Skip to content

21 de regizori romani prezinta filme facute in izolare. Vedem gratuit filme facute de Radu Jude, Paul Negoescu, Marius Olteanu, Alexandru Solomon in Festivalul Filmului European, online

Cea de-a 24-a editie a Festivalului de Film European (24.FEE) se muta din salile de cinema in spatiul online si ofera acces gratuit de pe 8 pana pe 21 iunie la o serie de filme cu caracter special. Acestea vor fi prezentate cate unul pe zi, pe doua platforme: in perioada 8-16 iunie pe FFE.ro, iar intre 17-21 iunie pe TIFF Unlimited. De asemenea, vor putea fi urmarite dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

21 de regizori au acceptat sa participe la un proiect unic si au dorit sa impartaseasca acestuia viziunea lor la situatia actuala cu filme facute in perioada de izolare.

Dintre acestia amintim: Alexandru Solomon (“Calatorii reciclate” / “Recycled Travels”), Radu Jude (“Stimati oameni de cultura” / “Dear Intelectuals”), Bogdan Muresanu (“Caruselul” / “The Merry-go-round”), Paul Negoescu & Ana Draghici (“Scolile nu se mai deschid” / “Schools will not reopen”), Andra Tarara & David Schwartz (“Tinutul care nu doarme niciodata” / “The Land That Never Sleeps”), Marius Olteanu (“Unthinking. Unfeeling”) sau Matei Branea (“Exterior in izolare”).

Filmele sunt prezentate unul pe zi, incepand de ieri, 8 iunie, aici; in acest moment pe platforma este doar filmul lui Radu Jude, urmand ca in fiecare zi sa fie adaugate altele.

EUShorts din cadrul 24.FFE aduce in atentie o selectie de scurtmetraje europene, o panorama a multiculturalitatii si creativitatii cinematografice europene, a problemelor, preocuparile si aspiratiilor Europei de ieri si de azi.

Editia din acest an este curatoriata de Andrei Tanasescu, absolvent al Universitatii de film din Toronto. Tanasescu a facut parte din echipa de programare filme la Toronto International Film Festival si colaboreaza cu Festivalul International de Film de la Berlin, Bucharest International Experimental Film Festival si  Les Films de Cannes à Bucarest. Este in comisia de selectie pentru Venice Days / Giornate degli Autori si responsabilul pentru programul filmelor din Kino Pavasaris International Film Festival.

“Invitatia trimisa catre cineastii romani a pornit mai intai ca un impuls moral intr-o perioada incerta pentru intreaga industrie cinematografica. Raspunsul lor pozitiv ne incanta nespus de mult – nu doar pentru ca proiectul cuprinde mai multe generatii de regizori (consacrati si debutanti), dar si pentru ca a generat o selectie diversa: animatie, fictiune, documentar, eseu. Nivelul inalt (conceptual si calitativ) al filmelor subliniaza talentul cineastilor romani si confirma necesitatea de a sprijini arta cinematografica in orice fel”, afirma Andrei Tanasescu, directorul artistic al festivalului.

Cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar acela care va aduna cele mai multe voturi va primi la final Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate.

Provocarea acestei editii a fost  de a convinge importanti regizori romani  sa se implice in realizarea unor filme care ofera o reprezentare cinematografica a perioadei dificile pe care o traversam si asa cum mentiona coorodonatorul FEE, ICR, Anca Hrab “ajutorul primit de la parteneri pentru organizarea editiei online a dus la extinderea accesului publicului de oriunde din Romania”.

Citește în continuare