Skip to content

“Acasa, My Home” (r. Radu Ciorniciuc), “Nostalgia Dictaturii” (r. Marius Barna) si “Pasi pe granita” (r. Alecu Deleu) sunt la festivalul de Film si Istorii Rasnov

Anul acesta, producatorii si regizorii din toata lumea si-au inscris filmele documentare realizate dupa 1 ianuarie 2019 in sectiunea competitiva a Festivalului de Film si Istorii Rasnov (FFIR).

Pentru siguranta publicului si a invitatilor, evenimentul va fi impartit in doua etape: 17 – 26 iulie si 21 – 30 august, iar tema din acest an este “Razboi si Pace”.

“Colombia In My Arms” (r. Jenni Kivisto, Jussi Rastas, 2020), “KIM IL SUNG’s Children” (r. Deog-Young Kim, 2019), “La mort en face, le pogrom de Iasi” (r. Nellu Cohn, William Karel, 2019), “Never Going Back” (r. Janette A. Lopez, 2019), “Serenade to the Wind” (r. Sanela Bajric, 2019), “Servitude” (r. Renato Barbieri, 2019) sau “The Case of Johanna Langefeld” (r. Wladek Jurkow, Gerburg Rohde-Dahl, 2019) sunt o parte dintre cele care vor concura pentru Premiul Publicului, Premiul Juriului Profesionist si Premiul Juriului de Liceeni

16 filme din 11 tarivor fi supuse atentiei juriului in aceasta editie. Este al treilea an consecutiv cand presedintele juriului profesionist este renumitul cineast francez Pierre-Henri Deleau (actor, producator, selectioner si director de festival) care va fi prezent la Rasnov. Alaturi de el vor mai fi criticul de film Irina Margareta Nistor si Serban Georgescu (regizor, producator si editor) castigator a 2 premii la editia din 2019, cu filmul “Jurnalul familiei -escu”. 

In acest an se continua traditia de succes a FFIR, juriul liceenilor. Pentru aceasta editie au fost selectati 9 liceeni din Timisoara, Brasov si Bucuresti care vor participa la ateliere tematice cu profesionisti din industria cinematografica si la alte activitati educative.

In cele doua perioade vor putea fi vazute peste 60 de filme, vor fi in jur de 20 de invitati, se vor tine 15 dezbateri publice cu 50 de invitati si 16 concerte in care ne vom intalni cu 60 de artisti

In luna iulie, vor fi proiectate aproximativ 30 de filme, vor avea loc 9 concerte – Luiza Zan si Teodora Enache se numara printre artistii prezenti, iar Vlad Ivanov, Ioana Flora si Adrian Sitaru se numara printre invitatii speciali. Dintre filmele care se vor putea vedea, amintim: “Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija” (r. Teona Strugar Mitevska, 2019), “Caini” (r. Bogdan Mirica, 2016), “Maria, Regina Romaniei” (r. Alexis Sweet Cahill, 2019) sau “A Man Called Ove” (r. Hannes Holm, 2015).

In august, in cea de-a doua parte a festivalului vor fi proiectate 40 de filme, se vor tine 6-7 concerte in Cetate, va avea loc o scoala de vara pentru studenti, iar dezbaterile publice vor avea tema “Razboi si Pace”.
Totul va fi offline dar anumite momente, dezbaterile si concertele, vor avea si o prezenta online.

Citește în continuare