Skip to content

Clint Eastwood la 90 de ani – cum a schimbat istoria filmului prin perseverenta si talent

In ultimele decenii, Clint Eastwood a regizat o gama variata de filme care au atras simpatia si critica publicului deopotriva. Prin formarea propriei sale companii de productie, el a exercitat un control considerabil asupra unui numar mare de alte proiecte. Probabil ca este mai cunoscut ca actor decat ca regizor, el aparand in numeroase filme si a detinand in mod regulat titlul de vedeta a box office-ului numarul unu din SUA.

Clinton Eastwood Jr. s-a nascut la 31 mai 1930, in San Francisco, California. Si-a inceput cariera in actorie la mijlocul anilor ’50, cu roluri mici, in anii ’60 a devenit unul dintre starurile de la Hollywood si tot de-atunci a inceput sa devina unul dintre cei mai prolifici si respectati regizori.

“Revenge of a Creature” (1955), “Tarantula” (1955 si “Rawhide” (1959) au fost primele roluri din cariera

In timpul marii crize economice (1929 – 1933), Eastwood s-a mutat cu familia de mai multe ori pana sa se stabileasca in Piedmont, California, in 1940. Acolo a absolvit Liceul Tehnic Oakland in 1949, perioada in care a avut mai multe job-uri: vanzator la benzinarie, fochist sau taietor de lemne.

In 1951 s-a inrolat in armata, la Fort Ord, unde a fost instructor de inot timp de 2 ani. Dupa terminarea stagiului militar, in 1953, Eastwood s-a mutat in Los Angeles, a luat lectii de actorie la City College si a semnat un contract cu Universal Studio, in ciuda putinei sale experiente. Primele lui roluri au fost in “Revenge of a Creature” si “Francis in the Navy”, ambele lansate in 1955. In 1959 el obtine un rol important in serialul TV “Rawhide”, cel al tanarului cowboy Rowdy Yates, in care va aparea in 217 episoade, timp de 6 ani.

In anii 1960, Eastwood a calatorit in Italia pentru a juca intr-o trilogie western regizata de Sergio Leone. Rolul pe care l-a obtinut “Omul fara nume” fusese respins de James Coburn si Charles Bronson

Denumita seria “spaghetti western” ale lui Leone aceasta includea “A Fistful of Dollars” (1964) un remake al lui “Yojimbo” regizat de Akira Kurosawa, “For a Few Dollars More” (1965) si “The Good, the Bad and the Ugly” (1966). Filmele au castigat popularitate la nivel mondial, iar Eastwood a devenit cunoscut pe plan international.

Intors in S.U.A. in 1968 isi infiinteaza propria companie de productie, “Malpaso”, unde va realiza majoritatea filmelor sale si va interpreta un alt rol de cowboy dur in “Hang’Em High”.

In 1971 la decernarea premiilor Golden Globe, Eastwood a primit premiul de excelenta in cinematografie, Henrietta

In timp ce devine unul dintre cei mai faimosi actori americani, el isi exprima si dragostea pentru jazz atunci cand face “Bird” (1988), un film biografic al lui Charlie Parker, pentru care a obtinut primul sau Glob de Aur. Tot in 1998 primeste si premiul Cecil DeMille pentru intreaga activitate

A castigat 4 premii Oscar cu “Unforgiven” (1992), dintre care Cel mai bun regizor si Cea mai buna imagine si a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor

In 2009 la inaugurarea Festivalul de Film de la Lyon a primit premiul Lumiere pentru intreaga activitate si contributia sa la cinematografie de la cineastul francez Bertrand Tavernier, iar presedintele francez, Nicholas Sarkozy, l-a decorat cu Legiunea de Onoare in grad de comandor intr-o ceremonie oficiala la Palatul Elysee

In 2004 surprinde publicul cu “Million Dollar Baby”, in care joaca alaturi de Hilary Swank si Morgan Freeman si este recompanesat in 2005 cu 4 premii Oscar inclusiv pentru Cea mai buna imagine si Cel mai bun regizor (si cel mai in varsta, avea 74 de ani).

