lucrului care nu este intotdeauna discutat. Asa am gandit procesul spectacolului care era planificat in 2 aprilie, dar odata cu criza si miile de morti, moartea in sine a primit mai multa atentie. Dintr-o data nu a mai fost vorba de ceilalti, ci a inceput sa fie prezenta in imediata noastra vecinatate. De aceea credem ca un proiect precum EXIT: OPEN, chiar si fara contextul zilelor si varstei noastre actuale, poate oferi cateva raspunsuri (fie ca este vorba de reconfortant, nou sau chiar deranjant) si poate creste gradul de constientizare cu privire la acest subiect atemporal care ne priveste pe toti“, au explicat organizatorii.

Instinctiv, oamenii evita moartea, incearca sa o faca invizibila si sa impinga ideea de persoana defuncta catre marginile perceptiei. Moartea si agonia ne amintesc de efemeritatea lucrurilor si, inevitabil, de propria noastra disparitie. Ceea ce vine dupa ea se afla dincolo de cunostintele pe care le detinem si ne impinge pe taramul credintei si al speculatiilor”

In realizarea performance-lui creatorii au plecat de la mijloacele pe care le-au avut la dispozitie si au privit deschis realitatea obiectiva a fenomenului. Spectatorii vor fi surprinsi de momentele care ii vor forta sa se gandeasca la ei sau la ceilalti, de cele in care vor zambi sau vor rade de ei insisi sau chiar vor plange. DARUM afirma ca si-a dorit un astfel de experiment care sa permita publicului sa reactioneze diferit, in care ii este permis sa simta, pentru ca moartea e complexa si nimeni nu scapa de ea.

EXIT: OPEN” este o coproductie a colectivului artistic DARUM si a Centrului WUK performing arts” din Viena si este continuarea unui alt proiect ambitios, Uninvited Guests” (Musafiri nepoftiti), despre persoanele decedate si ingropate anonim. Acest performance a fost nominalizat la Premiul special Nestroy 2019 (cele mai prestigioase premii teatrale austriece)

Fondat in 2018, colectivul DARUM. Darstellende Kunst und Musik” (arte performative si muzica) este condus de Laura Andreß, Victoria Halper si Kai Krosche. Grupul promoveaza esteticile inovatoare si interdisciplinaritatea, combinand procedee din teatru, performance, film, muzica, literatura, arte vizuale, in creatii integral imersive. DARUM se doreste a fi un hub creativ pentru artisti din cele mai diverse medii artistice.

Performing Austria – spectacolul timpului nostru” este un proiect dezvoltat de Forumul Cultural Austriac Bucuresti, care prezinta spectacole si performance-uri de ultima ora, create de cei mai originali artisti austrieci ai momentului.

Proiectia in premiera in Romania este oferita gratuit si in exclusivitate de Forumul Cultural Austriac Bucuresti, in data de 30 mai, intre orele 21.30 si 23.30, aici

Filmul dureaza 100 de minute si este subtitrat in limba engleza.

Citește în continuare