Cariera de regizor include filmele “Flags of our Fathers” (2006) si “Letters from Iwo Jima” (2006), doua drame ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, care vad conflictul din doua perspective diferite, “Changeling” (2008), un film inspirat din fapte reale cu Angelina Jolie in rol principal, “Invictus” (2009), cu Morgan Freeman in rolul lui Nelson Mandela, “Hereafter” (2010), “J. Edgar” (2011), cu Leonardo DiCaprio in roulul unui fost ofiter FBI, “Jersey Boys” (2014), o adaptarea unui musical de pe Broadway, “American Sniper” (2014) si “Sully” (2016).

Pe langa cariera de succes de la Hollywood, Eastwood a intrat si in politica. In 1986 a fost ales primar al orasului Carmel, Monterey, din California, functie pe care a detinut-o timp de doi ani

Actorul este, de asemenea, cunoscut pentru ca si-a exprimat de-a lungul timpului optiunile politice. Daca la inceputul carierei a fost de partea republicanilor, a adoptat sprijinul democratic al legilor privind controlul armelor si a casatoriei intre persoanele de acelasi sex, iar in ultimul timp a trecut de partea liberalilor.

S-a inscris ca republican pentru a-l vota pe Eisenhower in 1952 si a sustinut pasiv campaniile lui Nixon din 1968 si 1972. Mai tarziu a condamant manevra presedintelui din razboiul din Vietnam, pe care a considerat-o imorala.

Eastwood l-a sustinut Mitt Romney la alegerile prezidentiale din 2012 si a tinut un discurs la Conventia Nationala Republicana, in fata unui scaun gol care il reprezenta pe Barack Obama. El a anuntat in februarie 2020 ca il sustine pe candidatul democrat Mike Bloomberg la alegerile prezidentiale, inainte ca Bloomberg sa-si suspende campania.

In timpul unei proiectii din 1992 a filmului “Unforgiven” de la Festivalul de la Cannes, din 21 mai, 2017, la cea de-a 25-a aniversare a acestuia, Eastwood a facut public ce inseamna pentru el corectitudinea politica in cadrul societatii. Remintind de lansarea filmului “Dirty Harry”, el a comentat ca “majoritatea a crezut ca filmul este incorect din punct de vedere politic. Asta a fost la inceputul erei in care suntem acum, cu corectitudinea politica. Ne omoram intre noi si ne-am pierdut simtul umorului. Dar cred ca a fost interesant si indraznet”.

“American Sniper” din 2014 a fost laudat de republicani ca este impotriva terorismului si ca este pro-republican si patriotic. Eastwood a raspuns ca nu are nicio legatura cu partidele politice si ca este “cea mai are declaratie anti-razboi pe care orice film o poate face”.

In aprilie 2004 Arnold Schwarzenegger l-a numit pe Eastwood (alaturi de actorii si regizorii Danny DeVito si Bill Duke, producatorul Tom Werner si producatorul si regizorul Lili Zanuk) in Comisia de Film din California, iar in august 2010 Clint Eastwood i-a scris Cancelarului U.K., George Osborne pentru a protesta impotriva deciziei de a inchide UK Film Council. Actorul a avertizat ca acest lucru ar insemna sa scada numarul companiilor straine care aleg sa lucreze in UK.

A fost casatorit de doua ori si implicat in mai multe relatii. Maggie Johnson i-a fost sotie din 1953 pana in 1984, cu care a avut 2 copii, Kyle (n. 1968) si Alison (n. 1972) si tot in aceeasi perioada a mai avut o fiica, Kimber (n. 1964) cu dublura din “Rawhide”, Roxanne Tunis

Din 1975 pana in 1989, Eastwood a fost intr-o relatie romantica cu actrita Sandra Locke. In timpul acesta, a mai avut 2 copii cu Jacelyn Reeves, iar cu actrita Frances Fisher a mai avut o fiica in 1993, Francesca Ruth. Tot in acea perioada au mai aparut rapoarte despre o alta fiica nascuta chiar inaintea inceperii carierei lui la Hollywood.

In 1996, Eastwood s-a casatorit cu Dina Ruz, o prezentatoare TV de 30 de ani, care i-a daruit o fiica, Morgan. Cei doi s-au despartit in 2013, iar divortul s-a finalizat la finalul anului 2014. Cateva luni mai tarziu, Clint Eastwood a iesit in public cu noua sa prietena, o hostessa dintr-un restaurant, Christina Sandera.

Clint Eastwood traieste in L.A. si are proprietati in Carmel, the Bay Area, Burney (in nordul Californiei), Sun Valley Idaho si Maui, Hawai.

Citește în continuare